Boyabat'ta çeltik hasadı başladı
Türkiye'nin önemli çeltik üretim merkezlerinden Sinop'un Boyabat ilçesinde üreticiler, yeni sezon çeltik hasadına başladı.
Boyabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta, Boyabat Sesi muhabirine, ilçedeki 25 köyde çeltik hasadına başlandığını söyledi.
Mevsimsel koşullar nedeniyle ilçede çeltik ekiminin iki hafta geç başlaması dolayısıyla hasadın da iki hafta gibi geç başladığını belirten Usta, "Bu yıl toplulaştırma çalışması devam eden 7 köyde yaklaşık 8 bin dekar alanda çeltik ekimi yapılamadı. İlçe dahilindeki 25 köyde 576 çiftçi ailesi 17 bin 484 dekar alanda çeltik hasadı yapacak. Dekar başına ortalama 800 kilogram toplamda da 14 bin ton ürün hasad edilmesi bekleniyor." dedi.
Bağlıca Köyü Muhtarı Satılmış Demir, 2025 yılı çeltik hasadına başladıklarını belirterek, şu anki görünüme göre verim fena değil. Ancak kuraklıktan biraz sıkındı çektik. Çeltik tarlalarımızı sondaj kuyulardan pompalamayla su çekerek suladık. Bu da maliyetimizi artırdı. Köyümüzde yüz yıllardır ailecek yaptığımız çeltik üretimine devam etmek istiyoruz. Kuraklık buna müsaade eder mi etmez mi bilemiyoruz. Kolaz Çayı üzerinde Fahra Barajı ve Gökırmak üzerinde Hanönü Barajı'nın yapılmasını istiyoruz. Bu barajların yapılmasıyla bizim su sorunlarımız ortadan kalkmış olacak. İnşallah devletimizden bunları bekliyoruz. Devletimiz sağ olsun, bu hizmetleri yapıyor. Yapacağına da inanıyoruz. Ayrıca iyi bir taban fiyatı da bekliyoruz." ifadelerinde bulundu.
Bağlıca köyünden çeltik üreticisi Ünal Şeneloğlu da kuraklık nedeniyle çeltikleri kuyu sularıyla suladıkları için verimin düşük olacağını tahmin ettiklerini söyleyerek, "Devletimiz çeltik taban fiyatını iyi bir şekilde verirse yüzümüz güler, başka türlü çiftçinin durumu iyi olmaz." dedi.






















