Kategoriler

BoyabatSesi

İsmail Efe’nin Sinop Tarihi

İsmail Efe’nin Sinop Tarihi

Daha birkaç yıl öncesine kadar Sinop tarihi üzerine kitap arasanız ancak Rahmetli Bekir Başoğlu’nun 1978 baskılı “SİNOP İLİ TARİHİ” isimli kitabını bulabilirdiniz. Sonra Sinop üzerine bir sihirli el dokundu Sinop üzerine birbiri ardına güzel, çok güzel, çok çok güzel kitaplar yayınlanmaya başladı.

Bunları nereden biliyorum?

Araştırdım, hala araştırıyorum. Sinop ve ilçeleri üzerine basılmış bütün kitapları toplamaya, biriktirmeye çalışıyorum. Yöremizle uzaktan yakından ilgili olup da yeni çıkan kitapları satın alarak yöremizle ilgili bir kitaplık oluşturmaya çalışıyorum. Öğünmek gibi olmasın ama epeyi kitabım oldu.

Tam 13 yıl önce, yıl 2005… Bir internet gazetesi çıkaralım dedik. Gazetede sadece yazdığımız yazıları yayınlayacak, “kopyala-yapıştır” yapmayacaktık. Bu gazetenin tarih bölümüne yazmak için araştırdık, soruşturduk, Bekir Başoğlu’nun kitaplarından başka bir şey bulamamıştık. Elimizde bir de Yurt Ansiklopedisi vardı. O zaman internet araştırmalarından da bir şeyler bulamamıştık. “Sinop’un Başkent Olduğu Yıllar” isimli yazıyı bu ortamda yazdık. Sonraki yıllarda bu yazı yazılı basında da basıldı.

Sinoplu geçmişine son derece kayıtsızdır. Bu gün Sinop ulaşım bakımından çıkmaz sokaktır. Sinop’a ancak gelirsiniz, geçerken şöyle bir uğrayamazsınız. Günümüz Türkiye’sinden pek önemli il değildir ama geçmişte bir imparatorluk başkentidir. Bütün Karadeniz sahillerinin ve bütün Önasya’nın yıllarca başkenti olmuştur. Sinoplu bunu bilmez, bilse önemsemez. Sinop’u bir imparatorluk başkenti yapan kişinin sadece bir yerdeki tabelada adı geçiyor biliyor musunuz?

Sadece bir yerde… O kadar!

Birkaç kere yazı yazdım. İlgilileri okudular mı bilmiyorum. Müzede Büyük Mitridat, yani Mithradates Evpator Dionysos’a ayrılmış bir bölüm olması gerektiğini söylüyorum. Ama yıllardır söylediğimle kalıyorum.

Bizim kültür adamlarımızın akıllarında Diyojen’den başka bir şey yok. Sağolsun o da Sinop’a her gelene elini kaldırarak hoş geldin diyor, gidene güle güle…

Bu heykeli de bir Samsunlu yapıp hediye etmiş.

Yani…

*   *   *

13 yıl önce yöre ile ilgili kitap bulamıyorduk. Şu an elimde yüzden fazla basılı yayın var. Yarıdan çoğu kitap olmak üzere…

Son olarak elime Dr. İsmail Efe’nin “Sinop Tarihi” kitabı ulaştı. Dostumuz Mustafa Kirenci göndermiş. Çok sevindim. Kitap elinize aldığınızda “Ben kitabım. Ciddi bir kitabım” diyor. Yazarı meslekten bir tarihçi… Bizim gibi tarihe meraklı biri değil. Ehil yani.

Kitap “BÜYÜYENAY YAYINLARI”ndan çıktı. Yayın Yönetmeni hemşerimiz Mustafa Kirenci. Yazarı İsmail Efe de Kırıkkale Üniversitesinde bir akademisyen hemşerimiz.

Bu tarih kitabı yalnız gelmemiş, peşine dört tane değerli araştırmayı da takıp gelmiş.

Hürü Sağlam Tekir’in “1927-1928 Devlet Salnamesinde Sinop Vilayeti”, İlimizin ilk araştırmacısı Mehmet Şakir Ülkütaşır’ın “Sinop’ta Çocuklara Ait Halk İnanmaları, Sinop’ta Beşik Töreni, Sinop’un Eski Düğün Adetleri, Sinop ve Çevresindeki Köy Düğünleri” çalışmaları, Dr. Nejat Tarakçı’nın “Kültür Komşuları: Sinop ve Sakız Adası, Karadeniz’in Son Torlakı” çalışmaları ve Zeynep Ayla Kirenci Eruzun’un “Boyabat ve Geleneksel Ev Mimarisi” isimli çalışmaları…

Kitabı herkese tavsiye ederim.

Kitabın yazarı ve yayıncısı hemşerilerime çok teşekkür ediyorum.

Yorumlar