GÜNDEM

Boyabat'ta 2025 yılı çeltik ekimi başladı.

Türkiye'nin önemli pirinç ihtiyacının karşılandığı Sinop'un Boyabat ilçesinde 2025 yılı çeltik ekimine başlandı.

Boyabat'ta 2025 yılı çeltik ekimi başladı.                                         

 Türkiye'nin önemli pirinç ihtiyacının karşılandığı Sinop'un Boyabat ilçesinde 2025 yılı çeltik ekimine başlandı.

Boyabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İlçemizde bu yıl toplulaştırma çalışmaları devam eden altı köyümüzde Çeltik ekimi yapılmayacaktır. 26 köyde yaklaşık 18.000 dekarlık alanda çeltik ekimi bekliyoruz. Ekim sezonunun başlaması itibarıyla yoğun bir tempo içinde olan çiftçilerimize bereketli bir sezon geçirmelerini dilerim." dedi.

Bağlıca köyü çeltik üreticisi Ali Demir, keşen çekme çalışması yaparken dedelerinden bu yana çeltik ekimini devam ettirdiklerini söyleyerek,

"2025 çeltik ekim sezonuna başladık. 2024 yılı kurak geçtiği için yeterli verimi alamadık. İnşallah bu yıl bereketli geçecek. Çeltik girdileri ilaçlar, gübreler çok pahalıdolayısıyla maliyetlerimiz de çok yüksek oluyor. Devletimizin hasat sezonunda taban fiyatlarımızı ona göre yapıverirse çok memnun kalırız." dedi.

Çeltik üreticisi Raziye Battaloğlu, tarlaya tohum atma öncesinde gerçekleştirilen suyun yüzeyindeki çöpleri temizlerken, "Geçen yılki hasat olan çeltik kökleri keşen çekmeyle birlikte tarlanın yüzeyine çıkar. Anız dediğimiz bu çöpleri tırmıkla çekerek tarlanın yüzeyini temizliyoruz. Temizlemezsek tarlaya atacağımız tohum tutmaz, çil atmaz. Gücümüzün yettiği kadar bunları tarla dışına çıkarıyoruz.

İnşallah bu yıl verimli bir yıl olur. Devletimiz de emeklerimizin karşılığını alacak kadar iyi bir taban fiyatı verirse memnun oluruz." dedi.

Tarlaya tohum arma çalışması yapan çeltik üreticisi Fırat Battaloğlu da AA muhabirine yaptığı açıklamada 2025 yılı çeltik ekimlerine başladıklarını söyleyerek, "Çeltik ekimi öncesinde tarlayı sürdük, Sonra lazerli tesfiye makinemizle tarlayı düzledik. Düzlemezsek, salacağımız su tarlaya eşit olarak yayılmaz. Sonrasında kazayağıyla tarlayı karıştırıp, keşen dediğimiz tırmıkla toprağı karıştırıp tam olarak düzledik. Üç gün dinlendirdiğimiz tarlamıza tohum ekmeye başladık. Çalışmalarımızı haberleştireceğiniz için teşekkür ederiz, kolay gelsin." dedi.