Boyabat’ta kuzu göbeği ( Höbelen) mantarı sezonu başladı

Boyabat’ta kuzu göbeği ( Höbelen) mantarı sezonu başladı

Boyabat’ta kuzu göbeği ( Höbelen) mantarı sezonu başladı

Baharın gelmesiyle birlikte Sinop’un Boyabat  ilçesinde kuzu göbeği (Höbelen) adı verilen mantar cinsleri toprağın yüzeyine çıkmaya başladı.

Türkiye’de belirli bölgelerde doğal olarak yetişen ,Dünyada birkaç ülke dışında üretimi yapılamayan  ve geçtiğimiz yıl  Türkiye'de ilk defa Mersin’de Alata Bahçe Kültürleri Araştırma Enstitüsü’nde kurulan bir serada üretimi yapılan 'Kuzugöbeği Mantarı’  Sinop’un Boyabat ilçesinde toprak yüzeyine çıkmaya başladı.

Genellikle nemli topraklarda bulunan ve Nisan ayında gözle görülebilir hale gelen kuzu göbeği mantarları herhangi bir tohum atılarak değil, doğal yollarla yetişiyor. Çam, kavak ve Söğüt ağaçlarının çevresinde bulunan bu mantar, lezzetiyle damaklarda tat bırakıyor. 

Kilogram fiyatı el yakıyor !

Özellikle Türkiye’nin dört bir tarafında kilogram fiyatı bin liranın üzerine çıkan kuzu göbeği mantarlarının kurusu ise 3 bin liradan alıcı buluyor.Boyabat’ın verimli ve bereketli topraklarında görülen kuzu göbeği mantarlarına başta ilçe halkı olmak üzere birçok kişi büyük ilgi gösteriyor. 

Besin ve vitamin değeri yüksek olan bu mantarlar, B1, B2 ve C vitamini bakımından oldukça zengin bir besin kaynağı olarak biliniyor.

Zehirli mantarlara dikkat !

Yörede bulunan Kuzugöbeği mantarıyla karıştırılan Kuzugöbeği Ebesi ( Ekşi Memet) mantarı ise 5- 10 cm çapında beyin kıvrımına benzeyen, kıvrımlı bir mantar türüdür. İçerdiği  ‘’ metil hidrazin ‘’denilen bir madde sebebiyle vatandaşları zehirleyebilir.

- Boyabat Sesi

Güncelleme Tarihi: 07 Nisan 2023, 14:00
YORUM EKLE
YORUMLAR
Nevzat calık
Nevzat calık - 13 ay Önce

Teşekkür ediyorum

SIRADAKİ HABER

banner115

banner124

banner138