Boyabat'a "Soğuk Hava Deposu" İhtiyaç Değil Mi ?
İster İstanbul, Ankara, ister Boyabat olsun günlük kurulan semt pazarlarında akşam vakitlerinde kasalarca, yüzlerce kilo sebze ve meyvelerin yerlere döküldüğünü görürüz. Videoda gördüğümüz manzara temizlik işçilerinin çalışmasıyla bir saat sonra tertemiz olacaktır. Buradaki amacımız israfı dile getirmek, üretici ve tüketiciyi korumanın çaresini bulmaktır.
Acaba teknolojide ileri ülkelerde bu tür manzaralara rastlar mıyız. Rastlayamayız. Almanya'da, Hollanda'da göremeyiz. Oralarda hem üreticiye hem tüketiciye sahip çıkılır. Nasıl mı ? Uzun vadeli tarım politikaları, üretici ve tüketiciyi koruma planlamaları vardır.
Bunlardan biri de soğuk hava depolarıdır. Üretici çok ürün yetiştirdiği zaman günü gelince tarladan kaldırmalı ve o ürünü de bozulmadan, çürümeden satabilmeli. Bazen çok iyi fiyata satar, bazen de elinde kalır, satamaz. Zarar eder, belki öbür yıl da ekmez.
Eğer ilçemizde soğuk hava deposu olsa, devlet düşük maliyetle ürünlerini muhafaza edebilse, ürününü depoya koyar. İstediği zaman satabileceği kadar burAdan alır. Elimde kalır, çürür korkusu olmaz.
Boyabat Ziraat Odası Başkanı ve Meclis üyeleri geçtiğimiz günlerde İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy'u ziyaret ederek ilçedeki sebze meyve ve tahıl gibi diğer üreticilerin ürünlerini saklayabileceği soğuk hava deposuna ihtiyaç olduğunu dile getirip kendilerinden destek istemişti.
Elmacı 12 Nisan 2019 tarihinde Kaymakam Aksoy'u ziyaretinde "Biz ziraat odası olarak ilçemize acilen soğuk hava deposu ve paketleme tesisleri kurulmasını istiyoruz. Sebze, meyve ve tahıl gibi ürünlerin bol olduğu aylarda üreticilerimiz elindeki ürününü pazarlayamadığı için değerinden daha ucuza satmak zorunda kalıyor. Çünkü satamadığı ürünü bozulmadan, çürümeden saklayabileceği bir yeri yok.
Bu nedenle devletimizden soğuk hava deposu ve paketleme tesisleri için bir adım atılmasını istiyoruz. Dışarıdan ithal ettiğimiz ürünlere verilen paralar bizim yerli üreticilerimize verilsin istiyoruz." ifadelerinde bulunmuştu.
Başkan Elmacı, gazetemize yaptığı açıklamada "Soğuk hava deposu ve paketleme tesisleri ilçemiz için acil bir ihtiyaç. Bu konuda Ak Parti Sinop Milletvekilimiz Nazım Maviş Bey'i de ziyaret ederek bu konuyu kendilerine iletip destek isteyeceğiz" söyleminde bulundu.
SOĞUK HAVA DEPOSU NEDİR ?
Depolama yapıları; yetiştirme mevsimi dışında üründen yararlanmayı, üreticinin pazar fiyatlarını izleyerek ürünün uygun zamanlarda uygun fiyatlarla pazara sürümünü, tüketicinin pazarda uzun süre daha nitelikli ve uygun fiyatlarla ürün bulmasını, üretim ve pazarlama işlerinin iş gücünün yıl içerisinde dengeli şekilde dağılımını, ürünü değerlendiren sanayinin daha uzun süre ve ekonomik olarak çalışma olanağı bulmasını sağlamaktadır.Bacasız fabrikalar özelliğindeki bu depolar,ülke ve bölge ekonomisine büyük katkı yapmakta, önemli istihdam olanağı sağlamaktadır.
Biz Boyabat Sesi Gazetesi olarak bu konuda atılacak adımları takip edip okuyucularımızla paylaşacağız.
Mahmut Coşkun