PCR Testi Nedir?

PCR Testi Nedir?

PCR Testi Nedir?
 

PCR testi tıbbi ve biyolojik araştırmalarda uygulanan bir testtir. Bu test son zamanlarda korona virüsle mücadelede kullanılan önemli bir test haline gelmiştir. PCR (Polimeraz Zincir Reaksiyonu) pratik bir şekilde uygulanmaktadır. Uygulanan test sayesinde kişinin vücudundaki var olan virüs tespit ediliyor. Aynı zamanda vücudun enfeksiyona nasıl bir yanıt verdiği tespit ediliyor.

PCR, Polymerase Chain Reaction kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır. PCR testi tanı testi olarak da bilinmektedir. Korona virüs salgınında kullanılan test kişilerde virüse ait RNA'yı göstermektedir. Hızla yayılan virüsten kimlerin etkilendiğini görmek için PCR testi uygulanmaktadır. Bu test sadece korona virüs tespitinde kullanılmaz. Çeşitli hastalıkların tespiti için de uygulanmaktadır. Geliştirilen test sayesinde vücutta bulunan çok az miktarda mikrop dahi kolaylıkla tespit edilir. PCR testinin kullanım nedenleri:

- Vücutta bulunan virüsü, mikrobu, paraziti ve bakteriyi tespit etmek 
- Genetik sorunları tespit etmek
- Babalık testi uygulaması
- Korona virüs tespiti

 

Nasıl Yapılır?
 

PCR testi uzun yıllardır sağlık alanında kullanılıyor. Fakat pek çok kişi testin varlığından son dönemlerde haberdar oldu. Çeşitli hastalıkların tespit edilmesinde kullanılan bu test özellikle korona virüs salgınında kullanılarak tanındı. Korona virüs salgınıyla birlikte virüsün yayılmasını kontrol altına almak için PCR testi uygulanmaya başlandı. Hemen herkes tarafından bilinen bu testin nasıl yapıldığı ise merak ediliyor.

Peki, PCR testi nasıl yapılıyor?
 

Genellikle uygulanan testler için kan alınıyor. Fakat PCR testi için kan alınmıyor. PCR testi yapılırken özel çubuklar kullanılıyor. Kişiden alınan sürüntü örneğiyle bu test uygulanıyor. Testin yapılması için ucu pamuklu çubuklar kullanılıyor. Çubuk yardımıyla kişinin boğazından ve burnundan sürüntü örneği alınıyor. Aynı zamanda kişinin öksürüğünden sonra çıkan balgamdan da test yapılabiliyor. Test yaptırmak isteyenler sağlık merkezlerine başvurarak test yaptırabilir. Korona virüs salgınıyla yaygınlaşan test için sadece sürüntü örneği kullanılıyor. Eğer test korona virüs için kullanılıyorsa hastalığın ilk dönemlerinde sürüntü örneğinin alınması daha uygun olacaktır. Hastalığın ilerleyen dönemlerinde havayolundan örnek alınması daha uygun olacaktır. Çünkü hastalığın ilk dönemlerinden sonra kişinin boğazında ve burnunda virüsten örnek kalmamış olabilir. Sadece sağlık görevlileri tarafından uygulanan testte alınan örnekler özel bir kaba yerleştirilir.
 

Ardından alınan örnek kısa sürede laboratuvar ortamında test edilir. Laboratuvarda test kartuşuna aktarılan örnek otomatik olarak filtre edilmektedir. Ardından ultrasonik dalgalarla virüsün DNA'sı alınır. PCR testi genellikle 1 ile 3 saat arasında çıkmaktadır. Fakat laboratuvarda yoğunluk olduğunda ortalama 24 saat içinde sonuçlar çıkar.
 

Fiyatı Ne Kadar?
 

PCR testi yaptırmak isteyenler özel hastanelerde, devlet hastanelerinde ve sağlık kliniklerinde test yaptırabilir. Testler sadece sağlık ekipleri tarafından yapılmaktadır. Test yaptırmak isteyenler en yakın
sağlık merkezine giderek test yaptırabilir. Korona virüs salgınının ardından bazı koşullarda test yaptırmak zorunlu hale gelmiştir. Çeşitli işyerlerinde test zorunluluğu olduğu gibi seyahate çıkacak olanlar ve etkinliklere katılacak olanlar için de test zorunluluğu vardır. Aşı olmayan kişiler test yaptırarak etkinliklere katılabilir, seyahate çıkabilir.  
Peki, PCR testinin fiyatı nedir?

PCR testi fiyatı merak ediliyor. Test yaptırmak isteyenler eğer devlet hastanelerini tercih ederse devlet hastanelerinde PCR testi ücretsiz yapılıyor. Fakat özel hastanelerde ve kliniklerde PCR testi için
belirli bir ücret talep ediliyor. Talep edilen ücrette farklılık görülebiliyor. Test yaptırmak isteyenler kendine yakın sağlık merkezleri arasında tercihini yaparak testini yaptırabilir. Aşılamanın artmasıyla
PCR testinin uygulanmasında az da olsa düşüş yaşandı. Yaşanan düşüşle test fiyatlarında da değişiklik görüldü. Test yaptırmak isteyenler uygun fiyata testini yaptırarak güvenilir sonuçlar alabilir, sağlık durumunu öğrenebilir.

-ADVORTİAL

Güncelleme Tarihi: 04 Şubat 2022, 15:48
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115