Boyabat Orta Çarşıda Ahilik Duası

Büyükcamide ilçe müftüsü ahilik duası yaptı, ses sistemiyle orta çarşı esnafı da duayı dinleyerek amin dedi.

BOYABAT ORTA ÇARŞIDA AHİLİK DUASI

Büyükcamide ilçe müftüsü ahilik duası yaptı, ses sistemiyle orta çarşı esnafı da duayı dinleyerek amin dedi.

Daha sonra Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, İstanbul Bağcılar Belediye Başkanı Lokman Çağrıcı, Durağan Belediye Başkanı Ahmet Kılıçaslan, Bağcılar Ak Parti İlçeBaşkanı İsmet Öztürk, Boyabat Ak Parti İlçe Başkanı Ferhat Yıldız ve beraberindeki heyet orta çarçı esnafını ziyaret ederek dualarının kabulunu ve bereketli çalışmalaryapmalarını temenni ettiler.

Başkan Çakıcı Boyabat Sesi muhabirine yaptığı açıklamada "Boyabat 1868 yılında ilçe olmuş, köklü bir ticare kültüre sahip olan bir ilçemiz. Biz de bu ilçeninevlatlarıyız. Güzel bir tarihi çarşımız, kalemiz ve evlerimiz var. Çarşımızın restorasyonu ile beraber esnafımızın da bazı şeylere ihtiyacı var. Bu anlamda da ilkolarak dua ile çıkalım dedik. Bildiğiniz üzere ahilik kardeşlik demek. Çarşıdaki bütün esnafları biz kardeş olarak görüyoruz. Bugün başlatacağımız dua için sağolsunBağcılar Belediye Başkanımız Lokman çağrıcı ile ve Ak Parti ilçe Başkanı bizleri yalnız bırakmadı. Biliyorsunuz İstanbul'da Boyabatlıların en yoğun bulunduğu yerBağcılar. Bu açıdan bugünkü duamıza iştirak etmeleri sebebiyle buraya gelerek bizlerle birlikte olan sayın Belediye Başkanı ve Ak Parti Bağcılar İlçe Başkanınateşekkür ediyoruz. İnşallah bundan sonra her Cuma günü Cuma selasından sonra esnaf duası dua yapılacak." dedi.

Ahilik Nedir?  

Ahilik, eski Türk medeniyet unsurlarının İslamiyet ve bu kanaldan Ahilik esasları değerleriyle uyumlu kaynaşması neticesinde kurulan esnaf, sanatkar ve üreticibirliklerini ve bu birliklerin tatbik ettikleri ahlaki, siyasi, iktisadi, felsefi duygu ve prensiplerin adıdır. Türk kültür tarihinin önemli bir öğesidir. İslâmî-tasavvufî düşünce ile fütüvvet ilkelerine bağlı kalarak ahlakla sanatın, konukseverlikle yardımseverliğin uyumlu bir birlikteliğini sunan Ahilik teşkilatı, gerek bağlıbulunduğu prensipler ve gerekse ortaya koyduğu faaliyetler ile fertlerin eğitim, sosyal ve ekonomik durumları ile alakadar olmuş, Asya'nın farklı yerlerinden gelerekAnadolu'ya yerleşen Türklere, hem yerleşimlerinde ve yeni hayata adapte olmalarında ve hem de kolayca iş ve meslek edinmelerinde kendilerine yardımcı olmuş... 

Ahilik, Anadolu'nun ve yeni fethedilen yerlerin  Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında  mühim roller oynamış,  iç güvenliğin sağlanmasında büyük hizmetlerde bulunmuş, işhayatında en dürüst, cemiyette en edepli,  siyasette en faziletli,  savaşta en cesur,  zaviyede ise en mütevazı olmayı  gaye haline getirmeye çalışmıştır.

Güncelleme Tarihi: 18 Ağustos 2018, 00:51
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115