Başkan Çakıcı ''Ahilik bizim örfümüzdür''

Ahilik bizim örfümüzdür. Geçmişimizi yaşatan bir çalışmadır.

Başkan Çakıcı ''Ahilik bizim örfümüzdür''

Ahilik geleneği Boyabat’ta yaşatılacak 

17 Ağustos 2018 Cuma gününden başlamak üzere  her Cuma selasından sonradin görevlisi  eşliğinde  Tarihi Orta Çarşıda  Ahilik Duası yapılacak.

Boyabat Belediyesi Tarihi Orta Çarşıda yeniden yaşatılacak olan Ahilik Geleneğini vatandaşı ziyaret ederek duyurdu. Aynı zamanda Ahilik Geleneği ile ilgili bilgilendirme İlanı dağıtıldı. 

Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı: ''Ahilik bizim örfümüzdür. Geçmişimizi yaşatan bir çalışmadır. Bizim vazifemiz ecdad mirasına sahip çıkmak, ahilik kültürü üzerine esnafımıza sahip çıkmaktır. Biz büyüklerimizden emaneti bu şekilde devraldık, korumaya da devam edeceğiz.'' ifadelerini kullandı. 

Ahilik Nedir ? 

Ahilik, eski Türk medeniyet unsurlarının İslamiyet ve bu kanaldan Ahilik esasları değerleriyle uyumlu kaynaşması neticesinde kurulan esnaf, sanatkar ve üretici birliklerini ve bu birliklerin tatbik ettikleri ahlaki, siyasi, iktisadi, felsefi duygu ve prensiplerin adıdır. Türk kültür tarihinin önemli bir öğesidir. İslâmî-tasavvufî düşünce ile fütüvvet ilkelerine bağlı kalarak ahlakla sanatın, konukseverlikle yardımseverliğin uyumlu bir birlikteliğini sunan Ahilik teşkilatı, gerek bağlı bulunduğu prensipler ve gerekse ortaya koyduğu faaliyetler ile fertlerin eğitim, sosyal ve ekonomik durumları ile alakadar olmuş, Asya'nın farklı yerlerinden gelerek Anadolu'ya yerleşen Türklere, hem yerleşimlerinde ve yeni hayata adapte olmalarında ve hem de kolayca iş ve meslek edinmelerinde 
kendilerine yardımcı olmuş...

Anadolu'nun ve yeni fethedilen yerlerin  Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında  mühim roller oynamış,  iç güvenliğin sağlanmasında büyük hizmetlerde bulunmuş,  iş hayatında en dürüst, cemiyette en edepli,  siyasette en faziletli,  savaşta en cesur,  zaviyede ise en mütevazı olmayı  gaye haline getirmeye çalışmıştır. 

Ahilik Duası Nasıl Yapılır ? 


Dua esnasında ahililik geleneğine uyularak ayakta mesleğini icra eden  esnaf(berber, demirci, fırın vb.) oturarak, oturarak mesleğini icra eden esnaf (terzi, saatçi, bakkaliye) ise ayakta, iş yerlerinin önüne çıkarak  duaya  iştirak edecek

Güncelleme Tarihi: 14 Ağustos 2018, 17:41
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115

banner124

banner138