''Boyabat ve  Yöresi Yeradları Sözlüğü '' yayımlandı

''Boyabat ve  Yöresi Yeradları Sözlüğü '' yayımlandı

''Boyabat ve  Yöresi Yeradları Sözlüğü '' yayımlandı

Boyabatlı Dil Bilimci Edebiyat Öğretmeni Hasan Buluç Atıkara'nın ''Boyabat ve  Yöresi Yeradları Sözlüğü '' yayımlandı.

Boyabat Ağzı Sözlüğü eserinin sahibi Boyabatlı Dil Bilimci Edebiyat Öğretmeni Hasan Buluç Atıkara'nın sözlük niteliğindeki ikinci eseri ''Boyabat ve  Yöresi Yeradları Sözlüğü '' yayımlandı.

Yer adlarının bir ulusun ruh atlası olduğunu ifade eden Hasan Buluç Atıkara '' Anadolu'ya yerleşen atlı göçebe Oğuz boyları, beraberlerinde eski yurtlarındaki dil yadigarlarını da getirmiş ve boy, oba, uruk, ongun( totem ) adlarını yerleştikleri bölgelere vermişlerdir. Bu bakımdan yer adları, Türk dil tarihine, yerleşme kültürüne ve ülkemizin etnik yapısına ışık tutacak ve bunları gelecek kuşaklara aktaracaktır. Bu yüzden, böyle çalışmalar son derece değerlidir. '' Unutulmasın ki yer adları bir ulusun ruh atlasıdır.''

Bu yapıtta, Boyabat'ın eski idari bölümlenmede bulunduğu konum esas alınmıştır. Bu nedenle Boyabat'tan başka Durağan, Saraydüzü ilçelere bağlı yer adları da çalışmamızın içine alınmış, bu sınırlar içindeki kasaba, köy mezra,mahalle, dağ, tepe, akarsu vb. yer adları köken,anlam (leksik-semantik) , yapı ve köken bakımından incelenmiş ve çeşitli sınıflandırmalar yapılmış, değiştirilen köy adlarının eski adları da incelenmiştir. Boyabat ve yöresindeki yaklaşık 1700 yeradı çeşitli baımlardan sınıflandırılmıştır. Çalışmamızda sayıca az olsa da silik yeradları(mikrotoponim), resmi kayıtlarda bulunmayan sadece o yerin sakinlerince bilinen yeradları, sınıflandırmaya, incelenmeye alınmıştır.Çalışmalarım sırasında bana yardımcı olan Boyabat Özel İdare Müdürlüğüne ve Boyabat Belediyesi yetkililerine teşekkürü borç bilirim. '' ifadelerini kullandı.

-Boyabat Sesi


 

Güncelleme Tarihi: 05 Mart 2022, 14:07
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115