Boyabatlı Öğrenciler İlk Robotlarını Yaptılar

Boyabatlı Öğrenciler İlk Robotlarını Yaptılar

Boyabat'ta Öğrenciler İlk Robotlarını Yaptılar

Boyabat Gençlik Merkezi öğrencileri ''KOD ADI 2023'' Projesi kapsamında kodlama öğrenirken bunun yanında mBot adıyla ilk robotlarının montajını gerçekleştirdiler.

Burada robotlarının montajını gerçekleştiren öğrenciler çeşitli robotik kodlama ile bu robotların hareketlerini de kontrol etme yönünde eğitim alıyorlar.Deneyimli eğitmenler Elif Sivri ve İrfan Sivri önderliğinde gençlerin ,robotların nasıl programlandığına dair düşünmeleri, bilgisayar bilimi, matematik ve mühendislik hakkında fikir edinmeleri amaçlanıyor.

Programa ilişkin Boyabat Gençlik Merkezi Müdürü Hüseyin Köroğlu Robotik Kodlama'nın teknolojik alt yapıda ve üretim de artık, olmazsa olmaz etken olduğunu vurgulayarak şu sözlere yer verdi.

 Köroğlu; ''Robotik, kodlama ve STEM dünyada çok önemli bir yere geldi. Teknolojik alt yapıda ve üretimin alt yapısında artık olmazsa olmazlar arasında bulunmaktadır. Bu anlamda robotik ve kodlamaya çocuklarımız çok ilgi duyuyorlar. Bizimde amacımız Gençlik Merkezimizde çocuklarımıza teknolojik alt yapıyı ve gerekli materyalleri sağlayarak kendi robotlarımızı üretmek.  Bununla beraber, boş vakitlerini bilgisayar ya da tablet karşısında geçiren çocuklarımızın kendi mobil uygulama ve mobil oyunlarını üreterek teknolojiyi doğru ve faydalı kullanmalarını hedefliyoruz. Amacımızın çocuklarımıza bu tür imkânlar sağlayarak dezavantajlı durumdan avantajlı duruma geçmelerini sağlamak.


Çocukların Kendi Robot Mekanizmalarını Tasarlamalarını Sağlıyoruz. 


Çocuklara, neden-sonuç ilişkisi kurabilme, matematiksel düşünme, mantıksal kurgu oluşturabilme becerileri kazandırmayı hedefliyoruz. Çocuklarımıza bilimi sevdirmek, geleceğin mucitlerini, mühendislerini, tasarımcılarını keşfetmek en büyük amacımızdır.Teknolojik bir hayatın içinde doğan ve yetişen çocuklarımız eğlenme, oyun oynama, ders çalışma, aile ve arkadaş iletişimlerini tablet ve telefonlar üzerinden yapıyorlar. Çocukların hayatına soktuğumuz bu cihazların normal zamanlarda da kullanımını engelleyemeyiz. Aksine engellemek yerine, teknolojiyi kullanarak yetişen genç nüfusu doğru şekilde eğiterek akıllı cihazları kontrolleri altına almalarını sağlamalıyız.?

Bu teknolojik cihazları sadece kullanmak değil, onları istediğiniz şekilde yönlendirebilmek için öncelikle bilgisayar dilini bilmeniz gerekmektedir. Yeni nesil cihazlarla iletişimde olacağımız şekilde yaşantımızı organize etmekle birlikte yeni nesil akıllı cihazlarla da iyi anlaşabilmek için onun konuştuğu dili öğrenmeli ve onlarla daha iyi iletişim içinde olmalıyız.'' 


Akıllı Cihazları Doğru Kullanabilmek Çok Önemli


Akıllı dediğimiz bu teknoloji ürünü cihazlar insanların yaptığı kodlamalara göre çalıştığına göre devamlı gelişen akıllı cihazları doğru kullanabilmenin dışında bu cihazları kendi isteklerimiz doğrultusunda yönlendirebilmek için de bilgisayar programlarını yani kodlamayı bilmek gerekiyor. Kodlama eğitimi de bu noktada büyük önem kazanıyor.  Kodlama öğrenerek üreteceğimiz programlar sayesinde sahip olduğumuz sıradan cihazları bile ilave donanımlarla akıllı hale getirebiliriz.

