Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, Boyabat'a Geliyor 

Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, Boyabat'a Geliyor 

Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis, Boyabat'a Geliyor 

Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı'nın Boyabat halkını ilk kez elektrik ve düzenli suya kavuşturan Macar Su Mühendisi Ajtai Albert Kovach'ın Boyabat'taki mezarını Macar büyükelçisine tanıtmasıyla başlayan ilişkiler Büyükelçi Viktor Matis'in Boyabat ziyareti kararına yol açtı. 

1930 yıllarda Boyabat'taki su kıtlığı ve elektirik enerjisi ihtiyacı nedeniyle Boyabat yerel yöneticileri zamanın Kastamonu Valisi Abdurrahman Nurettin Paşa'yı ziyaret ederek kendilerine yardımcı olmaları konusunda  talepte bulundular.

Kastamonu Valisi Abdurrahman Nurettin Paşa, girişimler sonucunda iletişime geçtiği Macar Su Mühendisi Ajtai Albert Kovach'tı Boyabat'a davet ediyor. Macar mühendis Kovach Boyabat ilçesinde yaptığı ön çalışmalar sonrasında Gazidere Köyü ile Gazideretabaklı Köyü arasındaki Kertil mevkisindeki Kolaz Çayı üzerinden başlayarak şimdiki Kalebağı Mesire alanının üzerindeki ormanlık alana kadar su kanalı inşa ettiriyor. 

Şu anki Kalebağı Tesislerindeki Lokantanın olduğu yere Hidroelektrik Santrallar kuran Macar Su Mühendisi Kovach 200 metre yukarıdan gelen su gücüyle elektrik üreterek Boyabat'ı ilk kez elektrik enerjisiyle tanıştırıyor. Elektrik enerjisi ile de Kalebağındaki içme suyu ilçe merkezine pompalanarak Boyabat düzenli ve temiz su içmeye başlıyor. 

Çalışmaları dolayısıyla bir süre Boyabat'ta yaşayan ve halk tarafından çok sevilen Kovach, 1936 yılında 61 yaşında Boyabat'ta vefat ediyor. Boyabat halkını adeta yasa boğan ölüm sonrasında Kovach, Boyabat Şehir Mezarlığında toprağa veriliyor. 

Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, bu yıl içerisinde Macaristan Büyükelçisi Viktor Matis'e mektup yazarak konuyla ilgili bilgilendirmede bulunup görüşme isteğini belirtti. Büyükelçi Matis, Başkan Çakıcı'nın mektubuna hemen cevap verip, çok duygulandığını ve kendisini büyükelçiliğe davet etti. 

Bu davet üzerine Çakıcı ve Boyabatlı İlahiyatçı Sosyolog Erol Erdoğan Macar Büyükelçiliğine giderek Viktor Matis'le görüştüler. Görüşmenin çok sıcak bir ortamda geçtiği, büyükelçinin çok mutlu olduğu ve 27 Temmuz 2019 Cumartesi günü Boyabat'ı ziyaret edeceğini ifade ettiği öğrenildi. 

Boyabat Sesi muhabirine açıklama yapan Başkan Şefik Çakıcı, bir şehri şehir yapan sadece caddesi, sokakları evleri değil tarihi ve kültürel miraslarıdır dedi. Çakıcı, Macar Mühendis Kovach'ın da değerlerimize değer katan biri olduğunu ifade ederek "Biz, hem bir vefa örneği hem de minnet duygusuyla hareket ettik. Biz zamanında, kıtlık ve yokluk döneminde Boyabat'a yaptığı hizmetinden dolayı Macar mühendise ve Macarlılar'a minnet duyuyoruz

Büyükelçi Kovach'ın Boyabat'a gelmesinin Türk - Macar ilişkilerine değer katacak bir gelişme olacağını düşündüğünü söyleyen Çakıcı, "Kendilerini Boyabat'ta en iyi şekilde karşılayıp, ağırlayacağız" ifadelerinde bulundu.

-Haber Merkezi

Güncelleme Tarihi: 20 Temmuz 2019, 16:56
YORUM EKLE
YORUMLAR
Tahsin Er
Tahsin Er - 5 yıl Önce

Bu calismalarindan dolayi sayin baskanim ŞEFIK ÇAKICI ya sonsuz tesekkürlerimi sunuyorum

SIRADAKİ HABER

banner115