Türkiye'nin 5. En Önemli Kalesi Koruma ve Tanıtım Bekliyor

Kültür Bakanlığı tarafından Türkiye'nin en önemli 5. kalesi olarak tescillenen Boyabat Kalesi, korunma ve tanıtım istiyor.

Türkiye'nin 5. En Önemli Kalesi Koruma ve Tanıtım Bekliyor

Kültür Bakanlığı tarafından Türkiye'nin en önemli 5. kalesi olarak tescillenen Boyabat Kalesi, korunma ve tanıtım istiyor.

Boyabat Kalesi'nin Kültür Bakanlığı tarafından Türkiye'deki kaleler sıralamasında ilk 5. sıralamaya girmesiyle birlikte Anadolu Ajansı tarafından "Boyabat Kalesi ve Çırabozan Dehlizi" kitabının yazarı Boyabat Kültür ve Araştırma Derneği Başkanı Emekli Veteriner Hekim Ahmet Küçükbaş ile Kırkkızlar Kayalıklarında röportaj yapıldı. Küçükbaş, soruları cevaplandırırken,

"Kalenin nezaman yapıldığına dair çok net bilgiler yok. Ama genel kabule göre M.Ö 500 'lü yıllarda bu bölgede oturan yerli halkın lideri bir Bey'in önderliğiyle yapıldığı sanılıyor. Bulunduğumuz bu bölgeye Paflagonya deniyor. Genel kanı bu ama, Prof. Dr. Hayri Erten, Paflagonya'nın Merzifon Taşan Dağı civarında aranması gerektiğini söylüyor. Yani bilimsel açıdan Paflagonya ismi de tam kesinlik kazanmıyor.

Ben tahmin ediyorum ki buradaki şehirleşme de kalenin ilk yapıldığı senelerde oldu. Boyabat'ın şehirleşmesinden önce bu bölgede çevredeki yerleşim birimlerinin de çok ilgi gösterdiği panayır kuruluyordu. Çünkü bu bölge tarımsal bir havzanın merkezi durumundadır.Taşköprü, Hanönü, Durağan ve Kargı'ya kadar alışveriş merkezi olup her yıl yapılan panayırda da en yoğun alışverişlere ev sahipliği yapıyor.

Boyabat alışveriş merkezi olmanın avantajıyla şehirleşme ve zenginleşme yolunda önemli adımlar atıyor. Tabi ki zenginleşmenin de savunmaya, korunmaya ihtiyacı olduğundan, şimdiki kalenin yapılmasının ilk adımları atılıp, yüzyıllardan bu yana yapılan ekleriyle günümüdeki şeklini alıyor.Kaleyi yaparken de bu kayalardan yararlandılar. Kayaları keserek, kesme taşlar oluşturup duvarlarda ve diğer alanlarda kullandılar.

Ben kalede yakın zamandaki onarımı saymazsak üç dneme ait onarımlar gördüm. En son onarımın Geç Selçuklu - Erken Osmanlı döneminde yapılmıştır. Kaleden Kolaz Çayına ine bir dehliz var. Bu dehlizin çaya kadar inip, devamında şehrin içine kadar devam ettiği, geçmişte yaşamış insanlarımızın ifadeleri ile doğrulanmıştır. Biz bu şehrin içine kadar devam tünelleri görmedik ama gördüm diyen çok kişinin kesin ifadeleri var.

Kale yeteri kadar tanıtılabilmiş değil. Ayrıca kalenin bakımı ve korunması da yeterince sağlanamıyor. Kalanin etrafı tel örgüyle çevrilip, iki giriş noktası olmalıdır. Rastgele girişler de olmamalı. Girişlerde cüzi bir para alınmalı ve bu parayla da buranın korunma ve temizlik giderleri karşılanmalıdır. Burada kalenin tarihini bilen rehberler bulunmalı, ziyaretçilere dergiler ve broşürler verilerek tanıtımı yapılmalıdır." ifadelerinde bulundu.

Boyabat Kalesinin tanıtımı için dehlizlerde ve kale içinde fotoğraf ve video görüntüler çeken AA - ve Boyabat Sesi muhabiri Mahmut Coşkun, kaleyi ziyaret eden vatandaşlarla görüşüp izlenimlerini kaydetti. Kale ziyaretinde bulunan aslen Boyabatlı ama İstanbulda avukatlık yapan Avukat Merve Yörüklü "Memleketimizi severiz, her yıl yaz aylarında geliriz. Kalemizi de ziyaret edip gezmeden gitmeyiz. Boyabat yeşiliyle, doğasıyla tam bir karadeniz ilçesidir. Kalemiz de Boyabat'ın en nadide eserlerinden biri. Kardeşimle birlikte gezdik, değerlendirdik. Kesinlikle tarihi açıdan havasını, dokusunu görebiliyorsunuz. Çok değerli olmasına rağmen, bakımı ve korunmasında yeterli hassasiyet gösterilmiş diyemiyoruz. 6 binlik bir geçmişi olduğunu kalenin girişindeki tanıtım yazısından okuyoruz. Kültürel olarak ta yurdumuzun en nadide kalelerinden biri olduğu zaten görülüyor. Gereken değer verilip, gereken tanıtım yapıldığında, eminim buraya katkısı da daha fazla olur. Hem Boyabat'a hem de Sinop'a tanıtım giderlerinin kat ve kat fazlasıyla getirisi olacağına inanıyorum." ifadelerinde bulundu.

Yine İstanbul'da yaşayıp aslen Boyabatlı olan Gazetecilik Yüksekokulu Mezunu Emre Yörüklü de muhabirimizin "Kalenin tanıtımı için sizce neler yapılabilr" sorusuna :

"Boyabat Kalesinin ulusal anlamda tanıtılabilmesi için, kısa filmler çekilebilir, festivallere gönderilebilir, Kültür Bakanlığı'nın ve birçok kuruluşun düzenlediği belgesel yarışmalarına katılınabilir. Kale ile ilgili fotoğraf yarışmaları düzenlenebilir. Yani internet çağının imkanları kullanılarak sosyal medyada tanıtımlar yapılmasında büyük yararlar olacağına inanıyorum" ifadelerinde

Not : Kale ziyaretinde bulunan vatandaşlarımızın izlenim, görüş ve önerilerinin video görüntülerini sitemizin video galeri bölümünden izleyebilirsiniz.


Güncelleme Tarihi: 27 Eylül 2018, 21:57
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115