Bakan Koca: Sinop'ta yüzde 50 düşüş var!

Bakan Koca: Sinop'ta yüzde 50 düşüş var!

Bakan Koca: Sinop'ta yüzde 50 düşüş var!

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, "Sinop, Samsun, Ordu, Çorum, Tokat ve Amasya'da gösterilen başarı, ülkede değişmeye başlayan seyir için somut işarettir. Sinop’ta yüzde 50 düşüş görüyoruz. Sinop’ta yatak doluluk oranımız yüzde 43, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 59" dedi.

Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Samsun’da programlarının ardından İl Sağlık Müdürlüğünde basın toplantısı düzenledi. Haftalık olağan basın toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, Sinop, Samsun, Ordu, Çorum, Tokat ve Amasya illerindeki Korona Virüs vakaları ve önleyici çalışmalar hakkında bilgi verdi.

SİNOP VE 6 İLDE BAŞARI SAĞLANDI
Bakan Koca: “Son haftalarda virüs yayılım gösterdi. Hastanede tedavi edilmesi gereken hasta sayımız endişe verecek şekilde yükseldi. Buna bağlı olarak ağır hasta sayımızda da artış var. Şikayeti olmayan ama test sonucu pozitif çıkan artış ise aynı derecede olmasa da önemlidir. Sağlık altyapımızı ayakta tutmak adına asıl uyarıcı olan hasta sayısıdır. Bu sayıyı azaltmak, salgına karşı başarı sağlamak, taşıyıcı kaynaklı yayılımı hızla önlemeye bağlı. Şehir şehir yürüttüğümüz çalışmanın amacı budur. Toplamda nüfusu 3 milyon 800 bine yaklaşan Samsun, Ordu, Çorum, Tokat, Amasya ve Sinop ilimizde gösterilen başarı, ülkede değişmeye başlayan seyir için somut işarettir. Salgına karşı aldığımız sonuçlarda Samsun ve çevre illerde yapacağımız sağlık yatırımlarını olası ihtiyaçlara cevap vermek için hastanelerimize sağladığımız yeni imkanları aktaracağım. Salgın alevlendiği zaman tüm dünyada birden alevleniyor. Covid-19 nedeniyle tedavi gören insan sayısı tüm ülkelerde 6,5 milyona, hayatını kaybedenlerin sayısı 1 milyona ve virüsün bulaştığı insan sayısı da 33 milyona yaklaştı. Bunlar ülkelerin DSÖ ile paylaştığı verilerin toplamlarıdır. DSÖ ülkeleri daha etkin mücadeleye davet etmektedir” diye konuştu.

SİNOP'DA YÜZDE 50 DÜŞÜŞ GÖRÜYORUZ
Sinop ve bölgedeki diğer 5 ilin durumunu değerlendiren Bakan Koca, “Ülke genelinde alınan tedbirler yanı sıra illerimizde il hıfzıssıhha kurulları tarafından alınan yerel tedbirler var. Yerel tedbirler sayesinde yayılıma karşı ciddi başarılar kaydediyoruz. Yerel şartlara göre yerel mücadele stratejisinden burada da sonuç almaktayız. Bugün gerçekleştirdiğimiz çalışma toplantıları ve mücadelenin yeni sonuçları hakkında sizlere bazı bilgiler vermek istiyorum. Gün boyunca Samsun, Amasya, Ordu, Çorum, Sinop ve Tokat’ın salgınla mücadelede geldiği noktayı bütün hastalıkları içerecek şekilde sağlık hizmetlerini personel ve yatırım ihtiyaçlarını gözden geçirdik. Kamuoyunu özellikle ilgilendirecek hususları tek tek arz etmek istiyorum. Samsun geçtiğimiz dönemde yükselişteydi. Hızlı ve etkili müdahaleler ile son bir haftada 3’te 1 oranında yani yüzde 30’dan fazla vaka sayısında düşüş sağlandı. Amasya’daki vaka sayısındaki düşüş oranı yüzde 40, Çorum’da vaka sayısı son bir ayda yarı yarıya azalmış oldu. Yine son bir haftada polikliniklere başvuran hasta sayımızda da yüze 50 düşüş var. Ordu’da vaka sayımızda yüzde 30, Sinop’ta yüzde 50 düşüş görüyoruz. Tokat’ta ise son bir haftada vaka sayısında da yüzde 50’ye yakın düşüş görüyoruz. Salgınla mücadelede yoğun bakım yatak kapasitesi sürecin hayati unsurladır" diye konuştu.

