Boyabat'ta "4006 TUBİTAK Bilim Fuarı" açıldı


Boyabat'ta "4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı" açıldı

Boyabat'ta Cengiz Topel Ortaokulu öğrencilerinin hazırladığı "4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı" nın açılışı yapıldı.

Milli Eğitim Bakanlığı ve TÜBİTAK işbirliğiyle başlatılan "4006 TÜBİTAK Bilim Fuarlar kapsamında Boyabat'ta Cengiz Topel Ortaokulu tarafından düzenlenen sergide, öğrencilerin hazırladığı tarım, ekonomi, görsel sanatlar, kimya, matematik, biyoloji ve geri dönüşümle ilgili proje ve çalışmalar sergilendi.

Proje yürütücülüğünü Matematik Öğretmeni Melih Yaşar Göncü ve danışmanlığını 16 öğretmenin üstlendiği 4006 TÜBİTAK Bilim Fuarı sergisinde 60 öğrencinin hazırladığı 20 adet proje yer aldı.

Serginin açılışında konuşan okul müdürü İsmail Sancak; geçen yıl yapmayı planladıkları fuarı Covid-19 salgını nedeniyle zor şartlarda da olsa bu yıl gerçekleştirdilerini ifade edip;

" Bildiğiniz üzere tüm dünyayı saran Covid-19 nedeniyle yüz yüze eğitime ara verilip uzaktan eğitime devam edilmiştir. Bu nedenle geçen yıl yapılmasını planladığımız Tübitak 4006 fuarımız bu tarihe kadar ertelenmiştir. Bu süreçte çeşitli zorluklar yaşasak da, öğretmenler ve öğrencilerimiz video konferanslarla ve  kısa süreli de olsa öğrencilerle bir araya gelerek çalışmalarını tamamlamışlardır.

2020 Mart ayından itibaren ülkemizde etkisini görmeye başladığımız salgın sürecinde yüz yüze eğitime ara verilmesi eğitim öğretim faaliyetlerini olumsuz etkilemiştir. Okul yönetimimiz ve öğretmenlerimizle geçtiğimiz ağustos ayında yatığımız toplantıda bu yılın uzaktan eğitimle geçebileceği ihtimalini değerlendirerek sürecin en olumsuz haline göre hazırlanma kararı aldık. 
Öğrencilerimizin süreçten en az kayıpla çıkmaları için çalıştık. Tüm öğrencilerimizin uzaktan eğitime katılmaları için çeşitli önlemler aldık. Sonuç olarak içinde bulunduğumuz eğitim öğretim yılı boyunca uzaktan eğitim dönemini yüksek katılımlarla geçirdik. Bununla birlikte önceki yıllarda fazlaca gerçekleştirmiş olduğumuz sosyal, kültürel faaliyetleri bu süre zarfında çeşitli çevrim içi uygulamalar ile yürütmüş olsak da istediğimiz ölçüde yüz yüze uygulamalar olarak gerçekleştiremedik. Buna rağmen birkaç defa ertelenmesi gerekse de bilim fuarımızı iptal etmemekte ısrar ettik. Tüm sınıflarımızda yüz yüze eğitime geçtiğimiz bugün ise Tübitak Bilim Fuarımızın açılışını yapmanın heyecanını yaşıyoruz.

Bilim fuarları, genç beyinlerin bilimin önemini kavrayıp birçok teorik bilginin gerçek yaşamdaki işleyişini fark etmelerini sağlar. Bu tür etkinlikler hayal gücü ile yaratıcılığın birleşimidir. Eğitim kurumlarının öncelikli amacı da bu yaratıcılığın ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktır.

Bu amaç doğrultusunda toplam 20 projeyi 60 öğrencimiz 16 danışman öğretmenin nezaretinde özverili bir şekilde çalışmalarını ortaya koydular.

Sevgili öğrenciler, biliniz ki, yeryüzünde hiçbir icat sıfırdan var olmamıştır. Her çalışmanın mutlaka öncesi bulunmaktadır. Eminim ki proje çalışmalarınızın her biri ileride başarılı çalışmalarınıza atılacak büyük imzaların ilk basamağıdır.

