Boyabat'ta 2022 yılı çeltik ekimine başlandı

BOYABAT'TA 2022 YILI ÇELTİK EKİMİNE BAŞLANDI

Pirinç üretiminde önemli merkezlerden Sinop'un Boyabat ilçesinde üreticiler, 2022 yılı sezonun çeltik ekimine başladı.

Boyabat ilçesindeki 33 köyde 19 bin dekar arazide ekimi başlanan çeltikten sezon sonundaki hasattan 18 bin ton çeltik elde edilmesi bekleniyor.

İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta, Boyabat Sesi muhabirine, bakanlığımızca kabul edilen 'Çeltik Üretimini Geliştirme Projesi' ile ilçemizde sertifikalı tohum dağıtımları yaparak üreticilerimizin kaliteli ve yüksek randımanlı ekim yapmalarına katkıda bulunmaya çalışıyoruz, dedi.

Usta, açıklamasında "Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü Tarım Arazilerinin Etkinleştirilmesi projesi kapsamında Sinop İl Müdürlüğümüzce Bakanlığımıza gönderilen ve kabul edilerek uygulamaya konulan 'çeltik üretimini geliştirme projesi' kapsamında Boyabat İlçemizdeki çeltik üreticilerimize yüzde 50 hibe destekli, sertifikalı 20 ton çeltik tohumu dağıtımı yapıldı.

Bu proje ile üreticilerimizin kaliteli ve yüksek randımanlı ekim yapmalarına katkıda bulunmaya çalışıyoruz. Desteklerinden dolayı
Bitkisel Üretimin Genel Müdürlüğümüze ve proje takibini sağlayan çalışma arkadaşlarıma teşekkür ediyorum."

Usta, çeltik ekiminde suyun sıcaklığının önemine değinerek, "Çeltik üreticilerimiz, ekim zamanında suyun sıcaklığının en az 10 derece ve üzerinde olması gerekir. Su sıcaklığının 10 derece altındaki tarlaya ekeceğimiz tohum, verim düşüklüğüne yol açar. Üreticilerimizin, kendi menfaatleri için bu uyarıyı dikkate almalarını istiyor, hayırlı ve bereketli bir çeltik sezonu diliyorum." ifadelerinde bulundu.

Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı da Boyabat Sesi muhabirine yaptığı açıklamada yüksek üretim maliyetleri, çeltik satışında yaşanan problemler ve çiftçiye yapılan tarımsal desteklemelerin yetersiz olduğunu söyleyerek,

"Çeltik üreticilerimiz tüm olumsuzluklara, yüksek maliyetlere rağmen pes etmedi. Tarlam boş kalmasın, devletimiz bizi görür diye, bankalardan yüksek faizle kredi alarak, tarlasını ekti.

Çiftçilerimize düşük faizle, mümkünse faizsiz mazot, gübre ve ilaç desteği olsun istiyoruz. Hasat zamanı da çiftçimizin yüzünü güldürecek taban fiyat vererek, üretimin artırılmasına yönelik, devletimiz yetkililerinden destek bekliyoruz" dedi.

Çeltik ekimi alanlarında görüşüp konuştuğumuz üreticilerin tamamı girdi fiyatlarından yakınıp, "Geçen yıla göre bu gün mazot, gübre, ilaç gibi girdi ücretleri üç kat, dört kat arttı. Çeltik fiyatları çok geride kaldı. Hasat zamanı, çeltik fiyatı 10 lira ile 15 lira arasında olmazsa, çeltik üreticisi biter, küser. Devletimizin yetkilileri çeltik üretimine devam etmemizi istiyorlarsa bize destek olsunlar. Girdi artışları oranında çeltiğin de fiyatı artmalıdır, zarar edersek bir daha çeltik ekemeyiz." dediler.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 06 Mayıs 2022, 14:11
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115