Galiçya şehitleri için Boyabat’ta konferans vermek istiyor

Galiçya şehitleri için Boyabat’ta konferans vermek istiyor

GALİÇYA şehitleri için Boyabat’ta konferans vermek istiyor

İstanbul’da yaşayan gazeteci Hamit Puhaloğlu, Birinci Dünya Savaşında Galiçya cephesinde şehit düşen 18 bin Türk askeri için tüm Anadolu’yu adım adım dolaşıyor.
Konu ile ilgili olarak iller bazında gerçekleştirdiği konferanslarına Sinop ilinden başladığını belirten Puhaloğlu aynı etkinliği ilçeler bazında da yapmayı planlıyor ve buna da Boyabat’tan başlamak istediğini ifade ediyor.

Konferanslarına ilk olarak iller bazında Sinop’tan ve ilçeler bazında da Boyabat’tan başlamasının özel bir nedeni olduğunu belirten Hamit Puhaloğlu bunu şu sözlerle açıklıyor: “Birinci Dünya Savaşı sırasında toprakları işgale uğramadığı halde nüfusuna oranla en çok şehit veren il Kastamonu’dur. Tabii o zamanlarda Kastamonu ve Sinop birlikte idiler. Bu nedenle ilk konferansımı iller için Sinop’tan başlattım. İller bazında gerçekleştirdiğim konferanslar bitti. Şimdi de aynı şeyi ilçeler bazında yapacağım. Bu konferanslara da Boyabat ilçesinden başlamak istiyorum.”

GALİÇYA EN AZ ÇANAKKALE KADAR ÖNEMLİ 
 

1916-1917 yılında Enver Paşa’nın emriyle kurulan Galiçya Cephesi'nde 33 bin askerin savaştığını ve bu savaşlarda 18 bin askerin şehit olduğunu ifade eden Hamit Puhaloğlu, Galiçya’nın en az Çanakkale kadar önemli olduğunu belirtti. Puhaloğlu; “Galiçya’ya gönderilen askerler sıradan asker değildi. Her biri peyk asker, yani Osmanlı Devleti’nin ilk döneminde postacılık, kuryelik ve muhafızlık yapan asker sınıfındandı. Bu askerler ayrıca eğitimli, dil bilen ve hafız askerlerdi. Bunları günümüzün SAT ve SAS komandoları gibi düşünün.  Bunlar Çanakkale’de kendilerini metre kareye 3 bin merminin düştüğü yerlerde ispat etmişler. Seçkin ve eğitimli askerler. Yaşları 30’un altında. Uzun boylu dil bilen kültürlü insanlar. Galiçya, Çanakkale kadar önemli” diye konuştu. 
Konferans ile ilgili olarak Boyabat Belediye Başkanı Şefik Çakıcı ile temasa geçtiğini ifade eden Puhaloğlu konferans konusunda henüz kesin bir tarih belirlenmediğini söyledi.

-İsmet Sezer

https://www.youtube.com/watch?v=TJuwNqDvapA

https://www.youtube.com/watch?v=LK2gfCNuxAo

Güncelleme Tarihi: 20 Şubat 2020, 12:04
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115

banner124

banner138