Kategoriler

BoyabatSesi

Boyabat'a su ve elektrik getiren mühendisin adı burada yaşayacak

Boyabat'ta "Macarın Kuyusu" törenle açıldı

Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis, Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı'ın davetlisi olarak ilçe merkezinde "Macarın Kuyusu" açılışına katıldı.

Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı'ın davetlisi olarak belediye binası önünde karşılanan Macaristan Ankara Büyükelçisi Viktor Matis,  Başkan Çakıcı'yı makamında ziyaret etti. Başkan Çakıcı ve Büyükelçi Matis, birlerine hediyeler sunup, ziyaret için memnuniyetlerini ifade ettiler.

Belediye ziyareti sonrasında, 1900'lü yıllarda Boyabat'ta yaşanan kuraklık nedeniyle ilçede yaşanan su sorununun  çözümü için Boyabat'a getirilerek günümüz hidroelektrik ve türbin sisteminin küçük bir örneği sayılabilecek düzeneği Kalebağı mevkinde faaliyete geçiren Macar Su Mühendisi Ajtai Albert Kovach'ın adına Kalebağı Mesire alanında yapılmış olan "Macarın Kuyusu" protokol üyeleri tarafından kurdele kesimiyle açılışı yapıldı. Açılış öncesinde her iki ülkenin milli marşları seslendirilerek okundu.

"Macarın Kuyusu" isimli kuyunun açılışı öncesinde konuşan Başkan Çakıcı, "Bugün Boyabat'ta tarihe şahitlik ediyoruz. 1930'lu yıllarda Boyabat'ta yaşanan su kıtlığı nedeniyle Boyabatımıza gelen Macaristan vatandaşı su mühendisi Ajtai Albert Kovach, Boyabat'ı hem elektriğe, hem de suya kavuşturan bir adam. Kovach şu an bulunduğumuz yerde su kuyusu açıp, ürettiği elektrikle ilçemizin yerleşim yerlerine su getiriyor. Hem de Boyabat'ı ilk kez elektriğe kavuşturuyor.

Kovaç, 1936 yılında burada ölüyor. Vasiyeti üzerine de Boyabat Kabristanlığına defnediliyor. 2 yıl önce Macaristan Büyükelçiliğiyle iletişime geçerek, mühendisimizin hayatta kalan yakınlarına, ailesine ulaşmak istedik. Daha sonra büyükelçimiz Viktor Matis, çok memnun olduğunu belirterek ilçemize geldi. Boyabat'ı gezdi, gördü, vatandaşının mezarını ziyaret etti.

O günden bu yana ilişkimizi kesmedik. Kovach adına kuyu açtık ve açılışına da büyükelçimizi davet ettik. Macarın Kuyusu adını verdiğimiz bu kuyuyu açtık. Bu gün ayrıca mutluyum. Macaristan'ın milli günü olan 23 Ekimde bu açılışı yapmamız, ayrı bir anlam taşıdı. 

Albert Kovach mühendisimiz, Boyabat'la ile Macaristan arasındaki gönül köprüsünü kurmuş. Bundan sonra eğitim, ticaret ve kültürel anlamda ilişkilerimiz devam edecektir. Tekrardan hoş geldiniz sefalar getirdiniz sayın büyükelçim." dedi.

Vekaleten Boyabat Kayakamlığı görevinde olan Saraydüzü Kaymakamı Hasan Hüsnü Türker, konuşmasının başında Büyükelçi Matis'i, 23 Ekim Macaristan milli günleri dolayısıyla kutlayarak "Bu tarihi mekan yıllar önceyapılan bir iyiliğin, yapılan güzel bir davranışın yıllar sonrasına gelmesi ve şu an aramızdaki gönül bağının kuvvetlenmesine vesile olmuştur. 

Ümit ediyorum ki burada yaptığımız etkinlikte yıllar sonra da zikredilecek. Bu kuyunun inşa edilmesinde katkısı olan belediyemizi, emeği olan herkesi tebrik ve teşekkür ediyorum." ifadelerinde bulundu.

Ak Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, büyükelçi Matis, ilk tanıştığımızdan bu yana sevecenliğiyle, sıcakkanlılığıyla, mütevaziliği ve dostluğuyla büyükelçi olmaktan öte bir dost ve arkadaş kazanmış olduğumuzu düşünüyorum, dedi.

Maviş, bu ilişkilerin gelişmesini, takibini yaptığı için başkan Çakıcı'ya da teşekkür ederek,"Belediye başkanımız da büyükelçimiz gibi sıcakkanlı dost  canlısı bir arkadaşımız. İlişkileri kurmak kadar sürdürebilmek te çok önemli. Bir Macar mühendisin Boyabat'la Macaristan arasında bir köprü kurmasına vesile olduğu için, başarısından ve katkılarından dolayı  belediye başkanımızı tebrik ediyorum.

Macaristan büyükelçimizi de bu milli günlerinde Boyabat'ta olmayı tercih ettikleri için ve bu anlamlı açılışı birlikte gerçekleştirmekten kendilerini tebrik diyorum, teşekkür ediyorum. Burada bir kişinin sadece su bulumasının ötesinde neleri başarabileceğini de ifade edeyim. Tekrardan sayın büyükelçimize hoş geldiniz diyorum." ifadelerinde bulundu.

