Boyabat'ta 2019 Yılı Çeltik Hasadı Başladı (videolu)

Boyabat'ta 2019 Yılı Çeltik Hasadı Başladı (videolu)

Boyabat ilçesi Bağlıca köyünde Boyabatkalesi çeltik çeşidinin hasadı dolayısıyla İlçe Kaymakamı Fatih Aksoy'un da katılımıyla 2019 yılı çeltik hasadı başlatıldı. 

Kaymakam Aksoy, Boyabat Sesi muhabirine yaptığı açıklamada Boyabatkalesi çeltik çeşidinin ilçenin iklim koşullarına uyumlu, verimi yüksek ve bakımının daha kolay olduğunu söyledi. 

Aksoy, konuşmasında "2017 yılında Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün Dr. Halil Sürek hocanın çalışmalarıyla Boyabatkalesi adıyla çeltik sertifikası aldık. Geçtiğimiz yıl da ekimini yaptığımız çeltiğimizi bu yıl da 285 dekar alanda ekimini yaptık. Bu gün çiftçilerimizle birlikte çeltik hasadımızda birlikteyiz. 

Çeltiğimizin boyu, dane yapısı, randımanı ve diğer özelliklerini çiftçilerimizle birlikte gözlemliyoruz. Boyabatkalesi çeltiğimizin en önemli özelliği boyunun kısa oluşu, rüzgar ve diğer etkenlere karşı yatmaya dirençli, hastalıklara karşı dirençli oluşu, çok fazla gübre ve ilaca ihtiyacı olmamasıdır. Dekar alanda da 1000-1100 kg verimiyle rekolte elde edilmesi ve 100 kg çeltikten de 62-63 kg pirinç elde edilmesi çiftçilerimizin ekonomik gelirini de artırmaktadır. Bu nedenle tüm çiftçilerimize Boyabatkalesi çeltik çeşidimizi öneriyor, kendilerine bol kazançlar diliyorum"
dedi. 

Boyabat İlçe Tarım ve Orman Müdürü Murat Usta da yaptığı açıklamada 2017 yılında deneme ekim çalışmasına başladıkları Boyabatkalesi çeltik çeşidini 2018 yılında 20 dekar alanda ektiklerini ifade edip, olumlu verim almaları sonucunda 2019 yılında 285 dekar alanda ekim yaparak 250 ton civarında ürün beklediklerini söyledi

Usta, sözlerinde "Bafra ve çevre ilçelerden Boyabatkalesi çeltik çeşidi ekimi için ilçemizden tohumlu çeltik talebinin oluşu bizi memnun ediyor. Önümüzdeki yıllarda daha fazla arazilerde ekimi için çalışmalarımızı sürdüreceğiz" ifadelerinde bulundu. 

Bağlıca köyü çeltik ekicisi Özgür Ali Yeğinoğlu da yaptığı açıklamada Boyabatkalesi çeltiğini üç yıldır ektiğini ve memnun kaldığını belirterek ileriki yllarda daha fazla alanda ekmeyi düşündüğünü söyledi. 

Özgür Ali Yeğinoğlu konuşmasında "Boyabatkalesi çeltiğinin verimi yüksek, bakımı kolay, fazla gübre ilaç istemiyor, yatmaya dayanıklıdır. Çiftçinin korktuğu yanık hastalığına karşı dayanıklı. Bütün üreticilerimize tavsiye ediyorum. Ektiklerinde memnun kalacaklardır, asla pişman olmayacaklar. Ben, daha hasat başlamadan önce Bafra ve Çorum'daki üreticilerimizden tohumluk çeltik talebi aldım." ifadelerinde bulundu. 

Çeltik hasat törenine İlçe Emniyet Müdürü Ali Asker Bayar, İlçe Jandarma Komutanı Teğmen Murat Keskin, çeltik üreticisi köy muhtarları ve diğer çeltik üreticileri katıldılar. 

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 11 Eylül 2019, 16:53
YORUM EKLE
YORUMLAR
boyabatlı
boyabatlı - 5 yıl Önce

nerde o karakılçık ,riba pirinçleri yok artık elbirliğiyle çeltik üreticiside bitti güç yetmiyor ilaç ,mazot giderlerine artık eskisi gibi de herkes ekemiyor yazık oluyor boyabata destek şart.

Boyabat li 2
Boyabat li 2 - 5 yıl Önce

Herkezinde ayakkabiyla basmasi guzel olmus. Biz nimet deyip tabakta birtane bile birakmazken.. uzerine basip gulerek boz vermek iyiymis

SIRADAKİ HABER

banner115