İş makinesine takıldı şimdi paha biçilemiyor

Sinop'ta 32 yıl önce bir inşaatın alt yapı çalışmaları sırasında bulunan Gelincik Definesine paha biçilemiyor.

İş makinesine takıldı şimdi paha biçilemiyor

Gelincik Definesine paha biçilemiyor

 

Gelincik Definesi, Sinop Arkeoloji Müzesinde sergilenen ve paha biçilemeyen eserlerin başında geliyor. 14 ayrı ülke ve şehre ait bin 444 adet altın sikkenin yer aldığı "Gelincik Definesi"ne şu ana kadar değer biçilemedi.

1988 yılında kent merkezi Gelincik Mahallesi Pervane Tepesi'nin doğu eteğinde PTT kanalı açıldığı sırada iş makinesine takılan altın sikkelerin sergilenen bölümü Sinop Arkeoloji Müzesi'ne gelen ziyaretçilerin en fazla ilgi gösterdiği eserlerin başında yer alıyor. Sikkelerin sergilenmeyen bölümü ise özel olarak korunuyor. 

14 AYRI ÜLKENİN ALTINI VAR
Bin 444 sikkeden bin 249 adedinin İslami döneme ait olduğunu belirten İl Kültür ve Turizm Müdürü Hikmet Tosun, sikkelerin 195 adedinin Bizans, Venedik, Lüksemburg, İspanya ve Ceneviz sikkesi olduğunu söyledi. Sikkelere paha biçilemediğini ifade eden Hikmet Tosun, definenin tamamının altın olduğunu kaydetti.

Tosun, "İslami sikkeler Emeviler ile başlamakta ve Selçukluların son hükümdarı 3. Alaaddin Keykubat'a kadar devam etmekte. Venedik, Ceneviz ve Lüksemburg paraları ise tarihsiz. Definenin Pervane Oğulları'ndan Muineddin Mehmet'e ait olabileceği tahmin ediliyor" dedi.

-Vitrin Haber

Güncelleme Tarihi: 23 Ekim 2020, 13:25
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115