Diyetisyen Hilal Eravcı Ramazan’da beslenme tavsiyelerinde bulundu

Diyetisyen Hilal Eravcı Ramazan’da beslenme tavsiyelerinde bulundu

Diyetisyen Hilal Eravcı Ramazan’da beslenme tavsiyelerinde bulundu

Sinop’un Boyabat İlçesinde özel bir klinikte Uzman Diyetisyen olarak görev yapan Hilal Eravcı ; Ramazan ayında beslenmenin her zamankinden daha önemli olduğunu ifade ederek oruç tutacak kişilere uyarılarda bulundu.

Uzman Diyetisyen Hilal Eravcı Ramazan ayında nasıl beslenilmesi gerektiğine ilişkin bilgilendirmede bulundu. Eravcı ; ‘’ Ramazan ayında uzun süreli açlıklarla birlikte hem öğün, düzenlerimiz değişmekte hem de azalan bağırsak hareketleriyle birlikte vücudun su-mineral dengesi farklılıklar gösterebilmektedir.Bu yüzden beslenmeye dikkat etmek her zamankinden daha önemlidir. 

İlk olarak tek öğün beslenilmemeli. Kilo vermek isteyenlerin sık seçtiği bir yoldur bu. Sağlığı korumak adına, ihtiyacımız olan kaloriyi saatlere yayarak almalıyız. İftar yanında ara öğün ve sahur yaparak üç öğün şeklinde planlama yapmak en doğrusu olacaktır.

Su tüketimine dikkat !

Kişinin ihtiyacı olan su iftar ve sahur arasında yavaş yavaş tüketilmelidir. Ramazanda gerekli su tüketiminin altına düşmek daha fazla yemek tüketmek, iştahı kontrol edememe gibi durumlarla sonuçlanabilir. Herkes su ihtiyacını vücut ağırlığını 35 ml ile çarparak hesaplayabilir.

İftar yemeğine çorba, hurma veya komposto gibi tek besinle başlanmalı. Ana yemeğe geçmeden önce en az 10-25 dk ara verilmelidir.

Sahur öğününde mideyi rahatsız etmeyecek ancak açlık hissinin daha geç oluşmasını sağlayacak protein içeriği yüksek besinler tercih edilmeli. Yumurta, peynir, ceviz, muz tercih edilebilecek besinler arasında.

Porsiyon kontrolü ve pişirme yöntemi önemli !

İftarda porsiyon kontrolüne ve pişirme yöntemlerine dikkat edilmeli. Aşırı yağlı yemeklerden uzak durulmalı.Sahurda aşırı tuzlu, salamura, turşu gibi yiyecekler tercih edilmemeli. Gün içerisinde daha fazla susamaya sebep olacaktır.

Uzun süreli açlık ve  susuzluk bağırsak hareketlerini yavaşlatıyor !

Ramazanda uzun süreli açlık ve susuzluklar bağırsak hareketlerinin yavaşlamasına sebep olabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek için kuru erik, kuru kayısı, kefir, zeytinyağlı salatalar tüketilebilir.Tatlı tüketilecekse; şerbetli tatlılar yerine meyve tatlıları veya şekersiz sütlü tatlılar tercih edilebilir. ‘’ ifadelerine yer verdi.

- Boyabat Sesi

Güncelleme Tarihi: 22 Mart 2023, 18:03
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115

banner124

banner138