Son konuşmayı yapan Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, Türk Macar tarihi ilişkileri için bu kadar fazla çaba gösteren belediye başkanına çok fazla rastlamadığını söyleyerek, başkanın değerini bilmek lazım," dedi.

Büyükelçi Matis, dostlar arasında önceden bir hazırlık konuşması yapılmaz, burada doğaçlama şeklinde konuşacağım diyerek başladığı konuşmasında, iki yıl önce başlayan Boyabat'la olan ilişkilerin bu günlere gelişindeki yaşananları özetleyip memnuniyetini belirtti.

Matis, "Boyabat'la ilişkiler başlayınca Albert Kovach'ı araştırdım. Albert Kovach'ın Türkiye'nin çeşitli illerinde yaşamış. Anılarını makaleler şeklinde yazmış. Makalelerinde, İstanbul'un güzelliğinden, Zonguldak'ın kömürlerinin zenginliğinden, İslam dininin ne kadar güzel olduğunu, Türk halkının, Türk insanının ne kadar güzel olduğundan bahsetmiş. Türkiye'de en son Boyabat'ta yaşayan Albert Kovach, buraya suyu getirmiş, elektriğe kavuşturmuş ve bir kalp krizi sonrasında burada hayatını kaybedip, burada toprağa verilmiş. Başkanımıza ilgileri dolayısıyla tekrar çok teşekkür ediyorum." dedikten sonra Macaristan halkı adına Başkan Çakıcı'ya teşekkür yazısı olan hediyeyi sundu.

Büyükelçi Matis, "Macarın Kuyusu"nun açılışı sonrasında ilçe merkezinde Yaşayan Kültürel Miras Müzesi ve Kasaplar Çarşısı'na götürüldü. Buralardaki incelemelerin ardından Ajtai Albert Kovach’ın Boyabat Şehir Mezarlığındaki mezarı ziyaretiyle Viktor Matis'in Boyabat ziyareti sona erdi.

Programa: AK Parti Sinop Milletvekili Dr. Nazım Maviş, Boyabat Kaymakamı Hasan Hüsnü Türker, Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, Ak Parti Sinop İl Başkanı Uğur Giresun, İlçe Emniyet Müdürü Ali Asker Bayar, AK Parti Boyabat İlçe Başkanı Mustafa Yayla ve diğer ilgililer katıldılar.

-Boyabat Sesi

Yorumlar

Boyabatlı 4 Yıl Önce

Bu kuyudan elektrik üretildiğine dair kaynak varmı? Bu su nasıl olmuşda ekin pazarına akmış, yani kertili fizik kurallarına aykırı nasıl yukarı doğru akarak geçmiş? Ayrıca şiberin kuyusu yokmuydu? Bence kalebağının üst tarafına gazidere köyünün oralardan ayrılan küçük su kanalı ile kot gözetilerek su getirilmiş ve kalebağına doğru hızla akıtılarak türübünleri çevirmiş ve elektrik üretilmiş. Elektrik üretimine verilmeyen bir mikrar suda aynı kot ile kertilden geçirilerek boyabata ulaşmıştır. Benim çocukluğumda o kanallar duruyordu belki hala duruyor olabilir. Ayrıca elin macarı neden buraya gelip bu işi yapmış. Türkler neden yapmamış. Büyük elçi macar reklamı yapıyor biz neyin reklamını yapıyoruz. Biraz daha detay ve kaynak istiyoruz.

Abdullah Pişkin 4 Yıl Önce

Elektrik eski ekin pazarında dizel motor gücü ile üretiliyordu. Kalebağı su kuyusu ve su gücü ile çalışan jeneratör 1950-1951 yıllarında yapıldı.

atsız 4 Yıl Önce

belediye başkanının ihtiyacı olan oyuncak bulunmuştur!!!

Daha Fazla Haber
EĞİTİM
446 Kez Görüntülendi.
Boyabatlı öğrenci Sudenur dünya ikincisi oldu
GÜNDEM
459 Kez Görüntülendi.
Mutfakta çıkan yangın diğer odalara sıçramadan söndürüldü !
EĞİTİM
750 Kez Görüntülendi.
Diktiği Ağaçlarla Boyabat’ın Çehresini Değiştiren Hikmet Kaya, Öğrencilerle Buluştu
GÜNDEM
1245 Kez Görüntülendi.
Boyabat'ta yangın bir ev kül oldu !
GÜNDEM
1294 Kez Görüntülendi.
Boyabat’ta kek paketinden uyuşturucu çıktı !
GÜNDEM
1333 Kez Görüntülendi.
Boyabat Kastamonu yolunda kaza 1 kişi hayatını kaybetti !
GÜNDEM
451 Kez Görüntülendi.
Boyabat Sesi Gazetesi’nden Kaymakam Enver Yılmaz’a ziyaret
SİYASET
729 Kez Görüntülendi.
Gazetemizden Boyabat Belediye Başkanı Hasan Kara’ya ziyaret
GÜNDEM
1305 Kez Görüntülendi.
Boyabat’ta 23 Nisan Çocuk Bilim Şenliği gerçekleştirildi
GÜNDEM
2084 Kez Görüntülendi.
Boyabat’ta araba çarpan çocuk yaralandı