Ahmet Buruk Güven Tazeledi 

Sinop Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (SMMMO) 23. Olağan Genel Kurulunda mevcut başkan Ahmet Buruk güven tazeledi.

 Sinop SMMMO’da düzenlenen ve iki gün süren kurul; divan seçimi, saygı duruşu ve akabinde İstiklal Marşının okunmasıyla başladı. Divan başkanlığını; Samsun Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası eski Başkanı Ahmet Hayvalı'nın yaptığı genel kurula: Sinop Defterdarı Naci Günaydın, Sosyal Güvenlik İl Müdürü Sami Şahin, Erfelek Belediye Başkanı Mehmet Uzun, Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Mehmet Yüksel, Sinop Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Gürsel Öz, esnaf ve Snatkarlar Odası Başkanı Haydar Gündoğdu, Sinopsor Kulübü Başkanı Ayhan Özhan, Sinop Mübadele Derneği Başkanı Kenan Aral ile oda üyeleri katıldı.

120 BİN ÜYEYLE HİZMET EDİYORUZ

Sinop SMMMO Başkanı Ahmet Buruk yaptığı açılış konuşmasında, mali müşavirlik mesleğinin, 13 Haziran 1989 tarihinde yayınlanan 3568 sayılı Serbest Muhasebecilik, Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanunu ile yasal statüsüne kavuştuğunu belirten Ahmet Buruk, bu yasaya göne kurulan ve Türkiye'nin en önemli mesleki kuruluşlardan TÜRMOB'un 120 bin üye ile hizmet verdiğini söyledi.  

SIKINTILI BİR SÜREÇTEN GEÇİLİYOR 

İçerisinde bulunulan süreçte ülkenin ve dünyanın sıkıntılı bir süreçten geçtiğini kaydeden Ahmet Buruk: "Ekonomik sıkıntı, dünya ile beraber Türkiye de’de  var. İmalat maliyetleri yüzde 40 oranında arttı. İndirimler yarıda kaldı. Ekonomik olarak sıkıntılı bir süreçten geçiyoruz. Yapılandırma yasaları çıktı ama vergi yüzde 44, SGK da yüzde 41 oranında gerçekleşti. Muhasebe + SSK birleştirmesi 01.07.2019 tarihine ertelendi. Bu birleştirmenin bir anlamı yok. Umarım tamamen iptal olur" diye konuştu. 

YENİ UZMANLIK ALANLARI OLUŞUYOR 

Meslekte yeni uzmanlık alanlarının oluşmaya başladığını dile getiren Buruk: "Bunlar bilirkişilik uzlaştırıcılık ve konkordato komiserliği bilirkişilik eğitimleri sadece odamızda yapılmıştır. Akademik oda olarak odamız diğer mesleklerdeki bilirkişilere de odamızda eğitim verilmiştir. Bunun yanında arabuluculuk yetkisinde avukatlara değil, bizim zaten fiilen yaptığımız bu mesleğin hak eden meslek mensuplarına verilmesini istiyoruz" ifadelerini kullandı.   

EN BÜYÜK SORUNUMUZ HAKSIZ REKABET VE YÜZDE 18 KDV

 Meslektaşlarının içerisinde bulunduğu mesleki sıkıntılardan bahseden Başkan Ahmet Buruk şunları söyledi: "Ortak paydamız ülkemiz, ortak paydamız mesleğimizdir. En büyük sorunumuz haksız rekabet ve tahsilat ücretini alamadığımız paranın yüzde 18 KDV'sini veriyoruz. En azından KDV'nin yüzde 8 oranına düşürülmesini istiyoruz. Meslek mensuplarımızın sayısı artarken mükellef sayısı artmıyor. Bizim mücbir sebep sorunumuz var. Hastalık düğün olması gibi hallerde beyanname vermemiz gerekiyor. Şubat 2019 gelir vergisi döneminde 7 meslek mensubumuz görevi başında beyanname vermek için bürosunda vefat etmiştir. Bu durum MHP’li bir Millet Vekili sayesinde meclise taşınmıştır. 1-7 Mart Muhasebeciler haftasında Ankara da TURMOB nezdinde AKP CHP ve MHP Grup başkanları nezdinde yaptığımız toplantı ve basın açıklaması ile 3 grup bakanında bu konunun meclise taşıyacağı ilişkin sözü alınmıştır.  

