Boyabat'ta "3. Boyabat Domatesi Festivali" Düzenlendi. 

Boyabat'ta "3. Boyabat Domatesi Festivali" Düzenlendi

Boyabat Belediyesi ile İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından düzenlenen festival, Kemaldede Camisi yanındaki alanda gerçekleştirildi. 

Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, 120 çiftçinin festivalde en güzel domatesi yetiştirdiğini göstermek için burada yarışmaları Boyabat için gurur verici olduğunu söyledi. 

Sizler bu domatesleri kendiniz için üretmiyorsunuz diyen Çakıcı, " Sizler bu domatesleri, güçlü bir çiftçi, güçlü bir köylü, güçlü bir Boyabat için, güçlü ve bağımsız bir Türkiye için üretiyorsunuz" dedi. 

Festival deki amaçlarının domates ihraç etmek olmadığını belirten Çakıcı, " Amacımız, köylümüzü onurlandırmak, sizleri desteklemek, şehrimize ve gurbetçilerimize farklı bir algı yaratmaktır" dedi. 

Çakıcı, "Bana neden pirinç yetiştiren bir ilçede pirinç festivali yapmıyorsunuz diye soruyorlar. ben 20 yıl çeltiğin içinde yetiştim. Biz bu zamana kadar osmancık pirincini yetiştiriyorduk. Artık tescil edilmiş olan Boyabatkalesi çeltik çeşidimiz var. Her yıl ekimi artarak daha geniş alanlarda ekimi yapılıyor. İnşallah ileriki yıllarda 15-20 bin dönüm Boyabatkalesi pirincimiz ekildiğinde, pirinç festivali de yapacağız" dedi. 

Daha sonra konuşan İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy, domates festivalinde üreticilere belli bir motivasyon kazandırmak, onlara verilen değeri göstermek, markalaşmalarını sağlamaktır, diyerek  "2017 yılında başlayan markalaşma sürecinde emeği geçen ilçe tarım müdürümüz Murat Usta'ya ve Gazideretabaklı Köyü eski muhtarı Hüseyin Özcan'a çok teşekkür ediyorum. Elbetteki en büyük teşekkür de domates üreten köylülerimiz ve çiftçilerimizedir. 150 yıldır bu tohuma sahip çıkmasaydınız, ekmeseydiniz, dikmeseydiniz bu domateslerden söz edemezdik, ne de bu festivali yapabilirdik. Sağ olun, var olun, saygı ve sevgilerimi iletiyorum." dedi. 

Festivalde düzenlenen 3 ayrı domates yeme yarışmasında birinciliği kazanan Kemal Çadırcıbaşı, Yaren Ecrin Yiğit ve Mehmet Emin Koşer finalde kendi aralarında yaptıkları yarışmada 1 kg domatesi önce yiyerek bitiren Kemal Çadırcıbaşı domates yeme yarışmasında birinci oldu. 

120 üreticinin katıldığı domates yarışmasında ise aroma ve tat kategorisinde 1- İhsan Tabaklı (Gazideretabaklı) , 2- Aydoğan Şenel (Gazideretabaklı), 3- Muzaffer Çelenkoğlu (Şıhlı) kazanırken Şekil ve Renk kategorisinde 1- Cemil Zehir (Gazideresi), 2- Haydar Turan (Gazideresi), 3- Şerife Arıcı (Yaylacılı), Ağırlık kategorisinde de 1- Muhittin Pektaş (Bağlıca 995 gr.), 2- Ali Özdemir ( Bektaş 965 gr.) 3- Mehmet Çelenkoğlu (Şıhlı 915 gr). birinciliği elde ettiler. Dereceye giren domates üreticilerinden birinciler yarım altın, ikinciler çeyrek altın, üçüncüler de gram altınla ödüllendirildi. 

Tüm yarışmacılara katılım belgesi verilirken, festivalin düzenlenmesine katkılarından dolayı İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Murat Usta ve jüri üyelerine de Başkan Çakıcı tarafından teşekkür belgesi sunuldu. 

Festivale Saraydüzü Kaymakamı Abdulkadir Umut Kasman, İlçe Emniyet Müdürü Ali Asker Bayar, İlçe Milli Eğitim Müdürü  Osman Özkan Sinop İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Bekir Yücel Tanrıkulu. Ak Parti İlçe Başkanı Ferhat Yıldız,Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Murat Sezer, daire amirleri, domates üreticileri ve vatandaşlar katıldılar. 

Mahmut Coşkun


 

Güncelleme Tarihi: 24 Ağustos 2019, 13:11
YORUM EKLE
YORUMLAR
Vatandaş
Vatandaş - 5 yıl Önce

Daha araba kullanırken sinyalin ne işe yaradığını bilmiyenler var ne dometesi insanlarda saygı yok

Zekiye Baltacı.
Zekiye Baltacı. - 5 yıl Önce

Değerlerimizi ortaya çıkarmaya çalıştığı için sayın Şefik çakıcı yı kutluyorum.

SIRADAKİ HABER

banner115