Boyabat'ta "Madde Bağımlılığı" Konulu Konferans Düzenlendi
Boyabat ilçesinde İletişim Uzmanı Dr. Uğur Elaman tarafından "Madde Bağımlılığı" konulu konferans düzenlendi.
Boyabat Kaymakamlığı'nın "Bizim Pojemiz" kapsamında Gençlik Merkezi Müdürlüğü tarafından 15 Temmuz Şehitler Kültür Merkezi Salonunda İletişim Uzmanı Uğur Elaman tarafından "Madde Bağımlığı" konulu konferans verildi.
Boyabat Gençlik Merkezi Müdürü Hüseyin Köroğlu, programın açılışında yaptığı konuşmasında "Boyabat Gençlik Merkezi olarak elimizden geldiği kadar manen ve fiziken, sağlıklı nesiller yetişmesi için gayret sarf ediyoruz. Maddi ve manevi kurumsal sıkıntılarımız oluyor. Ama iman varsa imkan vardır, ilkesinden hareketle imkanlarımız çerçevesinde gençlerimize yardım etmeye çalışıyoruz.
Bir memleketin en büyük zenginliği ne yeraltı ne de maden zenginliğidir. Bizim en büyük zenginliğimiz siz gençlerimizsiniz. Gençlerimizin günümüz şartlarına uygun yetişmesinde eğer katkımız olursa, Boyabat Gençlik Merkezi olarak kendimizi bahtiyar hissederiz.
Davetimize icazet eden iletişim uzmanı Uğur Eleman hocamız, yıllarca madde bağımlılığı olan gençlerle beraber olmayı bir yaşam biçimi haline getirmiş, yıllarını vermiştir. İnanıyorum ki sizlere de katkı sağlayacaktır. Bizler evde evlatlarımızla ilgilenirken, uğraşırken canımızı sıktıkları zaman ya evden kaçıyoruz, ya bir şeyler yapıyoruz, bir şekilde başımızdan defetmeye çalışıyoruz. Kendileri ailevi, ekonomik problemleri olan, toplumla bütünleşememiş gençlere ömür veriyor, zaman veriyor, emek veriyor. Allah'ımız bu emeklerinin karşılığını inşallah her iki cihanda da kendilerine ihsan eylesin diyorum. Katılımlarınızdan dolayı teşekkür ediyor, saygılar sunuyorum" dedi.
Konferansı için sahneye davet edilen İletişim Uzmanı Uğur Elaman, madde bağımlılığının önlenmesinin, bağımlıların kurtarılmasının bir toplumsal seferberlikle olacağını belirterek; "Tek başına benim, benim gibilerin, fertlerin bu mevzuyu çözebilmeleri mümkün değildir. Tek başına devletin de çözebileceği mevzu değildir. Bunun için bir milli birlik, milli beraberlik şuuruyla halk ve devlet bir noktada, bir hedefte birleşmek suretiyle çözebilirler. Madde bağımlılığına karşı ilk karşı çıkacağımız şey kara paradır. Kainatta görebileceğimiz en kirli şey uyuşturucu tacirlerinin, insanların ömürlerini,ümitlerini, yarınlarını devşirmek suretiyle elde ettikleri paradır. Bu kirli para aynı zamanda kanlı paradır. Her kuruşun arkasında kararan, biten ömürler vardır.
Ey insanlar bu beladan kurtulmak için, kimseyi karalamadan, suçlu kim dendiğinde hep birlikte ayağa kalkalım. Eğer Boyabat'ta bir kişi uyuşturucuya başlamış ise bunun suçlusu bütün Boyabatlılar'dır. Kimsenin, benim suçum yok deme hakkı yoktur. Uyuşturucudan evlatlarını kaybeden bütün annelerin gözyaşlarının rengi aynıdır. İnsan olmanın gereği de uyuşturucuyla mücadele etmektir. Bu birliktelikle görevimizi yapmazsak, bu yangın yarın bizim evimizi de sarıverir.
Uluslar arası istatistiki rakamlar bize diyorlar ki 100 kişiden her 5 kişi şu veya bu sebepten uyuşturucu belasının pençesine düşüyorlar. Ve yine istatistiki bilgiler bize her yıl uyuşturucu yüzünden 260 bin kişi uyuşturucu yüzünden ölüyor. Uyuşturucu gibi meselede siyaset yok, herkes, sağcı, solcu, Türk, Kürt, Laz, Abaza, sunni, alevi kim varsa sorunu çözmek için yek pare hareket etmesi lazım."
Dünyada bir yılda uyuşturucudan elde edilen paranın 1 tirilyon 360 bin dolar olduğunu söyleyen Elaman, "Bu parayı kim kazanıyor, Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ve İngiltere bu parayı kendi aralarında paylaşıyorlar. Dünyada petrol ve silahtan sonra en büyük ticari kaynak uyuşturucudur.
Türkiye'de son altı yıl içerisinde madde bağımlılığı illetinden kurtulmak için tedavi ve terapi merkezlerine başvuranların sayısı tam yedi kat artmış durumdadır. Doğuda üretilen uyuşturucunun hammaddesi Türkiye üzerinden Avrupay'a gider, burada mamul hale getirilen uyuşturucu ise Ortadoğu'ya, Avrasya'ya ve Mezopotamya ülkelerine giderler. Canı yanan bu coğrafyanın insanlarıdır.
2050 yılında Almanya, İtalya, Fransa, İngiltere ülkelerinin nüfuslarında azalma olacağını ve yaşlılar ülkesi olacağına dikkat çeken Elaman "Bu ülkele ileride bitecekler, ama bizde nüfus artıyor ve gençleşiyor. İşte dış güçler bizi tehlike olarak görüp neredeyse maliyetine ve hatta maliyetin altında uyuşturucu satarak gençliğimizi uyuşturup işe yaramaz hale getirmek istiyorlar. Bu gün ülkemizde uyuşturucu kullanım yaşı 11'e kadar düştü. Bu alarm zillerinin çalması demektir. Yani çok sinsi ve tehlikeli bir düşmanla karşı karşıyayız"
Türkiye'nin uyuşturucuyla mücadelede çok başarılı olduğunu da ifade eden Elaman "Bazıları hep, askerin, polisin, devletin uyuşturucuyla mücadele etmediğin, hatta kendisin yaptığı yalanını yayarlar. Bu yalanları yayanlar, uyuşturucu satıcılarıdır, Hep deler ki "Uyuşturucuyu kimse önleyemez, beceremez, yapamazlar" ifadelerini kullanırlar.
Elaman, konuşmasının sonunda, iyi insanların, sivil toplum örgütlerinin, bu beladan kurtulmak için imkanı ve yetkisi olan insanların, ne üstüme lazım, devlet görevini yapsın diyecek lüksleri olmadığını tekrarlayıp "Gençler, ben burada görevimi yaptım, sizler de üstünüze düşen görevi yapacak mısınız, söz veriyor musunuz" deyip, genç izleyicilerden alkışlarıyla "söz" cevabını aldı.
Program sonunda Gençlik Merkezi Müdürü Hüseyin Köroğlu, Elaman'a teşekkür edip hediye takdim etti. Elaman da aldığı hediyeyi salondaki bir anneye hediye etti
Gençleri sahneye davet eden Elaman, hatıra fotoğrafı çektirip, "Bu günü ve anlamını hiç unutmayın" diyerek programı bitirdi.
Mahmut Coşkun