Boyabat'ta "Mekke'nin Fethi" Konulu Konferans Verildi

Boyabat ilçesinde Perşembe Müftüsü ve Yazar Basri Bektaş tarafından "Mekke'nin Fethi" konulu konferans verildi.

Boyabat'ta "Mekke'nin Fethi" Konulu Konferans Verildi

Boyabat'ta "Mekke'nin Fethi" Konulu Konferans Verildi

Boyabat ilçesinde Perşembe Müftüsü ve Yazar Basri Bektaş tarafından "Mekke'nin Fethi" konulu konferans verildi.

Boyabat Gençlik Merkezi Müdürlüğü tarafından 15 Temmuz Şehitler Kültür Merkezi Konferans Salonunda düzenlenen gecede Perşembe Müftüsü ve Yazar Basri Bektaş tarafından "Mekke'nin Fethi" konulu konferans verildi.


Boyabat Üniversitesi Gençlik Lideri Oğuzcan Yücel'in sunumunu yaptığı program, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunuşuyla başlayıp, Kastamonu Nasrullah Camisi Baş İmam Hatibi Kahraman Şekercioğlu'nun Kur'an-ı Kerim Tilaveti okumasıyla devam etti.

Konferans öncesi açılış konuşması yapan Gençlik Merkezi Müdürü Hüseyin Köroğlu, geceye katılan misafirlere teşekkür ederek gecenin hayırlara vesile olmasını diledi. Köroğlu, konuşmasına devamla :

"Gecenin önemi ile alakalı olarak bir yanda her türlü varlığa ve zenginliğe sahip bir dediği iki olmayan annesi babası gözünün içine baktığı sokağa çıktığı zaman genç kızların gözgöze gelebilmek için can attığı, giydiği elbiseler ve sürdüğü kokuların insanları etkilediği bugünkü  tabirle özel uçağı olduğu ve dünyayı turlayan bir genc.. Allah Rasulunun daveti ile muhatap oldugunda Kelime i Şehadet getirip İslam'la şereflenen ve bu serefin bedelini Uhud Savaşı'nda canıyla ödeyerek şehadet şerbetini içen şekli ve şemaili Allah Rasulüne en çok benzeyen Musab Bin Umeyr... Şehid olduktan sonra üstü kapatılğında alt tarafı açık kalan, altı kapatıldığında üstü açık kalan bir Musab Bin Umeyr.
 

Boyabat Gençlik Merkezi ne işe yarıyor diye soracak olanlara Musab Bin Umeyrleri yetiştirmek için var diyoruz. Söz konusu milli ve manevî değerler olduğu zaman dünyayı bir tarafa bırakıp manayı hedefine koyan gençlerin yetişmesi için var diyoruz. Genç gönülleri  fethetmeden şehirlerin fethinin mümkün olmadığının farkında olan bir Gençlik Merkeziyiz.." ifadelerinde bulundu.

Boyabat İmam Hatip Lisesi 8. Sınıf öğrencisi Mustafa Sadık Köroğlu'nun "Mekkenin Fethi" başlıklı şiirini okuması sonrasında konferansı için sahneye davet edilen Perşembe Müftüsü ve Yazar Basri Bektaş, daha önceki yıllarda Boyabat Vaizi olarak görev yaptığını, Boyabat'ta olmaktan çok mutlu olduğunu ifade edip salondaki dinleyicilere teşeekkür edip, konferansında asrı saadetten, tarihten ve günümüzden bahsedeceğini söyledi.

Bektaş, fetih kelimesinin anlamının açmak, veya suya yol vermek olduğunu söyleyip, biz hangi suya yol vereceğiz, ya da nereyi açacağız sorusunu sorarak 

"Sizler aleyhissalatu vesselam efendimizin adı okunduğunda elinizi kalbinizin üzerine getirip 'kalbimizdesin' dersiniz. Adeta kalbimize 'Muhammed'den oluşan muhabbetten haberin varmı' diye sorarız. Ve, evet var kalbim sağlam, Muhammed kalbimdedir diyerek huzuru ve mutluluğu yaşarız o an. Eğer kalbinde Muhammed Aleyhisselamın ruhunu, sevgisini taşıyorsanız, Allah size azap etmeyecektir. Ordusuna Muhammed diyen başka bir millet var mı ?" dedi.

İzleyicilere, bize fetihten ne düşer diye soran Bektaş "Hz.Muhammed Aleyhisselam 8 sene sonra Mekke'ye döndüğünde müslümanlara zulmedenlere, topraklarından ayıranlara, evlerine ve mallarına el koyanlara karşı dilinden şu ayetler dökülüyor. 'Ey Mekkeliler, size Yusufun kardeşlerine dediğini diyorum. Bu gün size kınama yoktur. Korkmayın evlerinize gidin. Ebu Süfyan'ın evine gidin, Kabe'ye gidin, korkmayın Muhammed geldi' dedi. Ey çağdaş denen dünya, ey çirkefleşmiş dünya, kalbi de kalıbı da kararmış dünya Muhammedin ahlakından sende eser yok.

Mekke'nin fethinden bana ne düşer, ne ders alırım önemli olan budur diyen Bektaş "Hz. Muhammed dört koldan Mekke'ye girdiğinde muzaffer bir komutan gibi değildi. Ordu komutanının 'Ey Mekkeliler bu gün ağlamak size, gülmek bize' demesi üzerine hemen 'Seni ordunun başından aldım" diyen büyük peygamberdir. Bize ne diyor, bu gün bayram günüdür. Mekke'nin fethi, bayram günü olduğu gibi, affetme günüdür. Makamı, şöhreti, parayı görüp te fırıldak gibi dönenler, sizler fetihten nasibinizi alamamışsınız. Fatih Sultan Mehmet te peygamberimizin yolunu izleyip, İstanbul'u fethettiğinde doğru Ayasofya'ya gitmiştir. Sabırlı olacağız, çok çalışacağız, peygamberimizin yolunu izleyeceğiz. Kinci, intikamcı olmayacağız, teslim olup, susanların üzerine gitmeyeceğiz, affetmesini bileceğiz." dedi.

Konferans sonunda, Boyabat Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin Ceylan ve Durağan Ak Parti İlçe Başkanı Ahmet Usta tarafından Perşembe İlçesi Müftüsü Basri Bektaş ve Kastamonu Nasrullah Camisi Baş İmam Hatibi Kahraman Şekercioğlu'na plaket ve hediye sunuldu.

Bektaş, konferans sonunda okuyucularına kitaplarını imzaladı.

Programa, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Müdürü Cihan Tosunoğlu, İlçe Milli Eğitim Müdürü Osman Özkan, Durağan İlçe Milli Eğitim Müdürü İbrahim Açıkgöz, , Boyabat ve çevre ilçe sivil toplum temsilcileri ve vatandaşlar katıldılar.

Haber : Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 29 Aralık 2018, 11:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115