Boyabat'ın merkez ve köyleri içme ve kullanma suyu için ilk adım atıldı

Boyabat'ın merkez ve köyleri içme ve kullanma suyu için ilk adım atıldı

Boyabat'ın merkez ve köyleri içme ve kullanma suyu için ilk adım atıldı

Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı ve yönetim kurulu üyelerinin öncülüğünde Kolaz Çayı Aşıklı Köyü, Susuz Mahallesi İman Çayı mevkinde yapılması istenen 34 köy ve 9 merkez ilçe mahallesi olmak üzere toplam 43 muhtarlığın içme ve kullanım suyunu karşılayacak baraj için Sinop DSİ'den gelen resmi görevliler tarafından kod ölçümü yapılarak ilk adım atıldı.

Boyabat Ziraat Odası Başkanlığı öncülüğünde köy ve merkez muhtarlarının katılımı ile 01.07.2022 ile 22.08.2022 tarihleri arasında Boyabat Ziraat Odasında gerçekleştirilen çalıştay sonucunda belirtilen görüş ve isteklerin bir dilekçe ile İlçe Kaymakamlığı'na sunulması ile yapılması isten baraj için çalışmalar başlatıldı.

Yapılması istenen baraj yerinin 670 metre kotunda olup, merkez ilçe dışında 34 köyün de içme, kullanma ve sulama suyunu karşılayacağı belirtildi.

Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı, Sinop DSİ'ye verdikleri dilekçenin işleme konulup, bu kapsamda belirtilen yerde resmi görevlilerin kod ölçümü yaptıklarını ifade ederek "Başta sayın vekilimiz Dr. Nazım Maviş'e, valimize, kaymakamımıza, encümenlerimize, bölge muhtarlarımıza, Taşhanlı Muhtarı Şükrü Kurt, Aşıklı Muhtarı Mahmut Ay, Kavak Muhtarı İrfan Yılmaz'a şahsım ve Boyabat halkı adına teşekkür ediyor, bundan sonra da baraj yapımı için desteklerini bekliyoruz. " dedi. 

Başkan Elmacı, hayalimizdeki bu barajın gerçekleşmesiyle hiçbir elektrik gücüne ihtiyaç olmadan Boyabat merkezimiz halkı ve 34 köyümüz tertemiz su içecek. Sadece içme değil kullanım ve sulama suyuna da kavuşacak derken, önemli bir hususa da değindi.

Elmacı, "Gazideretabaklı ve Gazidere köylerinde çeltik ekimi ve diğer tarımsal faaliyetlerde kullanılan kimyevi gübre ve ilaçlamalarla yeraltı sularına karışan zehirli maddelerin Kalebağı'ndaki kuyulardan çıkan suya karışma riskine karşı, yapılacak barajla Boyabat halkını da bu tehlikelerden uzak tutmuş olacağız." dedi.

Başkan Elmacı, yapılması istenen barajla Boyabat ekonomisinin de büyük ölçüde rahatlayacağını söyleyerek, "34 köyümüzün ve merkez muhtarlıklarımızın tarımsal amaçlı sulama ve içme suyu için kullandıkları elektrik sarfiyetinin oldukça fazla olmasının yanı sıra özellikle son yıllarda gelen elektrik zamları da göz önüne alındığında maliyetlerin daha da artmasına sebep olmuştur.

Bu maliyetler hem çiftçilerimizi zorlamak ile birlikte, maliyet artışı sebebi ile satış fiyatlarına da yansımasından dolayı ilçemiz ekonomisi de olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu köylerimiz yıllık sulama giderler için toplamda 15 milyon TL olmak üzere 30 milyon TL ye yakın oluşmaktadır. 

İnşallah yetklilerin destekleri, yardımıyla baraj yapıldığında ilçemiz daha güzelleşecek, daha zenginleşecektir. Allah yardımcımız olsun." dedi.

Mahmut Coşkun


 

Güncelleme Tarihi: 30 Kasım 2022, 14:07
YORUM EKLE
YORUMLAR
ahmet ünal
ahmet ünal - 1 yıl Önce

İsabetli bir girişim olmuş birde arıtma tesisi yapılır ise fevkalade olur Boyabat ilçe merkezinde içme suyuna bağlı olarak hastalanmaların çok olduğunu duymuştum.

SIRADAKİ HABER

banner115