Boyabat'ta "Anlatı-Yorum" Projesi Başladı

Boyabat'ta "Anlatı-Yorum" Projesi Başladı

Boyabat'ta "Anlatı-Yorum" Projesi Başladı
    
Boyabat Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin "BİZİM PROJEMİZ" kapsamında "Anlatı-Yorum" adlı proje başladı.
    
Boyabat Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin "BİZİM PROJEMİZ" kapsamında başlattığı "Anlatı-Yorum" adlı proje, Eğitimci Yazar Mehmet Solmaz'ın "Kibirli Sözcükler Kasabası " adlı masal kitabını eleştiren ve kitabı okumamızı bizlere tavsiye eden  Erva Betül Günal'ın yazısıyla başladı. Kitabın projenin amacına uygun olduğu dikkat çekiyor. Çünkü okumanın ne kadar önemli olduğunu ve okumazsak neler yaşayabileceğimizi yazarın masalımsı bir anlatımıyla dile getirdiğini söylüyor Erva Betül Günal yazısında.
    
Yankı gazetesinde 05 Ocak'ta yayınlanan yazının ardından bu hafta yayınlanan yazı ise İlkin Yıldız Akdemir'in kaleminden  Harry Potter serisinin ilk kitabı Felsefe Taşı oldu. Serinin devamının da geleceğini söyleyen proje yürütücüsü ve aynı zamanda okulun Türkçe Öğretmeni olan Nuri Gürdal projenin amacını ve işleyişini şöyle anlattı:
''Kitap okumanın pek çok faydası vardır. Akla ilk gelenlerden biridir kelime dağarcığının gelişmesi. Bunun yanında kişinin kendini iyi ifade etmesi, yeni bakış açıları kazanması gibi daha pek çok faydası vardır okumanın. Ama en önemlisi ise kitap okuyan insanın kendini mutlu hissetmesidir.                                                                                                                      
Kitap okuma alışkanlığını küçük yaşlarda kazanırız. Bu nedenle çeşitli etkinlikler yaparız. Yarışma yapmak da bunlardan biridir. Fakat kitap okumayı yarışma havasından çıkarıp her öğrenciye kendini göstermesi, özgüveninin artması ve nihayetinde daha çok kitap okuması için fırsat vermeliyiz. Çünkü yarışmanın her zaman bir kazananı vardır. Dolayısıyla bir kişi mutlu olacaktır. Bizim projemizde ise her öğrenciye fırsat sunulup nihayetinde mutlu olması ve akademik olarak da kendini  geliştirmesi sağlanacaktır. Türkçe öğretim programında yer alan okuma, anlama,konuşma ve yazma alanlarında kendini geliştirerek hayatının her alanında ihtiyaç duyacağı dili kullanma becerisini kazanmış olacaktır. Projemizin işleyişi ise şöyledir:

Öğrencilerimiz okuduğu kitapla ilgili bilgileri ve düşüncelerini hem yazılı hem de sözlü olarak anlatacaklar. Yazılı anlatımları yerel gazetede (YANKI) yayınlanacak. Sözlü anlatımları da ses kaydı yapılıp yine yerel radyomuzda (EZGİ FM) yayınlanacak. Gazetede bize ayrılan köşede yazıların yayınlanmadan önce kontrolü yapılıp varsa hataların düzeltilmesi amacıyla öğrenciye geri verilerek yazının hatalardan arındırılması sağlanırken öğrencinin de doğrusunu öğrenmesine fırsat verilmiş olacak. Ayrıca anlatımı yapılan kitabın birden fazla olmaması için okul sitesinde de yayınlanacak. Bu sayede hem diğer öğrencilerce bilinmesi sağlanacak hem de kitap ilgisini çekerse diğer öğrencilerin de okumasına vesile olacak. Proje süresince yazıların yayınlandığı günkü gazeteler biriktirilerek proje bitiminde sergilenecek. Radyo yayınları ise; hafta sonu ailesiyle kahvaltı yaparken ya da arabayla çıkılan küçük gezinti sırasında kendi sesinden bir kitabın anlatılması öğrencimizi mutlu edeceği gibi dinleyicilerde merak uyandıracak anlatımının başkalarının da o kitabın okunmasına vesile olmasının mutluluğunu öğrencimizin yaşaması sağlanacaktır. Anlatımları radyoda dinleyemeyenler için okul sitesinde de paylaşılarak daha çok kişiye ulaşması sağlanacak.

Kitap okumayı bir alışkanlıktan öte mutluluk kaynağına çevirecek olan projemizde öğrenciler kitabı anlatmak ve kitapla ilgili değerlendirme yapmak için okuyacaklarından  anlamlı okuma ve eleştirel okuma becerisini geliştirmiş olacak. Ayrıca gazete ve radyoda yayınlanacağı için hem yazma becerisi hem de toplum karşısında konuşma becerisi gelişmiş olacak. Türkçe öğretim programında okuma,anlama,konuşma ve yazma alanlarında öğrencinin kendini geliştirmesi hedeflenmiştir. Bu projeyle hem Türkçe öğretim programının hedeflerine ulaşılmış olacak hem de öğrencinin okumayı mutluluk sebebine çevirmesi sağlanmış olacaktır.''

-Haber Merkezi
 

Güncelleme Tarihi: 15 Ocak 2019, 09:05
YORUM EKLE
YORUMLAR
Sevil Tosunoğlu
Sevil Tosunoğlu - 5 yıl Önce

Tebrik eder başarılarının devamını dilerim

SIRADAKİ HABER

banner115