Çeltiğin Babası Boyabat'ta konuştu 

Çeltiğin Babası Boyabat'ta konuştu 

Çeltiğin Babası Boyabat'ta konuştu 

Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü Çeltik Bölüm Başkanlığından emeklilik sonrasında özel bir firmada çalışmalarını sürdüren çeltik uzmanı ve çeltik üreticileri tarafından 'Çeltiğin Babası' olarak tanımlanan Dr. Halil Sürek, Boyabat'ta konuştu.

Halil Sürek, yabani otlarla mücadele kapsamında geldiği Boyabat'ta çeltik üreticilerini bilgilendirdi., "İlk olarak tohum seçerken, sertifikalı ve temiz olacak. Sertifikalı tohum bulamadıysanız var olan tohumunuzu elekten eleyerek yabacı ot tohumlarından arındırmanız gerekir.  Gübrelemede ise alt gübrelemelerde duyarlılık göstereceğiz. Tabandan tavsiye edilen ve uygun bir gübrelemeyle başlayacağımız sezonda ürün iyi bir gelişme göstereceğinden yabani otlar gelişemeyecektir. Ayrıca tarlamıza hangi çeşit çeltik ekeceğiz. Kısa boylu çeltiklerde yabancı otların daha fazla gelişebildiği için bizim tavsiyemiz 85-90 cm boyunda ve sağlam saplı çeltik çeşitleri üzerinde duruyoruz. 

İlaçlama zamanı çok önemli

İlaçlamanın zamanlamasına da değinen Sürek, "Arkadaşlar bu tip çeltik çeşitlerine yabani çeltik ilacını iki defa kullanacağız. Birincisi, ekimden sonra 20-25 gün gibi, ikinci ilacı da dozunu biraz artırarak ekimden 40-45 gün gibi sonra ilaç uygulaması yapacağız.  Burada çok önemli bir uyarıyı da yapmam gerekiyor, bütün ilaçlamalara rağmen az da olsa yabancı ot yetiştiyse, onlar gelişmeden tarlaya girip elimizle koparmalıyız. Demektirki bunlar ilaca dayanıklı hale gelmiş. Bunu yapamazsan bir sonraki yıl ilacımız etkisiz olacaktır." dedi.

-BOYABAT SESİ

YORUM EKLE
YORUMLAR
sanayiden
sanayiden - 4 yıl Önce

bu uyarı çeltik ekim zamanında yapılsaydı daha iyi olurdu neyse seneye bu uyarıyı dikkate alırlar inşAllah çeltik üreticileri

SIRADAKİ HABER

banner115

banner124

banner138