Memurlar Sinop'ta bordro yaktı

Memurlar Sinop'ta bordro yaktı

Yüzde 4’lük zam memur ve emekli ile alay etmektir

Türkiye Kamu Sen Sinop Şubesi üyeleri, memur ve emekli maaşlarına yapılan zammı protesto etmek amacıyla basın açıklaması ve bordro yakma eylemi yaptı.
  
Türkiye Kamu Sen Sinop İl Başkanı Çelik; “Birçok temel ihtiyaç kalemi yüksek oranlarda zamlanırken maaşlara yapılan yüzde 4’lük zam, adeta memur ve emeklilerle alay etmek demektir” dedi.

Türkiye Kamu Sen Sinop Şubesi tarafından düzenlenen basın açıklaması ile memur ve emekli maaşlarına yapılan yüzde 4’lük zam protesto edildi. 

Sinop Uğur Mumcu meydanında gerçekleştirilen basın açıklamasında bir araya gelen Kamu Sen üyeleri verilen zamma tepki gösterdi. Burada bir açıklama yapan Türkiye Kamu Sen Sinop İl Başkanı Salih Çelik, verilen yüzde 4’lük zam ile  birlikte 3 milyon kamu görevlisi ve 2 milyon emeklinin 2 yıl sürecek çileli geçim mücadelesinin başladığını söyledi.

Çelik; “Kamu görevlileri bugün, Ağustos ayındaki toplu satış sözleşmesinden beri ifade ettiğimiz acı gerçekle yüz yüze kalmıştır. Buna göre memurlar ortalama 160 TL, emekliler ise 100 TL zamla 6 ay boyunca idare etmek zorunda kalacaklardır.TÜİK’in resmi rakamlarına göre geçtiğimiz yıl gıda fiyatları ortalama yüzde 10,9; mutfak tüpü yüzde 17,6, doğalgaz yüzde 22, elektrik yüzde 18,3 zamlanmışken maaşlara yüzde 4 zam yapmak, adeta memur ve emeklilerle alay etmek demektir” dedi. 

MEMUR MAAŞLARI ENFLASYONUN GERİSİNDEN GELMEKTEDİR

Açıklamasında 2019 yılı resmi enflasyon yüzdesinin yüzde 11.8 olduğunu hatırlatan Kamu Sen Sinop İl Başkanı Salih Çelik, bu veriler ışığında memur maaşlarının enflasyonun gerisinde kaldığını ifade etti. Çelik; “Ekonomi iyi yolda, istikrar sürüyor, enflasyon düşüyor masalı, çarşı pazardaki gerçek fiyatlarla kâbusa dönüşmüştür. Yetkililer hedef enflasyonu bilinçli olarak düşük göstererek memurlarımızı düşük ücret artışına mahkûm ederken, milletimizi zorunlu harcamalarında dahi enflasyon canavarına teslim etmektedir.İktidar 2019’daki ilk enflasyon hedefine göre maaşlara toplam yüzde 9,2 zam yapmıştır. 2019 yılında gerçekleşen resmi enflasyon ise yüzde 11,84 olmuştur.Buna göre memur maaşları enflasyonun gerisinden gelmektedir.Kaldı ki, bu oran TÜİK’in enflasyon sepetindeki, çoğunu halkın tüketmediği 418 madde 895 çeşit ürünün ortalama artışını göstermektedir” diye konuştu. 

BU ZAM HANGİ ADALET ANLAYIŞLA BAĞDAŞIR?

Yeniden değerleme oranlarının yüzde 22,58 olarak belirlenirken memur maaşlarına yapılan yüzde 4+4’lük zammın hiçbir vicdan ve adalet anlayışıyla bağdaşmayacağını belirten Kamu Sen Sinop İl Başkanı Salih Çelik, son zamla yine alım gücünün düşeceğinin söyledi. Çelik; “Gerçekler ortadayken çocuk parası, aile yardımı, doğum, ölüm yardımları, ek ödemeler, ek dersler, fazla mesai ücretleri ve tazminatlara da ayrıca bir artış yapılmamıştır.  Duruma bakıldığında bu yıl da maaşların eriyeceği, alım gücünün düşeceği açıktır. Toplu sözleşme tiyatrosuyla memurlarımız, 2021 yılı sonuna kadar devreden çıkarılmıştır. Memurların ekonomik ateşin ortasına atıldığı şu günlerde dahi malum konfederasyon memurların haklarını korumayı akıl edememekte, başını kuma gömmektedir” dedi. 

DÜN NE DEDİYSEK, BUGÜN DE AYNISINI SÖYLÜYORUZ
 

Türkiye Kamu Sen olarak memurların hakları için mücadele ettiğinin altını çizen Kamu Sen Sinop İl Başkanı Salih Çelik, dün söyledikleri ve savundukları çözüm önerilerini bugün de tekrarladıklarını belirtti. Çelik; “Bugün memurlarımız maaşlarını aldılar ve acı gerçekle yüzleştiler. 
Biz, Türkiye Kamu-Sen olarak sürekli gerçekleri dile getiriyor, maaş zamlarının yetersiz olduğunu, verilen sözlerin tutulmadığını ifade ediyor, acil çözüm bekleyen sorunlar için bir memur paketi hazırlanmasını istiyoruz. 
Malum konfederasyon ise durumdan hoşnut olacak ki, eriyen maaşlara, unutulan 3600 ek gösterge vaadine, yardımcı hizmetlilere, haksızlıkların kaynağı mülakata, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesine, gelir vergisi mağduriyetine, bayram ikramiyesine ve emekli maaşlarına dair tek bir kelime etmiyor.   

Bugün, memurlar maaşlarını aldılar. Yani takke düştü, kel göründü. Türkiye Kamu-Sen dün de meydanlardaydı; bugün de meydanlarda. Dün ne dediyse, bugün de aynısını söylüyor. 
Memurların haklarının budanmasına seyirci kalan hatta pasif tutumuyla üstü örtülü şekilde destek olan malum konfederasyon ve yetkililer, bugün neredeler? 
Bugün, hormonlu sendikalar, gerçekler karşısında saklanacak delik arıyorlar. 

Memur maaşına yapılan yüzde 4 zam ortalama maaşlara 160,6 lira zam demek. Bir yılda ailenin zorunlu harcamaları ortalama 730 lira, oransal olarak da yüzde 12,3 artmışken, yüzde 4 zamma yani 160 liraya tek kelime edemeyenler memurun karşısına ne yüzle çıkacaklar? Elbette, sendikacılığın yüz karaları bir deliğe gizlenecek ve Türkiye Kamu-Sen’in mücadele etmesini bekleyecek.  Gördük ki, memur ve emeklilerin bir 730 günü daha heba olmuştur.

Geçtiğimiz yıl, bizleri yüzde 4+5’e mahkûm edenler, bu yıl da yüzde 4+4’e mahkûm ediyorlar. Memurları, emeklileri enflasyonun altında ezdiniz; biliniz ki, memurlar bir darbeyi daha kaldıramaz. Biz, yalnızca memurlarımız ve emeklilerimiz için değil, gelecek nesillerimiz, beşikteki bebeklerimiz, genç kuşaklarımız için de mücadele yürütüyoruz. Milyonlarca memurun, emeklinin, masumun hakkının yenmesine göz yumanlar da kendi ateşlerini, milyonlarca memurun bordrolarında göreceklerdir” diye konuştu.

Yapılan açıklamanın ardından sendika üyeleri tarafından bordro yakma eylemi gerçekleştirildi. 

-Vitrin Haber

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115

banner124

banner138