10 Kasım'da Atamızı törenlerle andık !

10 Kasım'da Atamızı törenlerle andık !

Boyabat ilçesinde, 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü kapsamında, çelenk sunma ve anma programı etkinlikleri gerçekleştirildi.

Boyabat ilçesinde Atatürk'ün ölümünün 83. yıldönümü anma programı Hükümet Konağı önündeki Atatürk Anıtı'na İlçe Kaymakamı Enver Yılmaz ve Belediye Başkan Vekili Abdullah Kozanoğlu'nun çelenk sunumuyla başladı.
Çelenk sunumu ardından saat 09.05'te belediye hoparlörlerinden seslendirilen siren sesiyle birlikte saygı duruşunda bulunulup, ardından İstiklal Marşı okunarak bayraklar yarıya indirildi.

Atatürk'ü Anma programı Mevlana Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi salununda düzenlenen törenle devam etti. Burada saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunuşuyla Atatürk Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Muhammed Zahid Kılıç tarafından günün anlam ve önemini içeren konuşma yapıldı.

Kılıç, Bayrağa, o şanlı bayrağın dalgalandığı bu şanlı toprağa, o bayrağın gölgesinde dinlenen başı zirvede dağlara, vatanı için kanı ile gül yetiştiren aziz şehitlerime and olsun ! Biz bu vatanı çok sevdik. Uzanıp giden ırmaklara, uzaklarda ezan sesleri yükselen kubbelere, Mehmetlerin şehadete yürüdüğü iklimlere and olsun, diyerek başladığı konuşmasında, 

"Biz bu vatanı çok sevdik. Yıkılmadan binlerce asır dimdik duran illere düşmanla göğüs göğüse çarpışan mertlere o mertleri büyüten analara and olsun ! Biz bu vatanı çok sevdik. Doruklara kuşlara ufuklarda gaza bayraklarına Sinop'un tüm çiçeklerine , yiğitlere, bu kahramanlık destanlarının mimarı Mustafa Kemal'e adı anılmakla bitmeyecek kahramanlara and olsun ! Biz bu vatanı çok sevdik.

Cennet mekan ceddimiz, üzerine bastığımız her karışı düşmanına na mahrem olarak gören yiğit atalarımız rahat uyuyunuz. Evlatlarınız ardınızda bıraktığınız bu kutlu emanete bugün de sahip çıktılar. Hani Çanakkale'yi zaferin ilmek ilmek dokunup her kuruşunda bir Mehmetin merhameti, özlemi, sevdası, ailesi vatanı, olan ; her top güllesinde bir memleketin gereceğini iklimini ruhunu taşıyan bir zafer destanını yazdığımız o günü hatırlamıştın bizlere. o gün elleri çapa tutan, elleri fındık toplayan, elleri çukur ovada pamuk toplayan, elleri çeltik tutunan, elleri sevdiğinin yüzü tutan Mehmetler, Ömerler, Aliler, Ayşeler elleri aslanlara güreşen yiğitlere dönüşmüşlerdi de hep birlikte bu memleketi ayağa kaldırmıştık. 

Sen bizlere Conkbayırında tam göğsündeki saatine isabet eden bir şarapnel parçasını göstererek '' İşte'' demiştin.'' Elbette günün şeref nişanı tam göğsünde mertçe vurulmaktır.'' Senin gözlerine insanlığa bakanlar bilirler. O gün bizim topraklarımızda canlarını veren düşman askerlerine bile bizim şehitlerimizle yan yana uyudukları için kucak açmıştın. '' Onlar artık bizim evlatlarımız, Mehmetlerimizle koyun koyuna bu cennet toprağımızın altındalar '' demiştin.

