Basına engel valiye taşındı

Basına engel valiye taşındı

Basına engel valiye taşındı

Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti üyesi gazeteciler Sinop basının bazı sıcak olaylarda karşılaştığı engellemeler başta olmak üzere, kamu kurumlarıyla ilgili bilgi edinme sorununu Vali Erol Karaömeroğlu ile paylaştı. 

Cemiyet Başkanı Cengiz Demirel beraberindeki Gazetemiz imtiyaz sahibi Ali Sezer ve cemiyet üyesi gazetecilerle birlikte Sinop Valisi Erol Karaömeroğlu'nu makamında ziyaret etti. Başkan Demirel ziyaret sırasında geçtiğimiz günlerde Sinop'ta yaşanan bir trafik kazasında gazetecilerin görüntü almasının engellemeye çalışılmasını Vali Karaömeroğlu ile paylaştı. Ayrıca Demirel, bazı kamu kurumlarıyla basın arasında bilgi kanallarının tıkalı olduğunu belirterek, konunun çözümünü talep etti. Başkan Demirel ayrıca konuya ilişkin cemiyet tarafından hazırlanan dilekçeyi de Vali Erol Karaömeroğlu'na bizzat teslim etti. 

Sinop'ta gazetecilerin her zaman devletinin yanında yer aldığını belirten Sinop 15 Eylül Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cengiz Demirel, bazı kurumlarca yapılan uygulamalara anlam veremediklerini söyledi. 

GAZETECİLER KİMİ ZAMAN FİİLİ ENGELLEME GİRİŞİMLERİNE MARUZ KALIYOR
Başkan Demirel: "İlimizde görev yapmakta olan basın mensuplarımızın haber takiplerini yaptıkları esnada özellikle güvenlik güçlerinin fiili engelleme girişimlerine maruz kaldıkları, bir süredir devam eden ve bu durumun zaman zaman sözlü hakarete, zaman zaman ise hakarete ilave olarak darp noktalarına kadar geldiği görülmektedir. Yaşanan ve kabul edilemez bu tutum ve görüntüler genellikle vatandaşların da bulunduğu ortamda cereyan etmesi nedeni ile sadece görevini yapmakla yükümlü olan basın mensuplarına karşı infial durumuna kadar gelebilmekte, basın mensubunun görevinin engellenmesinin yanı sıra can ve mal güvenliklerine kastedecek düzeye kadar sıçramalar gösterebilmektedir.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE AYKIRI
Yaşanılan son örnek, Sinop-Boyabat karayolunda meydana gelen bir trafik kazasını takip sırasında Gerze Jandarma Komutanlığına bağlı bir güvenlik kuvveti personelinin Haber57 ve Flaş Haber gazeteleri imtiyaz sahibi ile Gerze’nin Sesi Gazetesi adına olay yerinde bulunan arkadaşlarımıza yapılan uygulamalardır. Oysa yasalarımız Anayasal haklarını kullanan basın mensuplarının her ortamda can ve mal güvenliklerinin korunması ile haberin en seri ve doğru biçimde halka ulaşması noktasında o ortamda rahat çalışabilmeleri için güvenlik güçlerimize bir takım görev ve sorumluluklar vermektedir.

Hal böyle iken, karşılaşılan muameleler incitici ve yaralayıcı olduğu gibi basın özgürlüğüne, dolayısı ile halkın haber alma hakkına da aykırıdır.

GAZETECİLER DUYUMLARLA HABER YAPMAK ZORUNDA KALIYOR
Diğer yandan; Basın mensubunun görevi haberi en seri olduğu kadar ayrıca en doğru şekilde halka ulaştırmaktır. Bunun yerine gelebilmesinde de çok önemli aksaklıklar yaşanmaktadır. Yine az önce değindiğimiz Sinop-Boyabat karayolunda meydana gelen bir trafik kazasını örnek verecek olursak plaka, ölü ve yaralı isimleri gibi aslında son derece basit ve anlık sağlanabilecek ayrıntılara olaydan ancak tam 4 saat sonra ulaşılabilmiştir ki bu bilgiler de sorumlu ve yetkililerden değil bir takım farklı kaynaklardan edinilebilen bilgilerdir. Bu gibi durumlar ileride telafisi mümkün olmayan hatalara ve sorunlara yol açabilecek niteliktedir.  Şöyle ki; zamanında bilgiye ulaşamayan ve kendi aralarında haberi en seri olarak okurlarına ulaştırma noktasında yükümlülükleri bulunan arkadaşlarımız bilgi edinmedeki bu tıkanıklık nedeni ile kısmen de olsa duyumlarına göre haber yaptıklarında önemli sakıncalar ortaya çıkabilecektir.

KURUM AMİRLERİNDEN BİLGİ ALINAMIYOR
İlimizde bir süredir aşamadığımız diğer bir sorun ise kamu kurum ve kuruluşlarının çalışmalarına ve Sinop’a katkılarına ilişkin kurum amirlerinden doğrudan bilgiye dayalı özel haber yapılamamasıdır. Bu gibi durumlarda yetkisiz olduklarını bildiren kurum yöneticileri basın mensuplarını Valiliğe yönlendirmekte, Valiliğimizin ilgili birimi ise bu durumda bilgiyi haliyle ilde görev yapan tüm basın ile paylaşmakta, böylece özel haber niteliği ortadan kalktığından gazetelerimiz birbirinin benzeri haberlerle okurlarının karşısına çıkmaktadır. Kısaca, basın mensupları arası haber rekabeti ortadan kalkmaktadır. Bu durum okurlar açısından da 'bir gazete almak tüm gazeteleri almakla eşdeğer' değerlendirmesine neden olmaktadır.

SAYIN VALİNİN HASSASİYETİNİ ALT BİRİMLERDEN DE BEKLİYORUZ
İlimize atandığı günden bu yana mülki amir sıfatına haiz olarak görev yapan Sayın Valinin gerek il içi ve gerekse il dışı tüm çalışmalarına ve tüm programlarına deyim yerinde ise 7/24 anlık olarak ulaşılabilirken, aynı hassasiyetin alt birimlerde olmamasını ve tıkanıklığın nedenlerini anlayabilmek tarafımızdan mümkün olamamaktadır.

Değindiğimiz sorunlarımızın bertarafı için valiliğin gerekli tedbirleri alacağından eminiz" dedi.

Devletle vatandaş arasında önemli bir köprü olan basının önemli bir görevi icra ettiğini belirten Sinop Valisi Karaömeroğlu, basının her zaman yanında olduklarını söyledi. Yaşanan sorunlarla ilgili dilekçeyi teslim alan Valisi Erol Karaömeroğlu, konuyla ilgileneceğini kaydetti.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115