Değerli konuklar, proje çalışmalarında emeği geçen tüm öğretmen arkadaşlara ve öğrencilere teşekkürlerimi sunar,  gelecek yıllarda daha çok projeyle fuarımızın geleneksel hale gelmesini temenni ederim." dedi.

Fuarda okulun Sosyal Bilgiler öğretmeni Feyzullah Çelik ve öğrencilerinin birlikte hazırladıkları "menengiç kahvesi" büyük ilgi gördü. Türkiye'ni çoğu bölgesinde olduğu gibi Boyabat ilçesinde çok bol yetişen ve sakızlık ağacı olarak bilinen yabani Antep Fıstığının çıtır denen meyvelerinden kahve üretilmesi şaşkınlıkla merak uyandırdı. İlk kez menengiç kahvesi içenler beğenilerini ifadeettiler.

Sergiyi gezip proje sorumlusu öğretmen ve öğrencilerden bilgi alan İlçe Kaymakamı Mehmet Nuri Çetin, geleceğin mühendisleri olarak tanımladığı öğrencilerin ürettiği projeleri çok beğendiğini söyledi. 

Kaymakam Çetin, Boyabat ilçesinde sakızlık ağacı olarak bilinen menengiç ağacının meyvesinden yapılan menengiç kahvesini de içerek, daha önce de içtim ama buradaki kahve çok güzel olmuş dedi. 

Çetin, "Tadı çok harika, ben bu menengiç kaahvesini Elazığ taraflarında içtim ama burada içtiğim kahveyi daha güzel tadda buldum. Bu tad belkideburanın iklimine toprağına bağlı olablir. Ben öğretmen arkadaşlarıma teşekkür ederim, Araştırmışlar, bu yörenin sakızlık ağacı diye bilinen bitkisinden kahve yapıldığını gösterdiler, öğrettiler. Bunu halkımıza tanıtıp, kahve olarak ta faydalanılmasını istiyorum. Arkadaşlarımız bunu bilimsel bir etkinlikte ortaya çıkardılar. Bu bitkiden ilçemizde fazlasıyla varmış. İlçe tarım müdürlüğümüzle birlikte görüşüp bu bitkiden kahve üretilip, gelir getiren bir sektör haline getirmeyi istiyoruz.

Belediye başkanımızla işbirliği içinde birlikte bu ürünün çalışmasını yapacağız. Burada en büyük teşekkürü de TUBİTAK'a yapıyoruz. Fuarların düzenlenmesine cüzi miktarlarda kaynaklar ayırarak Anadolu'nun bir çok yerlerindeki okullardaki bilimsel etkinliklerde güzel eserlerin ortaya çıkmasına sebep oluyor." dedi.

Belediye başkanı Şefik Çakıcı da menengiç kahvesini ilk defa içtiğini ve tadını çok beğendiğini söyledi. 

Çakıcı, "Biz Boyabat'ta menengiç ağacını sakızlık ağacı olarak telaffuz ediyoruz. Bu ağacın meyvesini yiyorduk ama kahvesinin yapıldığını da ilk kez bu gün öğrenmiş olduk.

Okullarımızda düzenlenen bilim fuarlarının şehrin ekonomisine, tarımına, kültürüne, tarihine, sanayisine ne kadar katkıda  olduğunun bu gün bu fuarda şahitliğini yaşamış olduk. Bir sakızlık ağacının kahveye dönüştüğünü hocamızın sayesinde, okul müdürümüze, milli eğitim müürümüze teşekkür ediyoruz." dedi.  

Bilim fuarının ziyaretçiler için 3 gün süreyle açık kalacağı bildirildi.
 
Bilim fuarına İlçe Emniyet Müdürü Ali Asker Bayar, İlçe Jandarma Komutanı Üsteğmen Nihat Aydın, İlçeMilli Eğitim Müdürü Osman Özkan, okul müdürleri ve öğretmenler katıldılar.

Mahmut Coşkun

Güncelleme Tarihi: 07 Haziran 2021, 16:49
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER

banner115