Boyabat halkı, orucunu ses bombası patlamasıyla açıyor

Boyabat halkı, orucunu ses bombası patlamasıyla açıyor

Boyabat ilçesinde Osmanlı'dan Cumhuriyet dönemine Ramazan aylarında bir asırdan fazla süredir geleneksel olarak devam eden akşam vakti ve sahurda tarihi Boyabat Kalesi'nde patlatılan Ramazan topunun yerini, ses bombası aldı.

İftar ve sahur vakitlerinde düzgün bir zemine yerleştirilen ses bombasının fitili Boyabat Belediyesi görevlisi tarafından ateşlendiğinde bir füze gibi 250 metre yükselen ses bombası, havada şiddetli bir patlamayla tüm Boyabatlılar tarafından duyularak iftarda oruçlar açılıyor, sahurda yataklardan kalkılıyor.

Boyabat Belediyesi görevlisi İsa Karatay Ramazan topu atışı için iftar vaktine yarım saat önce, kale önüne gelip hazırlıklarını tamamlıyor.

Bu geleneksel kültürün yaşatılması için görevlendirilen Boyabat Belediyesi görevlisi İsa Karatay, Boyabat Sesi muhabirine yaptığı açıklamada Ramazan topunun geçmişte bir zaruret iken, günümüzde bir gelenek şeklinde devam ediyor, dedi.

Karatay, "Önceki yıllarda döküm topları vardı. İçine barut doldurulup çaput ve benzeri malzemelerle iyice sıkıştırıldıktan sonra ateşlenirdi. Bu işi önceki yıllarda emekli olan Hüseyin ağabeyim yapardı. Top atışından önce iki saat hazırlık yaparak 20 yılı aşkın Boyabatlılara iftar vaktinde oruçlarını açtırıp, sahurlara kaldırırdı. Kendisi emekli olduktan sonra görmüş olduğunuz bu ses bombasını patlatıyoruz. Bu daha kolay, sesi de yüksek.

Bu geleneğin Boyabat'ta yaşatmaya devam edilmesini sağlayan belediye başkanımız sayın Şefik Çakıcı'ya teşekkür ediyorum." dedi.

Mahmut Coşkun 


 

Güncelleme Tarihi: 22 Nisan 2021, 23:31
YORUM EKLE
YORUMLAR
TC elif
TC elif - 3 yıl Önce

Madem bu kadar kolayı vardı Hüseyin Irmak abime zorluğu niye yaşattınız. Adamın emekli olmasını beklediniz hayret bişey.!

SIRADAKİ HABER

banner115

banner124

banner138