Boyabat Çemberi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde sergileniyor

Boyabat Çemberi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde sergileniyor

Boyabat Çemberi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde sergileniyor

2008 yılında Türkiye Patent Enstitüsü Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan Boyabat Çemberi Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde sergileniyor.

 Geleneksel dokumalara yeniden hayat verme ve onları uluslararası alanda tanıtarak ticarete kazandırmayı amaçlayan Türkiye Dokuma Atlası Sergisi Emine Erdoğan'ın katılımları ile Cumhurbaşkanlığı Beştepe Sergi Salonu'nda düzenlenen törenle açıldı.Sergide 2008 yılında Türkiye Patent Enstitüsü Coğrafi İşaret Tescil Belgesi alan Boyabat Çemberi'de yer alıyor.Boyabat Çemberi katılımcılar tarafından büyük bir ilgi görüyor.

Türkiye'nin dört bir yanından 150'yi aşkın çeşit dokuma türünü bir araya getiren sergi, 22 Eylül tarihine kadar açık olacak ve haftanın 6 günü ziyaret edilebilecek.

Boyabat Çemberi

Çember yörede başörtüsü olarak kullanılan, kenarları bordo renkli şeritlerle çevrili, ortası renkli ipliklerle oluşturulmuş motiflerle bezeli, yaklaşık 1 metrekare büyüklüğünde pamuklu ince bir dokumadır.

Çember yörede, karşılıklı iki köşesi üst üste getirilip üçgen şeklinde ikiye katlanarak dokumanın kumaş katı olan kısmı alın üzerinden yüzü çevrelemekte, çene altında çaprazlanan uçları boyuna dolanıp ensede toplanmaktadır. Çember, geçmişte “grep” adı verilen ipek kumaş kaplı, simli tellerle tutturulmuş “pirepiri” adı verilen pullarla süslü şarap rengi fesin üzerinden örtülürdü. Ayrıca çemberlerin üzerine dokunmuş olan her bir motifin de ayrı bir kültürel ifadesi ayrı bir hikayesi vardır.

Boyabat Çemberi, Boyabat Belediye Başkanlığı’nın 2008 yılında Türk Patent Enstitüsü Coğrafi İşaret Tescil Belgesi için başvurusu sonucunda 12/07/2009 tarihinde coğrafi işaret tescil belgesi almıştır.

-Boyabat Sesi


 

Güncelleme Tarihi: 27 Haziran 2021, 14:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115