Boyabat'ta "Engellilerle İletişim Eğitimi" konulu seminer düzenlendi.

Boyabat'ta "Engellilerle İletişim Eğitimi" konulu seminer düzenlendi.

Boyabat Kaymakamlığı ve Belediye'nin birlikte düzenledikleri programda Engellilerle İletişim Uzmanı Mehmet Kızıltaş tarafından "Engellilerle İletişim Eğitimi" konulu seminer düzenlendi.

15 Temmuz Şehitler Kültür Merkezi'nde dört gün boyunca sürecek etkinliğin ilk gününde resmi kurum müdür ve yetkililerine Kızıltaş tarafından "Engellilerle İletişim Eğitimi" konulu seminer verildi.

Mehmet Kızıltaş, konuşmasında kendini tanımlarken, engelliler iletişim uzmanı olduğunu, engellilerin sorunları ve engellilere karşı önyargıları, yazdığı kitaplarda dile getirdiğini belirterek, yaklaşık 17 yıl TRT başta olmak üzere ulusal kanallarda engelli mücadelesi kapsamında yayıncılık ve sunuculuk yaptığını ifade etti.

Kızıltaş "2012 yılında ülkemizde özellikle engelli ayrımcılığını, önyargıları ortadan kaldırmak için ne yapabiliriz diye araştırma yaparken yetersiz ve eksik bilgilerin bu önyargıları ortaya çıkardığı fark ettik. Bu araştırmaları Engellilerle İletişim Aklı ile kitaplaştırarak ülkemize en önemli eserlerden birine kazandırdık.

Yıllardır, özellikle bu alanda yaptığımız çalışmaları eğitim programlarına dönüştürerek kamuda engelli farkındalığı, eğitimde engelli farkındalığı, istihdamda engelli farkındalığı olmak üzere farkı sektörlerde bu eğitimi sürdürüyoruz.

Kaymakamımız, Boyabat’ta özellikle kamuda çalışan ve kamu hizmeti alan engelli bireylerin önyargı ve ayrımcılığa uğramadan eşit hizmeti alabilmesi adına engelli farkındalığı oluşturma maksadı ile bu programı düzenlemeye karar verdi.

Bugünden itibaren Boyabat’ta dört gün boyunca eğitimcilerimize, kamu çalışanlarımıza, halkımıza ve herkese açık olarak engellilerle iletişim eğitimi vereceğiz. Bu eğitimlerde amacımız farkındalığın ötesinde  profesyonel olarak her bir bireyin engelli bir bireyle karşılaştığı zaman nasıl davranması gerektiği ile ilgili birçok başlığımız olacak." dedi.

Kızıltaş, seminer konuşmasında engelli bireylerin, çocukluğundan başlanarak ailesi, öğretmeni ve büyükleri tarafından korumacılık adına, farkında olunmadan ötekileştirip, dışlandığını söyleyerek, "Sen kenarda dur, uzak dur, düşersin, biri çarpar gibi korumacılık adına yapılan uyarılar, engelli bireyleri, hayata küstürdü, yapabilecekleri işlerden bile soğuttu. Bizlerin, koltuk değneğiyle yürüyen birine bakış açımızla, normal yürüyen bir bireye bakış açımızın değişmemesi gerekir.

İnsanların empati kurmadığını, tavsiyelerde bulunduğunu söyleyen Kızıltaş, "Kendinizi bir engelli yerine koyun. Size nasıl davranılmasını isterdiniz, Engelli bireylerle konuşmanızda, ilk sözünüz geçmiş olsun, olmasın. Onlara normal insan gibi davranın. Her engellinin bir becerisi, yapabileceği bir işi vardır. Onlara acıma duygularıyla yaklaşmayın. Yapabilecekleri iş verin. 

Kendisine bu programı yapma fırsatı veren kaymakam ve belediye başkanına teşekkür eden Kızıltaş, "Ülkemizde yaşayan on milyon engelli ve anne babayla otuz milyon adına hepinizi selamlıyorum." ifadelerinde bulundu.

Kaymakam Enver Yılmaz, semir sonunda sahneye çıkarak Kızıltaş'ı tebrik edip çiçek verdi.

Yılmaz, biz engelli bireylerle ilgili çok çalışma yaptığımızı düşünüyorduk ama bu günkü programda bizim çalışmalarımızda çok şeye dikkat etmediğimizi görmüş olduk, dedi.

Kaymakam Yılmaz, "Sağ olsun hocamız buralara kadar zahmet edip, geldi. Biz istedik ki kamu hizmeti veren bizler engelli bireyleri anlayalım. Toplumun diğer yarısı bir parçamız olarak görelim istedim. Ben geldiğim günden bugüne ilgili müdürlüklerimiz ile birlikte engelli bireyleri evlerinde ziyaret ediyoruz ancak geldiğimiz noktada biz şunu görüyoruz ki bu vatandaşlarımızın çoğunun maddi desteğe ihtiyacı yok. Bu vatandaşlarımızın kapısının çalınmasına, hallerinin hatırlarının sorulmasına ihtiyaçları var. 

Bizler onların bu isteklerini taleplerini dinledik, aldık .

Değerli çalışma arkadaşlarım karşımızdaki engelli bireylere bakış açımızı değiştirecek hocamla buluşmanızı bu yüzden istedim. Bizim bu konuyla ilgili daha çok programlarımız olacak. İlçe kaymakamlığı olarak bu konuda proje hazırlayalım diye talimat vermekle kalmayacağız. Bu konuya gönüllü olarak, seve seve koşa koşa hep birlikte el atacağız, hep birlikte başaracağız. Bunları candan gönülden uygulayacak arkadaşlara, yani sizlere ihtiyacımız var.

Ben Hocama yoğun vakti arasında buralara geldiği için tekrar teşekkür ediyorum. Kaymakamlık ve Belediyemiz olarak ortak yürütülen çalışmalar olacak. Sizlerin de bizlere sunacağı projeleri daha da geliştirebiliriz. Hepinize dinlediğiniz için teşekkür ediyorum." ifadelerinde bulundu.

Programın ikinci ve üçüncü gününde öğretmen ve öğrencilere, dördüncü gün ise tüm halkın katılımı ile seminer programının tamamlanacağı öğrenildi.

Programa Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, Emniyet Müdürü Yunus Emre Gökmen, İlçe Jandarma KOmutanı Yüzbaşı Şeref Kutu, resmi kurum müdürleri ve diğer ilgililer katıldılar.

Güncelleme Tarihi: 24 Mayıs 2022, 13:47
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115