Boyabat'ta Tarım Kredi Kooperatifi, çeltik alımına devam ediyor.

Boyabat'ta Tarım Kredi Kooperatifi, çeltik alımına devam ediyor.

Boyabat'ta Tarım Kredi Kooperatifi, çeltik alımına devam ediyor.

Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birliği faaliyet alanında yer alan Boyabat ilçesi Tarım Kredi Kooperatifi çeltik hasadıyla birlikte başladığı çeltik alımına devam ediyor.

Boyabat Tarım Kredi Kooperatifi görevlileri çeltik üreticilerinin getirdikleri çeltiği, çeşidi ve randımanına göre 4,50 - 5,50 arasında fiyatla alımına devam ediyor.

Samsun Bölge Birliği faaliyet alanı içerisinde yetiştirilen çeltikler, tarım kredi kooperatifleri görevlileri tarafından ilk analizleri yapılarak, Tarım Kredi Birlik A.Ş.'nin Bafra'da bulunan çeltik işletme fabrikasına sevk ediliyor.

Fabrrikada işlenip paketlenen pirinçler Türkiye genelindeki bin 600'ü aşkın birim kooperatif ve tarım kredi kooperatif marketler başta olmak üzere çeşitli kanallar vasıtasıyla tüketiciyle buluşuyor.

24 saatte 240 ton çeltiğin işlendiği tesiste çiftçinin ürünü gerçek değerinden alınarak tüketiciye güvenilir ve yerli ürün tüketme imkanı sağlanıyor.

2614 Sayılı Boyabat Tarım Kredi Kooperatifi Müdürü Kemal Öz, çeltik alımları ile ilgili değerlendirmede,

Tarım kredi kooperatifleri olarak üretimin her safhasında üreticilerimizle birlikte hareket etmekteyiz. Diğer tüm ürün alımlarında olduğu gibi çeltik alımında da ana misyonumuz üretici ve tüketici lehine fiyat istikrarı sağlamaktır, dedi.

Öz, açıklamasında "Pandemi döneminde tarımsal üretimin önemi bir kez daha ortaya çıktı. Ayrıca son dönemde çiftçiyi daha da zorlayan girdi maliyetlerindeki yüksekliğe bir nebze de olsa çare olmak adına, çeltik alımında sözleşmeli üretim modelini uygulayarak kooperatifimizle sözleşme yapan ortaklarımıza ton başına 100 TL. ilave prim ödüyoruz. Ayrıca tohumunu kooperatiflerimizden alan ve sözleşmesi bulunan ortaklarımıza ilaveten 50 TL de ton başına tohum primi ödüyoruz. Bu durumdan sözleşmeli ve kooperatif ortağı üreticilerimiz oldukça memnundur."

Önümüzdeki yıllarda çeltik alımımızı tabana daha fazla yayarak ihtiyaçlarımızın tamamı için sözleşmeli üretim uygulamak istiyoruz, diyen Öz,

"Çiftçilerden alınan ürünler, işlenerek paketlenmek üzere Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri iştiraki Tarım Kredi Birlik'in Bafra'da bulunan çeltik işleme tesislerine gönderilmektedir. 

"Fabrikamızda işlenen çeltik, kooperatiflerimizdeki satış reyonları, ulusal ve yerel market zincirleri, Milli Savunma Bakanlığı, Kredi Yurtlar Kurumu ve diğer çeşitli kurumlarla yapılan işbirlikleri aracılığıya tüketicilerle buluşuyor. 

Bu sayede üreticiden tüketiciye köprü vazifesi de görülerek, alım sürecinde milli ve yerli  tohum çeşitlerine öncelik verilmektedir."

Samsun Bölge Birliğine bağlı kooperatiflerce yürütülen çeltik alımının 2021 yılında 20 bin tonu geçmesinin  hedeflendiğini vurgulayan Kemal Öz,

"Hedeflerimiz arasında ülke topraklarımızın daha verimli kullanılmasını teminen ve çiftçilerimizin her konuda daha bilinçli planlama yaparak ekonomimize katkıda bulunmak. Bunların yanında cefakar çiftçilerimizi; meşekkatli işlerinin yanında bir de pazar aramak zorunda bırakmamak ve onların piyasa şartlarına uyum sağlamasına yardımcı olarak geleceğe güvenle bakmasını sağlamaktır. Bu kapsamda Boyabat da "Danelik Mısır" alımı da gerçekleştirilecektir." ifadelerine yer verdi.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 28 Ekim 2021, 10:52
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115

banner124

banner138