Bilgisayar programları kodlamak sanıldığı kadar kolay bir iş değildir. Gerçek anlamda kodlamayı öğrenmek için uzun soluklu çalışma gerektirir. Çocuklarımızın geleceğin bir parçası olmasını istiyorsak okul öncesinden başlayarak, eğlenceli şekilde kodlama mantığını öğrenmelerini sağlamalıyız. Ufak yaşlardan kodlama mantığını iyi kavrayan çocuklar ileri yaşlarda daha iyi programlar üretebilmektedir.

Kodlama ile uğraşan çocukların düşünme yapıları olumlu yönde değişmektedir. Çocuklar hayallerinde canlandırdığı objeleri hareketlendirmek için değişik şekillerde düşünmek zorundalar. Kodlama yaparken bir çok değişik uyaran ve çevresel koşulları düşünerek çok boyutlu düşünme yetisi kazanmaktadırlar.

Çocuklar erken yaşta kodlama yapmayı öğrendiğinde; tasarım odaklı düşünme, sistematik şekilde düşünme, olaylar arasındaki ilişkileri görebilme, eleştirel düşünme, problemleri öngörerek çözümler üretebilme yetileri kazanırlar ve yaşıtlarından daha farklı şekilde gelişirler. Buradan kazandıkları yetiler sayesinde daha yaratıcı olmakla birlikte, ezberci düşünme yapısından çıkarak daha analitik düşünebilmektedirler.


Eğitim Sadece Bilgisayar İle Sınırlı Değil

''Kodlama eğitimi sadece bilgisayarlar ile sınırlı değildir. Disiplinler arası etkileşim yönünden de önemlidir. Aslında program yapmak hayatımızın bir parçasıdır. Çocuklar ufak yaşta kazandıkları olayları analiz etme, algoritmik düşünme ve problem çözme becerisi sayesinde farklı alanlarda da sorunlarla karşılaşması durumunda daha sorgulayıcı ve yaratıcı olabilmektedirler.

Günümüz teknolojisi, geldiği seviyede aklın sınırlarını zorlayan bir boyut kazanmıştır. Dolayısıyla gelecekte teknolojik gelişmelerin, yazılım dünyasında düğümleneceği görülmektedir. Bu çerçevede programcılık (kodlama) meslek olarak da neredeyse ülkelerin kaderini etkileyebilecek çapta önem arz etmektedir.

Bir ülkenin gelişimi adına katma değeri en çok olan unsurların başında yazılım gelmektedir. Unutulmamalıdır ki, büyük yazılım firmaları veya istihbarat birimleri yetenekli insanların omuzlarında yükselmektedir. Bunun yüzlerce örneği vardır. Aynı şekilde ülkeler nezdinde gerçekleşen istihbarat savaşları artık sanal ortamlarda yetenekli kod yazarlarının sihirli parmakları ile gerçekleşmektedir. Bu durumun farkında olan birçok ülke veya firma, kodlama öğretimine büyük destek sağlamaktadır.

Robotik ve Kodlamanın bu kadar önem taşıdığı bir dönemde ilçemizdeki çocuklarımızı bu eğitimlerden uzak tutamayız. “KOD ADI 2023 PROJESİ” ile gençlerimiz Gençlik Merkezimizde Robotik ve Kodlama eğitimlerini almaktadır. Geleceğin yazılımcılarını, bilişimcilerini, savunma sanayisi noktasında yeni fikirler üretecek gençleri bir araya getirmeyi amaçlıyoruz ama en önemlisi bu konuda farkındalık oluşturmak için çalışıyoruz.'' ifadelerine yer verdi.

-Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2019, 08:55
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115