Boyabat'ta 90 yıllık ata tohumu buğday başağı bulundu

Boyabat'ta 90 yıllık ata tohumu buğday başağı bulundu

Boyabat'ta 90 yıllık ata tohumu buğday başağı bulundu

Boyabat ilçesi Gazideretabaklı Köyü'nde evin tavanına asılı 90 yıllık olduğu tahmin edilen ata buğday başağı bulundu. 

Sinop'un Boyabat İlçesinde Buğday başağını bulan Gazideretabaklı köyü önceki muhtarı ve Boyabat Ziraat Odası Meclisi üyesi Hüseyin Özcan, evinin tavanında asılı 90 yıllık olduğu tahmin edilen ata buğday başağı buldu. Konunun araştırılması için Boyabat Ziraat Odasına başvuran Özcan; " Ben Gazideretabaklı köyü önceki muhtarı ve Boyabat Gazidere Domatesi'nin patentini alan kişiyim. Ata tohumları ile ilgili çalışmalarımdan biri de bu ata tohumu buğday başağıdır. Ben bu buğday başağını buldum , bu buğday başağında eğer çimlenme olursa ata tohumu olarak çoğaltılıp Türkiye'ye katma değer olarak kazandırılmasından yanayım. Bununla ilgili şimdi bir ön çalışma yapıyoruz bu çalışma neticesinde sonuca vardığımız zaman daha teferruatlı bir bilgi aktaracağım.

Bu başağın 80 yılı aşkın bir süredir olduğunu şuradan anlıyoruz. Bunu saklayan kişi Hasan ve Hüseyin Yücel'in babaları Mahmut Yücel 90 yaşında öldü ,çocukken bu başağı saklamış ve Mahmut Yücel ölümünden bu yana yirmi yıl geçti. Tahta evde tavana asılı halde uzun yıllar evde muhafaza edilmiş. Daha sonra Mahmut Yücel'in oğlu Hasan Yücel'de bunu bana verdi.

İnşallah bu tohum yeşerecek atalarımızın ekip biçtiği organik buğdayımız tarlalarınızda tekrar başak verecek.Buğday tohmunu uzman yetkili mühendislerimize inceletip, cinsi ve özellikleri hakkında resi bilgi öğrenmek istiyorum, inşallah topraklarımızda organik buğdaylar yeşerecek" dedi.

Röportajla ilgili video görüntüyü izlemek için aşağıdaki video linkini tıklayınız

https://www.youtube.com/watch?v=sbSiZkp79B8

Boyabat Ziraat Odası Başkanı Cemil Elmacı konuya ilişkin yaptığı açıklamada '' Hüseyin bey bizim Boyabat Ziraat Odası Meclis üyelerimizden , kendisine duyarlı çalışmalarından dolayı öncelikli olarak şahsım daha sonrada yönetim kurulumuz adına teşekkür ediyorum. Çifçilerimiz her yılın hasadından böyle bir demet başak bağlayarak evlerinin en güzel köşesine asarlardı. Hüseyin beyin anlattığı gibi benimde tahminlerim doğrultusunda bu tohum 80-90 yıllık ata tohumu. Biz bununla ilgili gerekli kurumlara başvuracağız ve Samsun'da inceleme yaptıracağız. İnceleme sonuçlandıktan sonra daha net açıklamalar yapabiliriz. İnşallah bu tohumu çoğaltarak ülkemize katkı sağlarız. '' ifadelerini kullandı.

-Boyabat Sesi


 

Güncelleme Tarihi: 12 Ocak 2022, 00:27
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115