Boyabat Kalesi Türkiye’nin En Görkemli 5. Kalesi

Boyabat Kalesi Türkiye’nin En Görkemli 5. Kalesi

Boyabat Kalesi Türkiye’nin En Görkemli 5. Kalesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘Kültür Portalı’ internet adresi üzerinden Türkiye’nin en görkemli 13 kalesini belirledi. 

Türkiye’nin görkemli kaleleri arasında, Gökırmak Vadisin'de yer alan karşılıklı sarp iki kayalık tepeden biri üzerine kurulu Boyabat Kalesi görkemli görünüşü ile beşinci sırada yer aldı.

Boyabat Kalesinin ilin en önemli tarihi miraslarından birisi olduğunu belirten Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı, "Boyabat Kalesinin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Türkiye'nin en görkemli kalelerinden biri seçilmesinin ilimiz için sevindirici olduğunu kaydetti.
Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Boyabat Kalesinin 7'inci yüzyılda Paflagonya'lılar döneminde yapıldığının tahmin edildiğini dile getiren Başkan Çakıcı, bu tarihi mirasa sahip çıkarak turizme kazandırmak istediklerini belirtti.

Başkan Çakıcı “Boyabat Kalesi ilçemizin en önemli tarihi objelerinden birisidir. Bu anlamda kalenin turizme kazandırılması için büyük bir gayret içindeyiz. Bu anlamda çeşitli projeler hazırlıyoruz. Projelerimizi geliştirip burayı hem tarihimize hem de turizmimize kazandırmayı amaç edindik. En kısa sürede de bunu gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kalemizin en görkemli kalelerden biri seçilmesi, bizleri bu konuda daha da teşvik edici olmuştur.” diye konuştu.

Çakıcı, "Boyabat Kalesinin bir çok farklı özelliğe de sahip olduğunu, kırkkızlar destanı ile efsane yönünün de olduğunu belirterek, bizler gerek kalemize gerekse bu efsanelere sahip çıkarak kalemizi turizme kazandıracağız. Zaman Boyabat'ı turizme açma zamanı. İnşallah en kısa sürede bu hedefi gerçekleştiririz.  Boyabat turizmin yeni yıldızı olacak” dedi.
Kültür Portalı internet sitesinde Boyabat Kalesi ile ilgili şu bilgilere yer verildi.

5- BOYABAT KALESİ-SİNOP 

Boyabat ilçesinin bulunduğu Gökırmak Vadisi’nde, karşılıklı sarp iki kayalık tepeden biri üzerinde kurulmuştur. Kale, kayaların doğal yapısına uygun şekilde inşa edilmiştir. Kale bedenleri arasındaki kulelerin bazıları dikdörtgen bazıları yuvarlak olarak yapılmış olup iç kısmında kulelere çıkan merdivenler yer almaktadır. Kaleye giriş güneydoğu köşesinden büyük yuvarlak kulenin yanındaki küçük bir kapıdan sağlanmaktadır. Geç Roma, Erken Bizans dönemine ait buluntuların da sergilendiği yapı, bugünkü haliyle Osmanlı Kalesi özelliği göstermektedir. Bu durum kalenin, Geç Roma döneminden Osmanlı dönemine kadar kullanıldığını göstermektedir. Bugünkü durumu ile sur ve burçları ile yapım malzemesi, Osmanlı Kalesi olduğunu açıkça ortaya koyar. Ancak kalenin temelleri daha önceden atılmıştır. Bu nedenle kaleyi, eski ve yeni kale olarak iki bölümde incelemek mümkündür. Eski kalenin temelleri MÖ 6. yüzyılın başlarında Paflagonyalılar zamanında yapılmıştır. Kalenin eski temellerinde kale iç duvarlarının bir kısmında Roma ve Bizans eserlerine rastlamak mümkündür. Yeni kalenin bugünkü halinin Osmanoğulları zamanında yaptırıldığı kesindir. Ancak kalenin bir kitabesine rastlanılmaması yüzünden yapılış tarihi bilinmemektedir. 

-Haber Merkezi
 

YORUM EKLE
YORUMLAR
Aysen Basoglu Kose
Aysen Basoglu Kose - 6 yıl Önce

Su an kullanilamiyorsada Kaleden Erenlik tepesine yer altindan bir tunel oldugu bilinmektedir.Tebrikler Boyabat Belediyesi.

SIRADAKİ HABER

banner115

banner124

banner138