''Boyabat Ağzı Sözlüğü''yayımlandı

''Boyabat Ağzı Sözlüğü''yayımlandı

''Boyabat Ağzı Sözlüğü''yayımlandı


Boyabatlı Dil Bilimci Edebiyat Öğretmeni Hasan Buluç Atıkara'nın çeşitli araştırmalar sonrasında yazdığı ''Boyabat Ağzı Sözlüğü''yayımlandı.

Boyabat'ın tanınan simalarından Edebiyat Öğretmeni ve Dil Bilimci olan Hasan Buluç Atıkara Boyabat Kültürü çevresinde yaptığı araştırmalar ve birikimler sonucunda Boyabat Ağzı Sözlüğü'nü yazdı.

Boyabat Belediyesi Kültür Yayınları tarafından yayımlanan sözlük Boyabat'ın Dil Özelliklerine ışık tutuyor.


Atıkara sözlüğü şu şekilde anlatıyor''
Bu sözlükteki sözcükler çocukluk yıllarımdan başlayarak bugüne değin kafamın içinde,kalbimde benimle yaşadı.Henüz ilkokul çağındaydım ve tam bir Yörük kadını olan annemin söylediği kimi sözcükleri anlamlandıramıyordum.İşe bu sözlükteki sözcüklerin bir çoğunu annemden işittim.Bu bakımdan ilk canlı kaynağım annemdir.O,bana ana dilimi öğretmekle kalmadı ,bu sözlüğü de esinledi.Bu nedenle bile anneme minnet borcum vardır.

Daha sonra Boyabat Lisesi'ndeki öğrencilik yıllarım sırasında Boyabatımız'ın çok değerli halk bilimi araştırmacısı ve başöğretmen,rahmetli Bekir Başoğlu ile evinin bahçesinde sohbet ederken rahmetli hocam benim böyle bir ağız sözlüğü hazırlayabileceğimi söyleyerek beni cesaretlendirdi ve gelecekte böyle bir yapıtı hazırlamam için benden söz aldı.

İşte bu yapıt,rahmetli hocam Bekir Başoğlu'na ve havasını soluyarak,kültürünü özümseyerek büyüdüğüm,ilk,orta ve lise öğrenimimi tamamlandığım Boyabatımız'a gönül vefa borcumu ödemek amacıyla ortaya konuldu.Umarım bu konuda başarılı olmuşumdur.

Sözlüğü oluşturmak için kullandığım en önemli kaynak,yıllarca hemhal olduğum Boyabat Kültür çevresi,onun havası ve sıcakkanlı,yardımsever insanlarıdır.Boyabat merkezinde,köylerinde çeşitli vesileler ve görevler dolayısıyla dolaşırken norlat tuttum,anlamlandıramadığım sözcüklerin anlamlarını yaşlılara,meslek erbaplarına,örneğin değirmen işleten yaşlı bir amcaya ,yün eğiren bir neneye sordum.

Bu eserin yayıma hazırlanmasında ve basımında büyük emekleri geçen Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı'ya Boyabat Beldiyesi İnsan Kaynakları ve Kültür Müdürü Hüseyin Ceylan'a,arkadaşım ve meslektaşım ,emekli öğretmen Hasan Ün'e ve sözlüğün dizgisini yapan Gazeteci İsmet Sezer'e teşekkürü borç bilirim.''

-Haber Merkezi

YORUM EKLE
YORUMLAR
Abdullah Erdoğan
Abdullah Erdoğan - 5 yıl Önce

Hayırlı olsun bende boyabatlıyım bu kitaptan temin edebilirmiyim.

adem battaloglu
adem battaloglu - 5 yıl Önce

bu sözlüğü nereden temin edebilirim....

kitap temini
kitap temini - 5 yıl Önce

Kitap Boyabat Belediyesinden temin edilebilir.

Aydan Müzehher Göktaş
Aydan Müzehher Göktaş - 5 yıl Önce

Elinize yüreğinize sağlık

Meral Dilek
Meral Dilek - 5 yıl Önce

Kitabı nasıl temin edebiliriz tlk ederim

Sündüs Baltacı
Sündüs Baltacı - 5 yıl Önce

Tebrik eder, başarılarınızın devamını dilerim

E
E - 5 yıl Önce

Emeği geçenlere teşekkür ederim sizde tebrik ediyorum

Aysen Basoglu Köse
Aysen Basoglu Köse - 5 yıl Önce

Hasan Buluc Atikarayi yurekten Tebrik ediyorum

SIRADAKİ HABER

banner115