SİNOP'TA YATAK DOLULUK ORANI YÜZDE 43
Bölgede bulunan illerdeki doluluk oranları hakkında da konuşan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şunları söyledi: "Bugüne kadar Türkiye olarak bir çözümsüzlükle karşı karşıya kalmadık. Biliyoruz ki bazı ülkelerde hastane koridorları salgının çıkmaz sokakları oldu. 6 ilimizde yeni aldığımız kararlarla mevcut imkanlarımızı takviye etmiş durumdayız. Bu bilgilerin yanı sıra doluluk oranlarını dikkatlerinize sunuyorum. Samsun’da erişkin yatak doluluk oranı yüzde 62, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 77, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 40’tır. Buna rağmen önümüzdeki aylarda muhtemel enfeksiyon gribal mevsim sebebi ile Samsun’a 74 yoğun bakım ünitesi ilave ediyoruz. Amasya’daki yatak doluluk oranı yüzde 40, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 75, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 64. Mevcutlara ilave olarak 36 yoğun bakım daha ilave ediyoruz. Çorum’da erişkin yatak doluluk oranı yüzde 47, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 60, solunum cihazı doluluk oranı ise yüzde 41, Çorum’a ise 27 yoğun bakım yatağı ilave ediyoruz. Ordu’da yatak doluluk oranımız yüzde 38, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 69, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 40, yoğun bakım yataklarımıza ise 76 tane yatak ilave ediyoruz. Sinop’ta yatak doluluk oranımız yüzde 43, yoğun bakım doluluk oranı yüzde 71, solunum cihazı doluluk oranı yüzde 59, Sinop için yoğun bakım ilavemiz 19 yatak oldu. Tokat’ta yatak doluluk oranımız yüzde 43, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 70, solunum cihazı doluluk oranımız yüzde 36, mevcut yoğun bakım yataklarına 18 yatak ilave ediyoruz. İhtiyaç halinde 30 yatak daha eklemek üzere planlarımızı yaptık. Türkiye genelinde şuan yatak doluluk oranımız yüzde 51, yoğun bakım doluluk oranı 68, solunum cihazı doluluk oranımız ise yüzde 33. Bu anlamda bir sorun olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim."

SİNOP'TA 39 FİLYASYON EKİBİ SAHADA
Bölgedeki sağlık yatırımlarına da değinen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Filyasyon ise 6 ilimizde tüm Türkiye’de aşı çözümüne ve hastalık son bulana kadar önemini korumaya devam edecektir. Bugüne dek temaslıların yüzde 98,7’sine ulaştık. Yüzde 1,3’üne ise çeşitli sebeplerden ulaşamadık. 6 ilimizin her birinde filyasyondaki gücümüzü daha da artıyoruz. Önümüzdeki aylarda tedbir amaçlı. Samsun’da filyasyon ekip sayımızı 175’e çıkardık. Amasya’da 54, Çorum’da 122, Ordu’da 126, Sinop’ta 39, Tokat’ta 100 filyasyon ekibimiz sahada. Bugün ki çalışmamızda 6 ilimiz için düşünülen yatırımlar ve planlamalarını ayrıca ele adlık. Bu yatırım ve planlamalar devletimizin uzak görüşü, ilerici sağlık politikasının meyveleridir. Milletimizin önem kazanan ihtiyaçları son 17 yılın kararlı adımlarını hızlandırmıştır" diye konuştu.

-İHA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115