Boyabat'ın geçmişi ve kültürel mirası ortaya çıkarılıyor


Boyabat'ın geçmişi ve kültürel mirası ortaya çıkarılıyor

Boyabat ilçesinin geçmişi, kültürel mirasları, unutulmaya yüz tutmuş gelenek ve görenekleriyle tarihi mekanları Sinop Üniversitesi öğretim üyesi ve Boyabat'ın bilirkişi heyetleriyle ortaya çıkarılıp yaşatılması için çalışmalar devam ediyor.

Sinop Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Türk Halk Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Songül Çek, beş ay süredir çeşitli dönemlerde Boyabat'ı ziyaret ettiklerini, Boyabat Belediyesi ile üniversitelerinin arasında ortaklaşa çalışma planı gereği Boyabat'ta olduklarını belirterek, Boyabat'ın geçmişi, kültürü, adet ve gelenekleri çerçevesinde araştırma yaptıklarını ifade etti.

Çek, Boyabat Belediyesi Yaşayan Kültürel Miras Müzesi salonunda Boyabat Sesi muhabirine yaptığı açıklamada "Çalışmalarımızda özel olarak belli kültürel mekanları tespit edip, halkın bunlarla ilgili neler anlattığına öncelik veriyoruz. Özellikle de bizim dikkatimizi çeken taraflar arasında ziyaret edilen türbe, yatır yada burada bir ulu zat yatıyor, burada bir şey var diye anlatılan bazı yerler var. Bunlarla ilgili ne biliniyorsa bunları tespit etmeye çalışıyoruz ki daha sonrasında Boyabat için ziyaret edilebilecek, dışardan gelen insanların gezip görebileceği, bilgi edinebileceği ve Boyabatın kültürel zenginliğine bir katkı sağlayabilecek çalışmalara meydan verebilelim, yolunu açabilelim diyoruz.

Elbetteki çalışmalarımız sadece türbelerle sınırlı değil. Osmanlı döneminde yapılmış, çok fazla kalmamış ama, çeşmeler var. Var olanların hangi amaçla, nerelerde hangi anılara, hikayelere konu olduğunu da tespit etmeye çalışacağız. Bunlardan birkaçına gittik. Bekir Paşa Suyunun getirilmesiyle ilgili olan çeşmelere baktık. Bir çoğunun yeri yok olmuş. Onlar için ne yapabiliriz, nasıl kullanılır hale getirebileceği hakkında fikirler üretmeye çalışıyoruz.

Ayrıca şehirde yaşayan bazı mekanların var denildiği, geçmişlerine var olan hamamlar, tepeler, camiler var. Buralarla ilgili anlatılanları dinledik, derlemeye başladık. Hala da dinlemeye devam ediyoruz.

Bu gün de burada bulunuşumuzun nedeni, bölgenin bilirkişileri olarak adlettiğimiz şu an burada olan abilerimiz, amcalarımız gibi kaynak kişilerimizle Boyabat'taki ziyaret yerleri, türbeler veya gidilen başka önemli kültürel mekanlar nelerse onların bilgisine başvuracağız. Ne vardı, ne yapıyorlardı, hıdrellez yapılır mıydı, günlerde uğranılan yerler var mıydı, yağmur duasına çıkılırken nerelere gidilirdi, ne yapılırdı ? Onun dışında  yaşantımızın içerisinde Boyabat'a has bazı örnek anılar olabilir, olaylar olabilir. Çocukluklarında ne vardı, neler anlatılıyordu. O yaşanan ve anlatılanlar bu gün yaşanıyor mu ? Önemsediğimiz ve unutulmaya yüz tutan gelenek ve göreneklerimiz tekrar yaşatılabilir mi ? Bunları tespit etmek için buradayız. Şu an beraber olduğumuz büyüklerimizin bize yardımcı olacaklarını tahmin ediyoruz. Sohbetimize birazdan başlayacağız." ifadelerinde bulundu.

Boyabat'ın geçmişiyle ilgili bilgi ve anılarını aktarmak için bir araya gelen Boyabat'ın eski belediye başkanlarından Abdullah Çağlar, Boyabat Belediyesi'nden emekli ve şu an da belediye meclis üyesi olan Nezli Coşkun, belediyeden emekli Hüseyin Coşkun, Emekli İmam ve şu an esnaf olan Fevzi Çırak, Emekli İmam Mustafa Göncü, Boyabat Belediyesi görevlileri Eğitmen Halkbilimci Elçin Yayla, Mesut Yayla kendilerini tanıtıp bildiklerini, anılarını, yaşadıklarını, büyüklerinden dinledikleri hikayeleri anlattılar. Öğretim Üyesi Doç.Dr. Songül Çek'in sorularını yanıtladılar. Anlatılanların, görüntü ve ses kaydı yapılıp notlar yazıldı.

Program sonunda ileriki zamanlarda Boyabat ziyaretinin tekrar yapılacağını, farklı kişilerle görüşüleceği, adı geçen mekanların yerinde inceleneceği ifade edilerek sona erdi.

Tarihi müze binasının önünde hatıra fotoğrafları çekimi esnasında Hüseyin & Aynur Bakan isimli gelin ve damadın Foto Resul ekibi tarafından fotoğraf çekimleri için aynı mekanda oluşları dolayısıyla hep birlikte fotoğraf karesine girmeleri de haberin sürprizi oldu.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 24 Ocak 2020, 12:26
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115