Boyabatlı Öğrenciler, Katı Atık Yağlardan Sabun Elde Ettiler

Boyabatlı Öğrenciler, Katı Atık Yağlardan Sabun Elde Ettiler

Boyabat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri katı atık yağlardan geri dönüşüm sağlayarak sabun elde ettiler.

Boyabat Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri Tubitak 4006 Bilim projesi kapsamında "Atık yağlardan temiz köpüklere" sloganıyla atık yağları değerlendirerek sabun elde ettiler. 
Projenin amacının evlerde yapılan kızartmalardaki atık yağların doğaya, sulara bırakılmaması ve yararlı ürünlere dönüştürmek olduğunu söyleyen proje sorumlusu öğrenciler, elde edilen sabunların satımıyla elde edilecek gelirlerin Omirilik Felçlileri Derneği'ne  bağışlayacaklarını ifade ettiler.

Okulun Biyoloji Öğretmeni Banu Sipahi projeyle ilgili açıklamalarda bulundu, Sipahi "Biz atık yağları kullanarak geri dönüşümle sabun eldeetmeyi düşündük. Öğretmen arkadaşlardan evlerindeki atık yağları getirmelerini istedik. Biz lavabo açıcı olarak bildiğimiz kostikle karıştırarak içerisine bir miktar tuz koyarak katılaşmasını sağladık. Katılaşma süresinin kısaltılması için de bir miktar kolonya koyduk. Bazılarına, ıhlamur, bazılarına tarçın, çörek otu, hindistan cevizi ve haşhaş koyduk. Hepsinin ayrı ayrı özellikleri olup cilde olumlu etkileri de var. Bu yaptığımız sabun imalatını araştırdık sorduk, gönül rahatlığıyla kullanabileceğimiz sabunlar olduğunu teyit ettirdik.

Sabunların maliyetinin marketlerdeki sabun fiyatlarının yarısından bile ucuz olduğunu ifade eden Sipahi "Sabun satışından elde edilecek parayı da Omirilik Felçlileri Derneği'ne  bağışlayacağız." dedi.

Okul Müdürü Bahire Demirtaş, "Bu sabunun eldee dilmesinde öğretmenlerimiz ve öğrencilerimizin kızartmalardaki atık yağları okulumuza getirerek hem sabun yapımına katkıları oldu, hem suların ve doğanın kirlenmesini engellemiş oldular, kendilerine çok teşekkür ediyorum. Sabun temin etmek isteyen vatandaşlarımız okulumuza başvurabilirler" dedi.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 26 Nisan 2019, 20:24
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115

banner124

banner138