Boyabat'ta Kuzu Göbeği Mantarı toplarken dikkat edilmesi gerekenler !

Boyabat'ta Kuzu Göbeği Mantarı toplarken dikkat edilmesi gerekenler !

Boyabat'ta Kuzu Göbeği Mantarı toplarken dikkat edilmesi gerekenler !

Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı Boyabat'ta Höbelen olarakta geçen Kuzu Göbeği mantarının toplanış aşaması ile ilgili bilgi verdi.

Sinop,Kastamonu,Çorum bölgelerinin yüksek kesimleri ve ormanlık arazilerinde yetişen bu bölgelerde Höbelen Mantarı olarak'ta adlandırılan Kuzu Göbeği Mantarı için Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı bilgi verdi.

Elmacı mantar sezonunun yaklaştığını ifade ederek, Kuzu Göbeği ( höbelen )'nin nasıl toplanması gerektiği hakkında bilgi verdi.

Başkan Elmacı  konuya ilişkin ; ''Boyabat'ta kuzu göbekleri ya da göbek mantarı mevsimine yaklaşmaktayız. Kuzu göbekleri sporlarını yani kısaca tohumlarını gövdesinin içinde saklar. Gördüğümüz kadarıyla bu mantarları toplayan herkes kökünden koparıyor ve poşet torbalara koyup götürüyor ve artık kendi besininin de sonunu getirmiş oluyor.

Kuzu Göbeği mantarlarını kökünden koparmak doğru değil keserek almak uygundur. Kökü yerde kalsın ve altı eleğe benzer bir sepette taşıyın ki tozları her yere yayılsın. Böyle imkanınız yoksa yanınızda taşıdığınız su ile  kestiğiniz mantarın içini dışını yıkayıp, suyunu sağa sola serpiştirin ki seneye gittiğinizde fazla mantar bulabilirsiniz.''dedi.

-Boyabat Sesi

Güncelleme Tarihi: 04 Mart 2020, 16:32
YORUM EKLE
YORUMLAR
Hasan MUSLU
Hasan MUSLU - 4 yıl Önce

Cemal bey teşekkürler bu haberi mantar çıktığı tarihlerde tekrar yapmak doğfu olur. Bu konuda çok kişiler bilmiyot. Ben bunu yıllar önve okudum. MANTAR alan kişi satanlara aynen anlatıyordu. Vatandaş kökünden alıp toprağıyla bile getiriyor

SIRADAKİ HABER

banner115