Tarihin en puslu döneminde yedi düvelin göz diktiği şanlı vatan toprağımızı yine bu memleketin şanlı evladı olan sen ve senin gibi memleket sevdalısı neferler cansiperane gayretlerle kurtardı. Sen Çanakkale'de memleket aşığı bir Mehmetciksin, balkanlarda vatan sevdalısı bir kahraman, Trablusgap'ta cesaret timsalisin, Kurtuluş Savaşında gerekirse şu ellerimle düşmanı boğazlarım diyen yiğit ecdadımız Yörük Ali Efesin, Sen bin kere daha dirilip düşmana hücum edecek Ömersin, Alisin, mehmetsin, sen on beş yaşında ardından türkü yakılan Anadolu'nun kınalı kuzususun. 

Kurduğun Cumhuriyet senin manevi huzurunda serpildi, yükseldi. Bugün gördük  ki aynı ruh hala bu memleketin evlatlarının damarlarındaki asil kanda mevcuttur. Seni anmak için toplandığımız bugün biz ardından bıraktığın Cumhuriyete sahip çıkmanın gururunu yaşıyoruz. Ebediyette kavuşacağımız o kutlu güne kadar kurduğun Cumhuriyet Yükselen yeni neslin omuzlarında yücelmeye devam edecek. Sakın tasalanma bizdeki Çanakkale ruhu doğuştan. Bizdeki vatan sevgisi imandan. Bizdeki millet bilinci ecdadımızdandır.

''Benin naçiz vücudum elbet bir gün toprak olacaktır fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır '' dediğin gün Cumhuriyet emanet olarak bıraktığın gençlerin hala aynı ruh ve aynı ışıkla buradalar. Emanetinize sizin tüm benliğinize ithafen sahip çıkmaktayız. Siz tarihin en şerefli sayfasında altın harflerle adı yazılı bir kahraman olarak rahatça uyuyunuz. Bizler buradayız. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, biliyorsun seni bizden ayırmaya bir saatin dokuzu beş geçmesi yetmez. Sen bizimlesin.

Sana dar gelmeyecek makberi kimler kazsın ? Gömelim gel seni tarihe desem sığmazsın. Kurduğun bu ülke üzerine and olsun biz bu vatanı çok sevdik." İfadelerinde bulundu.

Program şiirlerin okunuşu, Atatürk'ün Hayatı konulu video izletimi, Atatürk konulu oratoryo sunumu, Atatürk'ün sevdiği türkülerin seslendirilmesi ve çeşitli yarışmalarda dereceye giren öğrencilere protokol tarafından ödüllerin verilmesiyle sona erdi.

Törene İlçe Kaymakamı Enver Yılmaz, Belediye Başkan Vekili Abdullah Kozanoğlu, Cumhuriyet Başsavcısı Habibullah Keser, Adli Yargı, Adalet Komisyonu Başkanı Sefa Maraşlı, Boyabat İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Oktay Koç, İlçe Emniyet Müdürü Yunus Emre Gökmen, İlçe Jandarma Komutan Vekili Asb. Kd. Bçşv. Önder Tıngır, Boyabat Meslek Yüksek Okulu Müdürü Dr. Öğ. Gör. Abdullah Eravcı, Askerlik Şubesi Başkanı Özkan Pekkan, Ak Parti İlçe Başkanı Mustafa Yaylaoğlu, CHP İlçe Başkanı Hasan Sıtkı Mor, MHP İlçe Başkanı Mehmet Fevzi Erdoğan, kurum amirleri, stk temsilcileri ve diğer ilgililer katıldılar. 

Önemli Not : Saygıdeğer izleyicilerimiz haberlerimizde video kayıt yaparken herhangi bir sanatçının sesi ya da enstrümantal müzik kayda girmişse karşı taraf telif hakkı olarak şikayetçi oluyor. Bunu İstiklal Marşımızda da yaşadık. Yine bu günkü haberin videosunun 23.40. dakikasından başlayıp 3 dakika cıvarında telif hakkı dolayısıyla Atatürk'ün sevdiği (Eklemedir Koca Konak şarkısının enstrümantali) gerekçesiyle sesi kısıldı. Sadece görüntüsü var. Bu durum, bizden değil Yutubun telif haklarından dolayı olduğunu belirterek özür diliyoruz.

Mahmut Coşkun   


 

Güncelleme Tarihi: 10 Kasım 2021, 17:18
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115