GÜNDEM

Delice Zeytin Ağaçları aşılanarak ekonomiye kazandırılması hedefleniyor

Sinop'un Durağan ilçesinde "Delice Zeytin Ağaçlarının Aşılandırılarak Ekonomiye Kazandırılması ve Orman Köylümüzün Desteklenmesi" projesi kapsamında Çaltucak Köyü'nde 3 hektarlık alanda hedeflenen aşılama, düzenlenen programla başlatıldı.

Delice Zeytin Ağaçları aşılanarak ekonomiye kazandırılması hedefleniyor

Aşılama çalışmaları öncesinde Durağan Kaymakamlığı tarafından 2025 Ocak ayı ilk haftasından itibaren aşılama yapılacak alanlarda 12 kadın işçi personele çalışma ekipmanları temin edilerek aşılama yapılacak proje alanında yabani zeytinler dışındaki diğer türler toprak seviyesinde kesilip temizlenerek aşı yapmaya hazır hale getirildi.

Aşılama 21 Mayıs itibarı ile başlamış olup şu ana kadar 500 adet aşı yapılmış olup kalan 500 aşının da Mayıs ayı sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor.

Sinop Valisi Mustafa Özarslan, Çaltucak köyü mevkisindeki aşılama alanına gelerek aşılama çalışmalarını izleyip Durağan Kaymakamı Celal Güngör, Sinop Orman Bölge Müdürü Rıdvan Kalelioğlu ve İl Tarım ve Orman Müdürü Fatih Önlem'den proje çalışmaları hakkında bilgi aldı. Durağan Belediye Başkanı Necmettin Ermiş ve Saraydüzü Belediye Başkanı Ferdi Canoğlu'nun projeyle ilgili düşüncelerini dinledi.

Vali Özarslan Ziraat Mühendisi Serpil Özer ve köyde çiftçilik yapan aşılama ustası Yunus Akçay'ın aşılama çalışmalarını izleyip, verimli aşılama hakkında bilgi aldı.

Özarslan, aşılama sahasında basın mensuplarına yaptığı açıklamada, Durağan ilçemizde çeltik ve tahıldan başka üçüncü bir gelir kaynağı olacak delice zeytin ağaçlarının bulunduğu ortamdayız. Temel hedefimiz buradaki 500 hektarlık alandaki 80 bin deliceyi aşılayarak zeytin ağacına dönüştüreceğiz.

Bu yıl üç hektarlık alanda bin adet deliceyi zeytin fidesine dönüştürmek için aşılama yapıyoruz. Durağan Kaymakamlığımızın bünyesinde, ilçe tarım müdürlüğümüz, orman bölge müdürlüğümüz, il tarım müdürlüğümüz, işkur müdürlüğümüz ve il özel idaremiz valiliğimiz koordinesinde bir araya geldik. Ortak bir akıl yürüterek bu sahayı, atıl olarak kalmış bir maden sahası gibi düşünüyoruz. Bu kapasiteyi üretime dönüştürmek istiyoruz. İstiyoruz ki bir santimetrekaremiz bile atıl kalmasın. Heba olmasın israf etmeyelim. Bu zenginliğimizi değerlendirmeliyiz. Alanın aşılanmasıyla birlikte temizliği, yabancı ağaç ve otlardan temizlenmesi, etrafının çevrilmesi, yollarının yapılması işlerini de gerçekleştireceğiz.

Ürünün ortaya çıkmasıyla nasıl bir katmadeğer yaratacağız. Bunları da şimdiden planlamamız lazım. Aşılanan yaban zeytinleri üç yıl sonra ürün verince biz de depolanması, sıkılması, işlenmesi için tesislerimizi kurup bu iki köyümüz halkına destek olacağız. Halkımızın refahını artırmak istiyoruz.

Bu ürünün alınmasıyla birlikte iş bulmak için büyük kentlere giden genç nüfusumuzun da göç etmelerini engellemiş olacağız. Buna dur diyecek zenginliğimiz var. Bu fideleri birlikte koruyup, sahipleneceğiz. Ürün köylümüzün olacak. Göreceksiniz ki birkaç yıl içinde buraya göç olacak, nüfus artacak. Şunu bilelim ki zeytin ve zeytincilik stratejik bir ürün haline geldi. Gıdadan ziyade bir ilaç gibi düşünülüyor. Sağlıklı bir meyve ve bundan üretilen gıdalar her zaman tercih ediliyor. İnanıyorum ki burada üç yıl sonra hasat şöleni yapacağız. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum." ifadelerinde bulundu.

Çaltucak köyü zeytinliklerindeki programın ardından Vali Özarslan ve beraberindeki katılımcılar Yağbasan köyüne giderek buradaki zeytinlik alanlarında incelemelerde bulunup zeytin yetiştiricilerinden bilgi aldı. Köylülerin istek ve dileklerini dinledi.