MESLEK MENSUPLARIMIZ KOBİ VE KOSGEP KAPSAMINA ALINMALI 

Bazen muhasebe tatilimiz yasalaşmış olmasına rağmen muhasebe tatili yapamıyoruz sebebi ise Temmuz ayında yine vermemiz gereken beyanname ve bildirgeler. Ağustos ayına ertelenmedikçe bu tatili yapmak mümkün görünmüyor. KOBİ ve KOSKEP kapsamına meslek mensuplarımızı da alınmasını istiyoruz. Biz sektör ve TURMOB olarak meslek mensuplarına bağımsız denetçi eğitimleri verdik birçok arkadaşımız bağımsız denetçi oldu ancak, TTK na göre çıkartılması gereken mevzuat değişikliği yapılmadığında şirketler denetimsiz kaldı. Önceden mevzuatta olan murakıplık  sistemi kaldırıldı. Yerine gelmesi gereken bağımsız denetim konulmadığında şirketler denetimsiz kaldı.                  

SİYASETİ ODAMIZA SOKMADIK. ANCAK MESLEK SİYASETİ YAPTIK

Biz Sinop SMMM Odası olarak odamıza siyaseti sokmadık, ancak meslek siyaseti yaptık. Mesleğimize meslektaşlarımız lehine yapılan düzenlemeler kim tarafından yapılırsa yapılsın  emeği geçenleri unutmadık. Meslek mensubu arkadaşlarımızdan hangi partiden olursa olsun onlara hep destek olduk. Buğun meslek mensuplarımızın siyasetin her kademesinde görmekten dolayı gururluyuz. Onları destekliyoruz ve desteklemeye devam edeceğiz. Daha fazla meslek mensubunun TBMM'de çoğalmasını temenni ediyoruz.  

OLMAZSA OLMAZIMIZ EĞİTİM                      

Bizim olmazsa olmazımız eğitimdir. TURMOB tarafından taslak olarak hazırlanan sürekli mesleki eğitim seminerleri ile meslektaşlarımızın bilgilerini daha da yükseltmeyi hedefliyoruz.Sürekli mesleki eğitim ile hizmet kalitemizi yükseltmek için yeni mevzuat değişikliklerinin tanıtımı ve uygulaması için yeni iş imkanlarının ve yeni uzmanlaşmayı artırmaksızın mesleki eğitimlerimizi yapmaya devam edeceğiz. Muhasebe mesleği devam edecekse, eğitim olmazsa olmazımızdır. Biz muhasebe mensupları bilgimizi satıyoruz. Meslek mensuplarının yaptığı en iyi yatırım kendilerine yaptığı eğitim yatırımlarıdır.  Mevzuatta yapılan yeni değişimler ve uygulamalar  Mali Müşavirler aracılığıyla oluyor. Sorunun muhataptı mükellef iken sorunun çözümünü meslektaşlarımız Mali Müşavirler oluyor. Mevzuattaki değişim için teknolojide değişimi eğitimlerle çözeceğiz.  

KAYIT DIŞIĞIN AZALMASI VE ADİL VERGİLENDİRME İSTİYORUZ

Poşet beyanname konusunda TOBB ve TESK engel oldu. Biz kaynağında vergilendirmesini istiyorduk olmadı. Fatura bize çıktı. Yeni bir beyannamemiz oldu. Kayıt dışılığın azaldığı adil bir vergilendirme sisteminin olduğu bir ülke istiyoruz. İş yoğunluğumuz içinde sizleri önemli mesleki konularda bilgilendirmek suretiyle daha güvenli şekilde mesleki faaliyetinize devam etmenize katkı sağladık. Görev dönemimiz boyunca kurullarda birlikte çalıştığımız arkadaşlarımıza her zaman olduğu gibi genel kurulumuza anlam katan katılımlarınız için konuklarımızı ve siz değerli meslektaşlarımız teşekkürlerimizi sunuyoruz" Buruk'un konuşması ardından Sinop Defterdarı Naci Günaydın, Sosyal Güvenlik İl Müdürü Sami Şahin ve asıl mesleği muhasebecilik olan Erfelek Belediye Başkanı Mehmet Uzun'da birer selamlama konuşması yaptı.    

SMMMO YENİ YÖNETİMİ

Cumartesi günü gerçekleştirilen genel kurulunun ilk oturumunda konuşmalar, çalışma, kesin hesap ve denetleme kurulu raporlarının okunması ve bütçenin görüşülmesi gibi gündemin 10 ayrı maddesi görüşülüp karara bağlanırken, seçimler ise pazar günü yapıldı. Tek listenin katıldığı seçimlerde mevcut Başkan Ahmet Buruk tekrar güven tazeleyerek başkan seçildi. Ahmet Buruk başkanlığında oluşan yeni yönetimdeki isimler ise şöyle. Asil üyeler: Hayrettin Akça, Emin Taşkın, Özemir Karaoğlu, Atilla Özdilek, Disiplin Kurulu Asil:  Atakan Yılmaz, Hüseyin Atıkara, Mustafa Dinçel, Aygün Süzgün, Sinan Gür. Denetleme kurulu asil: Sedat Bozkurt, Hasan Sıdkı Mor ve Murat Ünsal.

Güncelleme Tarihi: 21 Mayıs 2019, 17:06
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115