Boyabat'ta 2020 yılı çeltik ekimi devam ediyor

Boyabat'ta 2020 yılı çeltik ekimi devam ediyor

Türkiye'nin pirinç ihtiyacının karşılanmasında önemli bir yere sahip olan Sinop'un Boyabat ilçesinde, üreticiler çeltik ekimine devam ediyor.

Boyabat'ta çiftçilerin önemli gelir kaynağı haline gelen ve her yıl Nisan ayı ortalarında başlayarak Mayıs ayının ortalarına kadar devam eden çeltik ekimi, başladı. Üreticiler mevsim şartlarının beklenildiği gibi gitmesi halinde eylül ayında ürünlerini hasat edecek ve yaklaşık 17 bin ton ürün elde edilecek.

Boyabat Sesi Gazetesi muhabirinin röportaj yaptığı çeltik ekimi yapan üreticiler, çoğunlukla girdi fiyatlarındaki artışın, çeltik fiyatlarındaki artışın üzerinde olduğunu söyleyip, devletin girdi fiyatlarında çeltik üreticilerine daha fazla destek olması gerektiğini ifade ettiler. Üreticiler ayrıca, tarlalarına onlarca yıldır hiç aralıksız çeltik ektikleri için verimin de düştüğünden yakındılar. 



Konu ile ilgili açıklama yapan Boyabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta, ilçede 33 köyde çeltik tarımı yapıldığını belirterek, "Corona virüs salgını nedeniyle İçinde bulunduğumuz zor şartlara rağmen üreticilerimiz büyük özveri göstererek geçen yıl ekimi yapılan 19000 dekar araziyi bu sene 24000 dekara kadar çıkararak ülkemiz adına pirinç üretimine büyük katkı sağlayacaklardır. Bu arazilerde ekimi yapılan çeltik çeşitleri içinde tescilli yeni çeşidimiz Boyabatkalesinin de yaklasik 25 ton civarında ekimi yapılmaktadır. İlçemizde daha önce 21 köyde toplulaştırma uygulanmış olup son kararname ile buna 13 köyümüz daha eklenmiştir. İleriki yıllarda gerek ekim alanları, gerekse verim yönünden daha iyi yerlere geleceğimiz inancındayım. Üreticilerimiz ve ülkemiz adına bereketli bir yıl olmasını dilerim." ifadelerinde bulundu.

Boyabat Sesi Gazetesi muhabirine açıklama yapan Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı, Türkiye’nin pirinç ihtiyacının önemli bir kısmının Boyabat'ta üretildiğini söyledi.

Elmacı açıklamasında ''Çeltik üreticiliği Boyabat'ta yüzlerce ailemizin yıllardır nesilden nesile gelen önemli bir gelir kaynağı olmuştur. 33 köyde yaklaşık 19 bin dekar alanda ekimi yapılmakta ve 17 bin ton civarı ürünün elde edildiği çeltik üretimi, ilçemizin ciddi bir gelir kaynağıdır. 

Uzun yıllardır bir aile geleneği haline gelmiş ve büyük zahmetlerle yapılan çeltik üretimi ne yazık ki artık kronik sorun haline gelmiş problemler sebebi ile gün geçtikçe çiftçilerimizi zorlamaktadır. Bunların başında yüksek üretim maliyetleri, çeltik satışlarında yaşanan problemler, çiftçilerimize yapılan tarımsal desteklemelerin yetersiz olması ve çiftçilerimize bankalardan yüksek faizle kredi almak zorunda kalması sayılabilir. 

Her geçen gün maliyetlerin kat ve kat artmasına rağmen çeltik satışlarında yaşanan problemler ve satış fiyatlarının düşük kalması üreticilerimizi üzmektedir. Üreticilerimizin maruz kaldığı yüksek maliyetler göz önüne alındığında çeltiğe uygulanan desteklemeler de yetersiz kalmaktadır.


2019 yılı için çeltik üreticilerimize ödenen mazot ve gübre desteği olarak dönüm başına 66 TL , Ürün desteği olarak da kg başına 10 krş olarak belirlenmiştir. Yapılan desteklemelerin yeniden gözden geçirilmesi 2020 yılı için belirlenecek destek tutarlarının arttırılarak biraz olsun çiftçilerimizin yüzünü güldürmesi gerekmektedir. Yaşanan tüm bu sorunları hem Boyabat Ziraat Odası olarak hem de merkezimiz TZOB olarak her fırsatta ve her platformda dile getiriyoruz. En kısa zamanda çiftçilerimizin sorunlarına çözüm üretilmesini arzu ederek, tüm üreticilerimize bereketli bir yıl diliyorum." ifadelerinde bulundu.

Bağlıca köyü çeltik üreticisi Satılmış Demir, devletin çeltik üreticilerine verdiği destekten memnun olduğunu söyleyledi. Demir, konuşmasında ''Her yıl olduğu gibi bu yılda çeltik serüvenimze başladık, şu an da keşen diye tabir ettiğimiz tarlaları ekime hazırlama aşamasını gerçekleştiriyoruz. Geçen yıl çeltik fiyatları iyiydi. Ancak hava şartlarından dolayı istediğimiz randımanı alamamıştık. Tarlamıza ilacını, gübresini atıyoruz. Allah nasip ederse bu yıl iyi bir verim bekliyoruz. Şu anki çeltik fiyatları fevkalade iyi. Bu sene üretim ve rekolte iyi olursa hasat zamanı yüzümüz gülecek inşallah. 

Bazı çiftiçilerimiz girdi fiyatlarından yakınıyor ama, Allah'a şükür, devletimiz mazot desteği, gübre desteği veriyor. Ürüne ayrıca destek veriyor. Bunlar göz önüne alınırsa devletimizin desteğinden Allah razı olsun. Biz memnunuz şu andaki halimizden. inşallah bu şekilde devam eder."
dedi.

Bağlıca köyünden Ali Kartaloğlu da devletin çeltik üreticisine yeterli desteği vermediğini ifade ederek ''Sayın Cumhurbaşkanımızdan istiyoruz ki çiftçimizi kalkındırmak için yeterli destekler verilsin. Üretim olmadığı dönem, ülke kalkınmaz. Bizler her zaman için çamurla toprakla uğraşan kişileriz, alnımızın terini elimizin emeğini alamıyoruz. Satın aldığımız mazot fiyatları, gübre fiyatları, ilaç fiyatları üç katına çıkarken pirincin fiyatı aynı kaldı. Çiftçi para kazanamıyor, toprağımızı boş bırakamıyoruz üretim şart. Girdi fiyatlarının yüksek olması bizi böyle zor durumda bırakırken yetkililerden destek bekliyoruz." dedi.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 05 Mayıs 2020, 12:29
YORUM EKLE
YORUMLAR
fatma menteşe
fatma menteşe - 4 yıl Önce

Çorumun osmancık balıkesir in gönen trakyanın baldosu onların boyabat kalesi pirinci bizim markamız olsun başkanım

SIRADAKİ HABER

banner115