600 yıllık anıt ağaç köylünün geçim kaynağı

600 yıllık anıt ağaç köylünün geçim kaynağı

600 yıllık anıt ağaç köylünün geçim kaynağı

Sinop'un Erfelek ilçesinde gür ormanlar içinde yer alan ve 2008 yılında Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından "anıt ağaç" olarak tescillenen 600 yıllık kestane ağacı, orman köylüsünün geçim kaynağı olmaya devam ediyor 

Salı köyü sakinlerinden Emrah Aydın:
- "Bu ağaç bizim tarihimiz. 600 yılık geçmişe sahip. Atalarımız bu ağaçtan meyve yemiş, geçimlerini sağlamışlar. Aradan 600 yıl geçiyor biz de halen geçimimizi sağlıyoruz"

 Sinop'un Erfelek ilçesinde anıt ağaç olarak tescillenen 600 yıllık kestane ağacı, orman köylüsünün geçim kaynağı olmayı sürdürüyor. 

Erfelek ilçesinin gür ormanlarla kaplı Salı köyü sınırları içerisinde yer alan tahmini yaşı 600 olarak belirlenen kestane ağacı 2008 yılında Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından "anıt ağaç" olarak tescillendi. 

Aradan geçen 600 yıla rağmen orman köylüsünün geçim kaynağı olmaya devam eden kestane ağacı, köylüler tarafından aynı zamanda ata yadigarı olarak da görülüyor. 

Salı köyü sakinlerinden Emrah Aydın, yaptığı açıklamada, köylerindeki tek "anıt ağaç" olan kestane ağacına yöre halkı olarak ellerinden geldiğince sahip çıkmaya çalıştıklarını söyledi. 

Ağacın son yıllarda bölgede çok yaygın olan kestane kanseri hastalığına yakalandığını ancak ilgili kurumlarca yapılan çalışmalarla kurumaktan kurtarıldığını anlatan Aydın, "Eski haline göre biraz küçüldü. Ama yine de bilinene göre 600 yıldır meyve vermeye devam ediyor." dedi. 

 "Bu ağaç bizim tarihimiz" 

Aydın, devletin yanı sıra köylüler olarak ağacın korunmasına yönelik her türlü özeni gösterdiklerini, ata yadigarı olarak gördükleri ağacı kendilerinden sonra gelecek nesillere aktarmak arzusunda olduklarını dile getirdi. 

Ağcın çok sayıda ziyaretçisi olduğuna da işaret eden Aydın, şöyle devam etti:

"Bu ağaç bizim tarihimiz. 600 yılık geçmişe sahip. Atalarımız bu ağaçtan meyve yemiş, geçimlerini sağlamışlar. Aradan 600 yıl geçiyor biz de halen geçimimizi sağlıyoruz. Tabi ki tüm ormanlar bize emanet, koruyup kolluyoruz. Ancak anıt ağacımıza daha bir özen gösteriyoruz. Zarar gelmesini istemiyoruz. İnsanlar yurt dışından bile ağacımızı görmeye geliyorlar. İtalyanlar gelip gördüler, hayran kaldılar. Bize düşen görev de ağacımıza gözümüz gibi bakmak." 

Aydın, tarihlerine sahip çıkmaya devam edeceklerini belirterek, "Köy dışından gelen vatandaşlarımızdan da rica ediyoruz, kesinlikle ağacımıza zarar vermesinler. Yasal olarak zaten büyük yaptırımları var. Ama biz istiyoruz ki insanlar ağaçlarımızı kendi istekleriyle korusunlar." ifadesini kullandı. 

Eskiden 200 kilo kestane veren ağacın şimdi 50 kilo kadar kestane verdiğini söyleyen Aydın, anıt ağaç olduğu için kestaneleri yere düştükçe topladıklarını kaydetti.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü Erfelek İşletme Şefi Sefer Akan ise ilçelerinin orman bakımından zengin olduğunu söyledi. 

Salı köyündeki 600 yıllık kestane ağacının 2008 yılında Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından "anıt ağaç" olarak tescil edildiğini aktaran Akan, "Ağacın korunması ve gelecek nesillere aktarılması noktasında herkes üzerine düşen görevi yapmaya gayret gösteriyor. Bizim bu yöndeki çalışmalarımıza yöre halkı da önemli destek sağlıyor. Bu tür ağaç sayılarımızın artmasını temenni ediyorum." diye konuştu. 

-AA

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115

banner124

banner138