Boyabat'ta, Cüce doğan buzağıyı evde besliyorlar

Boyabat'ta, Cüce doğan buzağıyı evde besliyorlar.

Boyabat ilçesinde cüce olarak doğan ve ayağa kalkamayan buzağı, sahipleri tarafından evde besleniyor.

Boyabat ilçesi Sefa Mahallesi'nde hayvan besiciliği yapan Ali Kiren isimli vatandaşın 1,5 ay önce satın aldığı inek, dişi bir buzağı dünyaya getirdi.Ayağa kalkamayan ve çok küçük olarak dünyaya gelen minik buzağının ilk muayenesini yapan Veteriner Hekim Cezmi Çeltikçi buzağının cüce olarak dünyaya geldiğini ifade etti.

İneğin sahini Ali Kiren, ahırda kalamayacağını düşündüğü buzağıyı eve götürüp, anne sütüyle beslemeye başladı. Ancak buzağı bir haftalık olmasına rağmen ön ayaklarına basamadığı için ayağa da kalkamadı.

Ali Kiren Boyabat Sesi muhabirine "Buzağıya evde bakıyoruz, maaşallah iştahı iyi annesinden sağıp verdiğimiz sütü iştahla içiyor. Doğduğunda 5-6 kiloydu, şimdi 10 kilo civarında. Ahırda yaşaması imkansız. Ön ayaklarına hiç basamıyor, dolayısıyla, bize muhtaç. Ailecek bu sevimli buzağıya çocuk gibi bakıyoruz. Bakmaya da devam edeceğiz. Sonunda ne olur ben de bilemiyorum." dedi.

İlçe Tarım ve Ormam Müdürlüğü Veteriner Hekimi Aydın Arukan, buzağıyı görüp muayene etti. Buzağıda Dwarfizm olarak çok nadir görülen bir hastalık olduğunu söyleyip, 

"Dwarfizm, yani halk arasında cücelik olarak ifade edilen bu hastalık ülkemizde çok nadir olarak görülmektedir. Genetik bozukluklardan dolayı gerçekleşen kalıtsal bir hastalıktır.

Normal doğum ağırlığı 40-60 kg arası gerekirken 5 kg civarındadır. Bu tarz hastalıklara tabi (doğal) tohumlama sonrasında rastlanabilmektedir.

Cücelik hastalığı, son zamanlarda nadir olarak yerli ırk hayvanlarıızda birkaç vaka bildirilmiştir. Her zaman söylediğimiz gibi besicilerimize buradan da tekrar ifade edelim ki sunni tohumlamadan başka yöntemlere başvurmasınlar.

Sunni tohumlamada spermler piyasaya sürülmeden önce hastalıklar yönünden tarama yapılır, sağlıklı spermler kullanılır ve bu tür vakalar görülmez.

Buzağının yaşaması için özel bakıma ihtiyacı oldunu söyleyen Arukan, yaşasa bile fazla büyümez, ancak yetişkin bir hayvanın onda biri kadar ağırlığa ulaşabilir." dedi.

Mahmut Coşkun


 

Güncelleme Tarihi: 27 Şubat 2021, 13:50
YORUM EKLE
YORUMLAR
Sefo6157
Sefo6157 - 3 yıl Önce

Ali Kiren bey, bu güzel hayvanın olağandan küçük boyutta doğması sizin bakım hatalarınızdan ve doğal döllenmeden dolayı olabilir. Ya birde bir müddet daha bakacağız diyorsunuz. Dediğiniz bir müddet sona erdiğinde "yahni " mı olacak? Yazıktır. Erken doğum ile dünyaya gelenlerin daha hızlı geliştiği gibi bu güzel buzağı da hızla büyüyecektir. Ayakları kısa kalabilir ama sakın kesmeyin.
Keserek günaha gireceginize verin bana evimde besleyeyim. Günahtır.

Metin
Metin - 3 yıl Önce

Ne güzel insanlarsınız.Ne olur bu yavruyu kesmeyin

SIRADAKİ HABER

banner115